Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Bombă“ în instanță, pentru cartierul Faleză Nord! Terenul pentru care a fost amendat primarul Făgădău și pentru care s-a cerut amendarea și a lui Chițac, câștigat de Apele Române!

ro

20 Jul, 2022 00:00 3244 Marime text
Faleză Nord, Constanța - strada Ion Rațiu, panoramă. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Tribunalul a admis acțiunea în revendicare formulată de ABADL și a obligat proprietarul actual al terenului „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.
  • Amintim, pentru acest teren, instanța a dispus, în cadrul unor procese anterioare, amendarea fostului primar Decebal Făgădău, o cerere similară, privind amendarea actualului primar Vergil Chițac, fiind formulată și recent de către proprietarul privat al terenului.
  • Prin decizia de ieri, 19 iulie 2022, a Tribunalului Constanța, terenul se va întoarce în proprietatea Statului Român și administrarea Apelor Române, suprafața făcând parte din terenurile retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
  • Hotărârea Tribunalului poate fi atacată în apel.
 
Decizie de ultim moment a Tribunalului Constanța, în legătură cu un teren de 500 de metri pătrați situat în Faleză Nord!
 
Judecătorii Secției I Civile au decis să admită acțiunea în revendicare formulată de Apele Române – ABADL și au obligat proprietarul actual al terenului „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.
 
Hotărârea Tribunalului poate fi, însă, atacată în apel, situație în care procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.
 
Amintim, pentru acest teren, instanța a dispus, în cadrul unor procese anterioare, amendarea fostului primar Decebal Făgădău, o cerere similară, privind amendarea actualului primar Vergil Chițac, fiind formulată și recent de către proprietarul privat al terenului.
 
Prin decizia de ieri, 19 iulie 2022, a Tribunalului Constanța, terenul se va întoarce în proprietatea Statului Român și administrarea Apelor Române, suprafața făcând parte din terenurile retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
 
Pe de altă parte, este de menționat faptul că actualul proprietar, un dezvoltator imobiliar din oraș, a explicat constant faptul că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
De altfel, dezvoltatorul se lupta, la rândul său, în instanță, pentru obținerea documentelor necesare ridicării unui imobil de șapte etaje pe teren, acesta fiind și motivul amendării primarului Făgădău, pentru neadoptarea PUZ-ului.
 
PUZ-ul, adoptat în noiembrie 2019 de către consilierii locali, în baa hotărârilor judecătorești definitiv, a fost ulterior contestat la instanță de către vecinii viitorului bloc.
 
Dosarul acela se află acum la Curtea de Apel Galați, în faza de recurs, după ce vecinii au pierdut procesul, la Tribunal.
 
Ulterior, afaceristul a deschis proces pentru obligarea primarului Chițac la eliberarea autorizației de construire a imobilului, cu consecința amendării acestuia pentru fiecare zi de întârziere, și acest dosar aflându-se în atenția judecătorilor gălățeni.
 
Pentru a reveni la decizia de ieri a Tribunalului Constanța, aceasta a fost luată în dosarul 13140/212/2020, ce are ca obiect o revendicare imobiliară, acțiunea în revendicare fiind deschisă de Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
 
Ieri, completul Fond Civil 6 al Secției I Civile, prezidat de magistratul Loredana Mesrobian, a decis să admită în parte acțiunea ANAR-ABADL.
 
Se arată în minuta deciziei de ieri că instanța „respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii capătul trei al cererii. Admite excepţia lipsei de interes al capătului trei al cererii privind anularea actului notarial nr. 3638/14.12.2005, cu consecinţa respingerii acestuia ca lipsit de interes“.
 
Mai departe, Tribunalul „admite în parte acţiunea formulată de reclamant. Obligă pârâtul M.V.F. să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...) judeţ Constanţa, identificat prin raportul de expertiză întocmit în cauză de expert ing. (...)“.
 
De asemenea, instanța „dispune rectificarea cărţii funciare nr. 203185 a UAT Constanţa, în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea pârâtului M.V.F. asupra imobilului teren în de 500 mp situat în Constanţa, strada (...) judeţ Constanţa, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.
 
Totodată, a fost majorat și onorariul expertului în cauză.
 
Decizia Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
 
După cum arătam în edițiile anteioare, terenul respectiv provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
Potrivit sentinţei civile din 2016 a Tribunalului Constanţa, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3638/2005, M.V.F. a cumpărat imobilul teren de 500 mp situat în Constanţa, zona blocurilor PA2-PA4, lot 7, ce provenea din terenurile dobândite de Ene de la primărie.
 
Prin decizia penală 32A/07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis, în Dosarul Retrocedărilor, desființarea mai multor dispoziții de retrocedare semnate de Radu Mazăre, inclusiv 3135/2003.
 
Rămâne de văzut dacă decizia de ieri a Tribunalului Constanța va fi atacată la Curtea de Apel.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și
Apele Române revendică terenul din Faleză Nord pentru care a fost amendat Făgădău
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii