Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:19 07 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atentatul și birocrația Cum a încercat familia să obțină declararea decesului Andreei Cristea, constănțeanca ucisă în atacul terorist de pe podul Westminster

ro

28 Mar, 2020 00:00 5153 Marime text


Săptămâna viitoare se vor împlini trei ani de la moartea Andreei Cristea, constănțeanca ce a căzut victimă atentatului terorist de pe podul Westminster, din Londra, comis la data de 22 martie 2017 și care a pierdut lupta cu viața la spital, pe data de 6 aprilie 2017. Între timp, familia acesteia a încercat să obțină în instanță declararea judecătorească a tinerei, dar cererea le-a fost respinsă atât de către Judecătorie, cât și de către Tribunal, după cum vom detalia pe parcursul articolului.
O constănțeancă a încercat să obțină în instanță declararea judecătorească a morții surorii sale, cea din urmă fiind victima unui atentat terorist din Londra, în anul 2017. Este vorba despre atacul de pe podul Westminster, comis la data de 22 martie 2017, când constănțeanca Andreea Cristea a fost rănită grav și și-a pierdut viața la spital, câteva zile mai târziu.
Solicitarea înaintată de sora sa judecătorilor constănțeni, privind declararea judecătorească a morții, i-a fost însă respinsă acesteia, atât de către Judecătoria Constanța, cât și de către Tribunal, întrucât a fost considerată drept inadmisibilă. Atacul terorist a avut loc la data de 22 martie 2017, pe podul Westminster, când un cetățean musulman a intrat cu mașina în grupul de oameni aflați pe pod. Constănțeanca Andreea Cristea a fost aruncată de pe pod în apele Tamisei și a murit la spital, pe data de 6 aprilie 2017.
Potrivit informațiilor oficiale, dosarul în care familia a cerut oficial declararea judecătorească a morții Andreei Cristea a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța sub numărul 28386/212/2017. Prin același document înaintat instanței, familia solicita desemnarea surorii Andreei Cristea în calitate de curator al pârâtei până la finalizarea demersului său judiciar.
 

Ce spune familia


În cererea de chemare în judecată formulată, document citat pe Portalul Jurisprudenței Naționale www.rolii.ro, sora Andreei arăta că aceasta „la data de 6 aprilie 2017 a decedat la Londra, în urma unor traumatisme suferite, cauzate de un atac terorist ce a avut loc pe podul Westminster la data de 22.03.2017, faptul decesului fiind consemnat într-un certificat emis de către medicul legist Fiona Wilcox din Londra“.
În continuare, se arată în același document că, după emiterea acestui certificat, familiei i s-a adus la cunoștință faptul că certificatul de deces va putea fi eliberat numai după finalizarea anchetei cu privire la tragicul eveniment.
În această situație, familia a încercat să obțină un certificat de deces în România, dar „solicitarea adresată autorităților române a fost respinsă cu argumentarea că doar certificatul de deces în forma finală poate face obiectul transcrierii în registrul de stare civilă din România“, potrivit sursei citate.
„Se arată că familia pârâtei (nr., Andreea Cristea) nu poate proceda la deschiderea procedurii succesorale decât cel mai devreme peste 9 luni, în cazul în care nu intervin alte aspecte care să producă o întârziere suplimentară, iar în acest interval de timp obligațiile fiscale ale pârâtei nu pot fi îndeplinite în mod legal decât prin instituirea unui curator de către instanța de judecată“, potrivit sursei citate.
Nu în ultimul rând, în documentul citat „se mai arată că, în raport de durata excesivă a procedurii necesare eliberării certificatului de deces și de faptul că pârâta deține în patrimoniu bunuri ce necesită administrare, precum și calitatea de administrator / asociat unic la o societate, reclamanta (nr., sora sa) arată că se impune declararea judecătorească a morții pârâtei, cu finalitatea eliberării cât mai rapidă a unui certificat de deces, urmat de deschiderea procedurii succesorale“. „Totodată, a considerat că este necesară desemnarea urgentă a unui curator în vederea bunei gestionări a patrimoniului pârâtei până la eliberarea certificatului de deces“, se menționează pe Jurindex.
 

„Inadmisibilitatea demersului judiciar“


Încă de la primul termen de judecată, însă, magistrații Judecătoriei Constanța au invocat din oficiu „excepția inadmisibilității demersului judiciar inițiat de reclamantă, în forma aleasă de către aceasta“.
Mai exact, judecătorii constănțeni au arătat că „pentru a deveni aplicabilă procedura specială de declarare judecătorească a morții, este necesar, potrivit dispozițiilor legale amintite, să fie sigur faptul decesului și să nu fi fost găsit sau identificat cadavrul persoanei al cărei deces se solicită a se declara“. În continuare, judecătorii constănțeni au spus că „această condiție nu este îndeplinită în speță, întrucât reclamanta a făcut dovada certitudinii decesului surorii sale, totodată făcând și dovada atât a găsirii cadavrului, cât și a identității cadavrului“.
În hotărârea nr.13383/2017 a Judecătoriei Constanța se mai arată că „înscrisurile ce emană de la medicul legist din Londra certifică atât decesul pârâtei Cristea Andreea a survenit ca urmare a insuficienței mai multor organe, rănirea capului și imersiune, cât și identitatea, cât și identitatea cadavrului. Se constată că, urmare emiterii certificatului constatator al decesului, se impune efectuarea unei anchete asupra decesului pârâtei, iar abia la finalul investigației registratorul deceselor poate emite certificat de deces“.


În aceste condiții, „instanța consideră că partea reclamantă nu poate apela la calea judiciară aleasă pentru a înlătura piedicile pe care le întâmpină relativ la administrarea patrimoniului pârâtei, decedată în prezent, dar al cărei deces nu a fost înregistrat printr-un certificat de deces“.
Astfel, „în condițiile în care nu sunt întrunite în mod cumulativ condițiile prevăzute de dispozițiile legale pe care partea reclamantă a înțeles să le invoce în susținerea demersului său judiciar, instanța va admite excepția inadmisibilității și va respinge, pe cale de consecință, cererea reclamantei“.
Nemulțumită de această decizie, familia tinerei ce și-a pierdut viața în atacul terorist a atacat-o la Tribunal, dar instanța de apel a menținut prima hotărâre pronunțată în cauză. Concret, în luna mai 2018, la mai bine de un an de la decesul tinerei, Tribunalul Constanța a decis, la rândul său, respingerea cererii privind declararea judecătorească a morții acesteia. Hotărârea Tribunalului a fost definitivă.

Citește și:

Un an de la moartea tinerei Andreea Cristea, din Constanţa, rănită în atacul terorist din Londra
 

A trecut un an de la atacul terorist din Londra. O tânără din Constanța a murit. Urma să fie cerută în căsătorie (galerie foto)

LIVE TEXT:
Tânăra din Constanţa, decedată în atentatul de la Londra, e condusă pe ultimul drum. E prezent şi ambasadorul Marii Britanii în România (galerie foto+video)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii