Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:01 31 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajat al Penitenciarului Poarta Albă bănuit de luare de mită. Începe judecata

ro

05 Oct, 2020 00:00 1519 Marime text
  • Agentul i-a solicitat unui martor, deținut, aproximativ 60 de pachete țigarete, o pereche de papuci, suma de 500 lei.
  • Apoi a mai solicitat și a primit, bunuri vestimentare – trening, o pereche de pantofi – și un parfum.
  • Toate acestea pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu astfel încât să nu-l scoată la munci grele pe deținut, și să-i creeze un regim preferențial de muncă.

Magistrații de la Tribunalul Constanţa au dat undă verde pentru începerea judecății dosarului în care un agent de penitenciare în cadrul Penitenciarului Poarta Albă – Secția Exterioară Valu lui Traian este acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Tot în prezenta cauză, un alt bărbat, persoană fără calități oficiale, este suspectată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată.
 

Decizia Tribunalului

Constată legalitatea sesizării Tribunalului Constanţa prin rechizitoriului nr. 62/P/2020 din 21.07.2020 al Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, privind pe inculpatul (...) – sub aspectul săvârşirii infracţiuniii de luare de mită, faptă prev. de art.289 alin.1 C.pen, cu aplic.art.35 alin.1 C.pen şi (...), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită, faptă prev. de art.48 alin.1 C.pen. rap la art.289 alin.1 C.pen. cu aplic. art.35 C.pen. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii (...). Cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu“.Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, că în perioada februarie – aprilie 2020, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul (...), agent de penitenciare în cadrul Penitenciarului Poarta Albă – Secția Exterioară Valu lui Traian, i-a solicitat unui martor, deținut în unitatea sus-menționată, și ulterior a primit în numele acestuia, prin intermediar, aproximativ 60 de pachete țigarete, o pereche de papuci, suma de 500 lei, și apoi, în aceeași perioadă de timp, a mai solicitat și a primit, bunuri vestimentare – trening, o pereche de pantofi – și un parfum, toate acestea pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu astfel încât să nu-l scoată la munci grele pe deținut, și să-i creeze un regim preferențial de muncă.

În caz contrar, agentul de penitenciare (...) îi îngreuna voit situația deținutului, selecționându-l să-și desfășoare activitatea la ghena de gunoi.

Inculpatul C.V., intermediarul lui (...), a primit la data de 04.03.2020, suma de 500 lei, pe care (...), agent de penitenciare în cadrul Penitenciarului Poarta Albă – Secția Exterioară Valu lui Traian, i-o solicitase anterior martorului, cunoscând că această sumă este primită de (...) pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu astfel încât să nu-l scoată la munci grele pe martor.

Ulterior, la data de 10.04.2020, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, C.V., tot în numele lui (...), a primit, bunuri vestimentare – trening, o pereche de pantofi – și un parfum, cu aceeași motivație ca suma de 500 de lei.

În cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a beneficiat de sprijinul Serviciului de Investigații Criminale și al Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, de sprijinul Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Brigăzii de Operațiuni Speciale Constanța, și al Autorității Naționale a Penitenciarelor – Penitenciarul Poarta Albă.


Citește și:

Faptele nu sunt prevăzute de legea penală“
Gardian de la Poarta Albă, scuipat și ars cu țigara pe față. Inculpatul, un fost deținut, achitat. Procesul continuă


Copănele și friptură, pe post de proiectile
Amenințări cu moartea la Penitenciarul Poarta Albă. Partea vătămată, un gardian. Prima condamnare

Ti-a placut articolul?

Comentarii