Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA cere ca șefa unui important serviciu din Tulcea să rămână în arest

ro

24 Apr, 2021 00:00 2843 Marime text
  • Milea Niculina, coordonatorul Centrului Local Tulcea din cadrul APIA, are calitatea de suspect în dosar.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța solicită ca Irina Manole, fosta șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea, să rămână în stare de arest preventiv.
 
Cererea DNA a fost trimisă spre soluționare Tribunalului Constanța.
 
În sarcina Irinei Manole s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Potrivit referatului de arestare întocmit de procurori, document transmis de DNA cotidianului ZIUA de Constanța, se arată, printre altele, că „suspecta Milea Niculina, coordonatorul Centrului Local Tulcea din cadrul APIA direcționa aplicanții din cadrul programului ”Tânărul Fermier” către consultantul (.....) care le întocmea proiectele ce erau ulterior depuse la OJFIR Tulcea, unde inculpata Manole Irina ocupa funcția de șef serviciu active fizice și plăți directe, calitate în care gestiona în mod direct procesul de depunere și evaluare a acestor proiecte“.
 
„După ce aplicanții obțineau sumele de bani vizate, suspecta pretindea de la aceștia aproximativ 50% din valoarea proiectelor, afirmând că o parte din bani sunt direcționați către inculpata Manole Irina“.
 
„Aceste date au fost confirmate de către martorul (.....) care, cu ocazia audierii din data de 29.03.2021, a arătat că suspecta Milea Niculina, despre care știa că deține o funcție de conducere în cadrul APIA Tulcea, a fost cea care i-a propus să aplice pentru programul Tânărul Fermier, el nefiind agricultor ci ocupându-se cu munca în construcții“.
 
„Martorul a luat în arendă suprafața totală de 3,67 ha și a înființat o PFA, proiectul său vizând înființarea unor culturi agricole, suspecta fiind cea care l-a pus în legătură cu un consultant pentru întocmirea proiectului și cu un contabil“.
 
„Martorul a mai arătat că a depus la APIA Tulcea o cerere pentru subvenția acordată agricultorilor și pentru un ajutor acordat din cauza epidemiei de COVID. Proiectul martorului a fost aprobat iar la data de 22.03.2021 în contul său a fost virată suma de 146.000 lei, echivalentul sumei de 30.000 euro din totalul de 40.000 euro, diferența urmând să îi fie virată după ce făcea dovada îndeplinirii unor condiții specifice“.
 

Termen limită

 
„La scurt timp după aceasta, suspecta l-a abordat pe martor și i-a pretins suma de 70.000 lei pentru ajutorul acordat în întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului. Martorul s-a temut să îi dea cei 70.000 lei suspectei, gândindu-se că nu putea retrage în numerar, la scurt timp după virare, o sumă de bani atât de mare însă suspecta a insistat i-a fixat termen limită pentru a efectua plata data de 27.03.2021“.
 
Referatul de arestare întocmit de procurorii DNA poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Surse documentare: Portalul instanțelor de judecată, și DNA.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Niculina Milea, șefă în APIA Tulcea, cercetată în dosarul Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, acuzată de luare de mită (referat propunere de arestare)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii