Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:29 26 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copănele și friptură, pe post de proiectile Amenințări cu moartea la Penitenciarul Poarta Albă. Partea vătămată, un gardian. Prima condamnare

ro

08 Sep, 2020 00:00 1221 Marime text
  • Inculpatul a mai fost condamnat în trecut pentru alte infracțiuni.
  • În timpul scandalului, inculpatul a început să arunce cu alimentele (copănele și friptură) pe care le primise, să îl înjure și să îl scuipe pe gardian.
  • Instanța a luat act că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă și a declarat că nu are nicio pretenție de la inculpat.

Magistrații de la Judecătoria Medgidia au dispus condamnarea în primă instanță a unui bărbat, de 31 de ani, din satul Coșlugea, comuna Lipnița, județul Constanța, pentru ultraj. Cel în cauză a primit, după contopire cu alte pedepse, aproape doi ani și jumătate de închisoare cu executare. Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Analizând materialul probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale și al cercetării judecătorești raportat la manifestarea de voință a inculpatului în sensul că a solicitat judecata în procedură simplificată, instanța va reține aceeași situație de fapt cu cea descrisă în rechizitoriul nr. 2549 /P/2017.
 
Audiat în calitate de persoană vătămată, gardianul a arătat că lucrează în cadrul serviciu la sectorul de acordare a drepturilor la pachet și vizită, conform planificării.
 
La începutul lunii august 2017, în timp ce îi dădea pachetul cu alimente persoanei private de libertate (...), aceasta din urmă l-a rugat să-i dea o înghețată fiului lui, înghețată pe care o cumpărase de la magazin, iar persoana vătămată a fost de acord.
 
Constatând că pachetul de alimente depășea greutatea de zece kilograme, gardianul a returnat colegului său (...) o parte din alimente, moment în care persoana privată de libertate, inculpatul, s-a enervat foarte tare și a început să țipe și să strige la mama sa cel mai probabil în țigănește.
 
Întrucât deranja prin acest comportament, persoana vătămată i-a solicitat inculpatului să se calmeze, însă acesta a început să arunce cu alimentele (copănele și friptură) pe care le primise, să îl înjure, să îl scuipe pe gardian. De asemenea, inculpatul l-a amenințat cu moartea, spunându-i persoanei vătămate că „o să vorbesc cu frații mei să te calce cu mașina cu 300 km/h”.
 
În continuare, gardianul l-a chemat pe șeful de tură, iar inculpatul s-a liniștit, după care șeful de tură a plecat deoarece avea alte activități.
 
După ce șeful de tură a plecat, inculpatul a reînceput să facă scandal, în sensul că țipa, și amenința persoana vătămată. În continuare, în urma unor procesduri specifice, inculpatul a fost dus în camera lui, nefiind însă nevoie de intervenție din partea echipei operative speciale.

 
Instanța a luat act că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă și a declarat că nu are nicio pretenție de la inculpat.
 

Alt dosar

De precizat că acest dosar nu este singurul de acest gen aflat pe rolul Curții de Apel Constanța. Într-o altă cauză, un fost deținut de la Penitenciarul Poarta Albă este acuzat că ar fi scuipat și ars cu țigara pe față un gardian din cadrul unității de detenție. Dosarul se află în prezent pe rolul Curții de Apel Constanța, noul termen fiind stabilit pentru data de 10 septembrie. Conform procurorilor, fapta ar fi avut loc în luna octombrie 2014, în jurul orei 23:50, în interiorul unui club din Constanța. În primă instanță, Judecătoria Constanța a decis achitarea inculpatului pe motiv că faptele arătate de procurori în rechizitoriu nu sunt prevăzute de legea penală.
 
Citește și
 
„Faptele nu sunt prevăzute de legea penală“
Gardian de la Poarta Albă, scuipat și ars cu țigara pe față. Inculpatul, un fost deținut, achitat. Procesul continuă


Te fac varză“, „Tu nu poți să-mi faci mie nimic“
Polițist din IPJ Constanța, amenințat în timpul unui filtru rutier la Cogealac. Ce au decis judecătorii


Militar constănțean, arestat preventiv
Acuzații de agresiune sexuală și ultraj contra bunelor moravuri


 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii