Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:23 07 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a decis Judecătoria Constanța în procesul în care UAT Județul Constanța cere bani înapoi de la Eurocult

ro

26 Jan, 2021 00:00 670 Marime text
  • Magistrații Secției civile au respins excepțiile invocate în proces de avocații Eurocult și au fixat următorul termen pentru data de 17 martie 2021.
  • Avocații Asociației Eurocult susținuseră că acțiunea în instanță pentru recuperarea banilor fusese introdusă la instanță prea târziu de reprezentanții Consiliului Județean Constanța
  • Acțiunea vizează obligarea Asociației Eurocult la „restituirea sumelor și a dobânzilor aferente cu privire la decontările efectuate pentru contractele încheiate în baza legii 350/2005“.

Procesul în care Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța solicită circa 30.000 de lei de la Asociația Eurocult merge mai departe, a decis Judecătoria Constanța!

Magistrații Secției civile au respins excepțiile invocate în proces de avocații Eurocult și au fixat următorul termen pentru data de 17 martie 2021.

Amintim, avocații Asociației Eurocult susținuseră că acțiunea în instanță pentru recuperarea banilor fusese introdusă la instanță prea târziu de reprezentanții Consiliului Județean Constanța și invocaseră excepția tardivitiății și, respectiv, excepția prescripției dreptului material la acțiune.

Arătam în edițiile anterioare că suma pe care Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța o solicită de la Asociația Eurocult în dosarul civil cu numărul 34893/212/2020 se ridică la aproape 30.000 de lei.
 

Audit financiar

La momentul înregistrării dosarului în instanță, în decembrie 2019, reprezentanții UAT Județul Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că acțiunea vizează obligarea Asociației Eurocult la „restituirea sumelor și a dobânzilor aferente cu privire la decontările efectuate pentru contractele încheiate în baza legii 350/2005“.

Potrivit sursei citate, „acțiunea de audit financiar a Camerei de Conturi Constanța a constatat cheltuieli neeligibile, iar astfel, Județul a procedat la recuperarea sumelor pe cale judecătorească“.

Concret, prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat „obligarea Asociației Culturale Eurocult la plata către UAT Județul Constanța a sumei de 24.570 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente Contractului de finanțare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20924/31.07.2017 încheiat între părți-debit principal“.

În plus, s-a cerut „obligarea pârâtei la plata către UATJ Constanța a sumei de 5.056,51 de lei, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, accesorii calculate asupra debitului principal până la data de 31.10.2019, precum și la plata dobânzilor și penalităților de întârziere în continuare până la data restituirii efective și integrale a debitului principal“.

Tot la momentul înregistrării dosarului la instanță, Valentin Ispas, reprezentantul Eurocult, a precizat că nu li s-a adus la cunoștință că ar avea de returnat aceste sume.

„Noi ne judecăm de circa doi – trei ani cu Consiliul Județean Constanța pentru recuperarea sumelor întregi pentru acele proiecte și, până la acest moment, nu ni s-au imputat acești bani pentru care s-au pornit noile procese“, a declarat Valentin Ispas.

Următoarea înfățișare va avea loc la data 17 martie 2021, de la 9.30, la Secția civilă a Judecătoriei Constanța.


Citește și:

Instanța a decis:
Ce se întâmplă cu procesele deschise de UAT Județul Constanța împotriva Fundației Clopot și Asociației Eurocult

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii