Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:48 29 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Costică Silion, fostul şef al Jandarmeriei, vrea să fie reabilitat

ro

25 Oct, 2019 00:00 867 Marime text
Costică Silion, fostul şef al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, vrea să fie reabilitat! Cererea se află pe rolul Tribunalului Militar București, primul termen fiind stabilit pentru data de 29 octombrie.  
 
În februarie 2013, Costică Silion, fostul şef al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie de corupţie săvârşite de militari.
 
Costică Silion a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, de fals intelectual, uz de fals şi omisiunea sesizării organelor judiciare. În cauză au fost trimise în jduecată și alte persoane.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„În cursul lunii octombrie 2006, prin fraudă şi prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, cu sprijinul inculpatului Rusu Dan-Ştefan, ofiţer în cadrul Biroului de Resurse Umane şi Pregătire Personal din UM 0260 Bucureşti, inculpatul Pânişoară Paul a susţinut examenul de admitere în corpul subofiţerilor şi a fost reîncadrat în I.G.J.R. - Baza de Administrare şi Deservire – UM 0260 Bucureşti. Pânişoară Paul nu avea dreptul de a participa la un astfel de concurs deoarece, în cursul anului 1997, fusese trecut în rezervă din poliţia română din motive disciplinare“.
 
„După reîncadrare, subofiţerul a fost menţinut în rândul cadrelor militare, în mod ilegal, prin încălcarea cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu. De asemenea, în luna octombrie 2008, prin fraudă şi prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, inculpatului Pânişoară Paul i s-a întocmit, în fals, un dosar de participare la concursul pentru trecerea în corpul ofiţerilor, la care acesta nu avea dreptul de a participa. Înscrisurile falsificate şi depuse la dosarul de candidat au fost întocmite de inculpaţii Lixandru Ion, Mihai Traian şi Niţoi Mircea. În urma susţinerii acestui concurs, Pânişoară Paul a fost declarat admis în corpul ofiţerilor, în mod ilegal, ocupând astfel locul unei candidate ce s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 27.499 lei, reprezentând drepturi salariale cuvenite dar neîncasate şi daune morale“.
 
„După ce această situaţie a fost cunoscută de conducerea I.G.J.R. şi D.M.R.U., respectiv de inculpaţii Silion Costică, inspector general la I.G.J.R., Crânguş Ion, inspector general adjunct, Neculai Costică, director D.M.R.U. şi Chilibon Doru, şef al Serviciului de Recrutare, Încadrare şi Promovare Personal din D.M.R.U., aceştia nu au făcut niciun demers pentru sesizarea autorităţilor judiciare competente cu privire la neregulile constatate şi nici nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu pentru restabilirea legalităţii. Mai mult, aceştia au determinat un lucrător din compartimentul de specialitate să întocmească, în fals, documentaţia pe baza căreia ministrul de interne ar fi trebuit să emită ordinul pentru trecerea inculpatului Pânişoară Paul în corpul ofiţerilor. În instrumentarea acestei cauze, procurorii militari au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie“, conform DNA.
 
Prin decizia penală nr. 22 din 10.02.2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât condamnarea lui Costică Silion la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 6 ani, ce constituie termen de încercare, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: uz de fals, omisiune a sesizării organelor judiciare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și fals intelectual. 
 

Decizia a fost definitivă.
 
Citește și
 
Fostul şef al jandarmeriei, Costică Silion, condamnat la trei ani cu suspendare

Decret prezidenţial Ministerul Afacerilor Interne a încetat raporturile de serviciu cu chestorul Costică Silion

ŞOC în Jandarmerie DNA a trimis în judecată 9 inculpaţi
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii