Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:13 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

ro

15 Apr, 2024 16:58 1111 Marime text
 
 
 
  • Cauza a fost înregistrată pe rolul Secției de Contencios Administrativ şi Fiscal din Curtea Supremă, obiectul dosarului fiind „litigiu privind magistraţii“.
  • Părțile din dosar sunt Leaşcu Petrică (contestator) și Consiliul Superior al Magistraturii – Intimat.
 
 
 
Decizia prin care Mihai Alexandru Stanciu, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, a fost delegat procuror șef al DNA Constanța, a fost contestată, în instanță, potrivit datelor noastre.  
 
Acțiunea - promovată de preotul Petrică Leașcu - a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, dosar 603/1/2024. 
 
Cauza a fost înregistrată pe rolul Secției de Contencios Administrativ şi Fiscal din Curtea Supremă, obiectul dosarului fiind „litigiu privind magistraţii“.
 
Părțile din dosar sunt Leaşcu Petrică (contestator) și Consiliul Superior al Magistraturii - Intimat
 
Conform portalului instanțelor de judecată, cauza se află în procedură prealabilă. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior.
 
Vineri, ziua pronunțării
Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, intră „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“


Mihai Alexandru Stanciu a preluat șefia DNA Constanța, începând cu data de 23 februarie 2024, de la procurorul Andrei Bodean.
 
Marți, 16 aprilie 2024, Secţia pentru Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii va analiza solicitarea procurorului Bodean Andrei de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța.
 
De asemenea, tot în ședința de mâine, Secţia pentru Procurori din CSM va analiza și solicitarea procurorului Conortos Constantin de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța.
 
Revenind la motivarea deciziei CSM prin care s-a decis delegarea în funcția de procuror șef al DNA Constanța a lui Mihai Alexandru Stanciu, potrivit datelor oficiale, „prin adresa nr. 151/C/201/VI-1/2024 din 01.02.2024, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (nr. Marius Voineag) a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea privind delegarea în funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a lui Stanciu Mihai Alexandru, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 23.02.2024“.
 
Conform CSM, „în motivarea propunerii formulate, s-a menționat că procurorul Stanciu Mihai Alexandru posedă o vastă experiență profesională și îndeplinește condițiile cerute de lege pentru a fi delegat în functia de conducere menționată, iar exercitarea acesteia este necesară pentru desfășurarea în condiții optime a activității de conducere la nivelul Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție“. 
 
Prin adresa nr. 160/Vl-1/05.02.2024, potrivit motivării, „emisă de Serviciul teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, au fost înaintate Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere exprimat de mai mulți procurori din cadrul acestei structuri, cu privire la delegarea în această funcție de conducere, precum și acordurile exprimate de procurorii Bodean Andrei și Bodu Ciprian, sub aspectul exercitarii acesteia“.
 
Astfel, procurorii menționați, consideră, potrivit motivării, „că au prioritate la delegarea în funcția de procuror sef al Serviciului teritorial Constanța, și că nu li s-a solicitat acordul în acest sens, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare“.
 
„Astfel, referitor la punctul de vedere exprimat prin adresa nr. 160/Vl·l/05.02.2024, emisă de Serviciul teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Antiorupție, având în vedere reglementările art. 177 alln. (2) din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru procurori apreciază că propunerea de delegare a lui Stanciu Mihai Alexandru, în funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este legală, fiind formulată de conducătorul parchetului unde se află funcția vacantă, singura persoană abilitată sub acest aspect“, se mai arată în motivarea Secției pentru procurori din CSM.
 
„Conform evidențelor direcției de resort, rezultă că funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este vacantă, în prezent fiind ocupată prin delegare de procuror Bodean Andrei, măsura urmând să expire la data de 22.02.2024, conform dispozițiilor Hotărârii Secției pentru procurori nr. 1032/2023. Din verificarea dosarului profesional, rezultă că Stanciu Mihai Alexandru, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, are gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și o vechime în funcția de procuror de 13 ani și 4 luni. În conformitate cu dispozițiile art. 179 alin. (3) din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările ulterioare, propunerea de delegare în funcția de procuror șef al Serviciufui teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticoruptie este formulată de conducerea acestei direcții, însoțit de acordul scris al procurorului Stanciu Mihai Alexandru, precum și de de declarațiile prevăzute de art. 179 alin. (1) raportat la art. 144 alin. (3) și art.149 alin. (1) din același act normativ“,potrivit sursei.
 
„Având în vedere că funcția de conducere vizată este vacantă și urmează a expira măsura dispusă temporar pentru ocuparea sa, față de necesitatea asigurării conducerii administrative a Serviciului teritorial Constanța din cadrul acestei structuri specializate și de experiența managerială a magistratului în cauză, luând în considerare propunerea formulată, însoțită de acordul scris al procurorului, în raport de dispozițiile anterior citate, Secția pentru procurori a dispus delegarea în funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a lui Stanciu Mihai Alexandru, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, începând cu data de 23.02.2024, până la ocuparea funcției prin numire, în condițiile legii, dar nu mai mult de 6 luni“, conform CSM.
 
Față de cele expuse, prin vot direct și secret, cu majoritatea voturilor membrilor prezenți (3 voturi DA și 2 voturi NU), Secția pentru procurori din CSM a hotărât delegarea în funcția de procuror șef al DNA Constanța a lui Mihai Alexandru Stanciu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, începând cu data de 23 februarie 2024, până la ocuparea funcției prin numire, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.
 
Motivarea Secției pentru procurori din CSM poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial!
Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

 
Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii