Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:24 18 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABC Val a câştigat procesul cu Primarul Municipiului Constanţa. În joc erau peste 120.000 de lei

ro

07 Nov, 2019 00:00 1216 Marime text
Litigiu cu ABC Val şi Primăria Constanţa, cearta a pornit de la o sumă de peste 120.000 de lei. Nemulţumiţi de faptul că Primăria i-a pus la plata sumei de 120.468 de lei, reprezentând „contravaloarea taxei de acces la rampa de deşeuri inerte“ pentru perioada 2012-2014, reprezentanţii ABC Val s-au plâns judecătorilor. După Tribunalul Constanţa, săptămâna aceasta şi judecătorii Curţii de Apel le-au dat dreptate afaceriştilor constănţeni, astfel că aceştia nu mai trebuie să achite suma.
 
În cererea adresată iniţial de reprezentanţii ABC Val Tribunalului Constanţa, aceştia le-au cerut judecătorilor să anuleze Dispoziţia primarului nr. 2212/21.05.2018, prin care s-a dispus recuperarea sumei de 120.468 de lei. Suma respectivă reprezenta „contravaloarea taxei de acces la rampa de deşeuri inerte“, pentru perioada 2012 – 2014. Potrivit Portalului de jurisprudenţă www.rolii.ro, reprezentanţii ABC Val au precizat că „dispoziţia primarului este nelegală, fiind lovită de nulitate, având în vedere că nu a fost semnată de emitentul acesteia şi nici nu se face delegarea unei persoane în vederea semnării“.
 
Afaceriştii au mai spus că au formulat şi plângere prealabilă împotriva dispoziţiei, care nu fusese soluţionată la momentul formulării acţiunii în instanţă şi au mai precizat că „suma solicitată nu este recunoscută la plată, fiind refuzată prin infirmarea soldului prin adresa cu nr. 700/03.11.2017“.
 
Nu în ultimul rând, reprezentanţii ABC Val au mai spus că suma imputată de primărie ar fi trebuit să fie defalcată pe fiecare an şi categorie de taxă şi să fie însoţită de documente justificative.
 

„Municipiul Constanţa subvenţionează persoane juridice“

 
În replică, reprezentanţii Primăriei Constanţa au cerut în instanţă respingerea acţiunii ABC Val. Aceştia au arătat că în 2015 la Unitatea Administrativ Teritorială Constanţa s-a desfăşurat auditul financiar de către reprezentanţii Camerei de Conturi a Judeţului Constanţa. Astfel, în urma auditului financiar s-a constatat că „deşi taxa specială a fost instituită pentru plata serviciilor de nivelare deşeuri inerte, aceasta nu acoperă cheltuielile cu serviciile contractate şi decontate, astfel că Municipiul Constanţa subvenţionează în fapt cheltuieli pentru persoane juridice“, potrivit Portalului Jurisprudenţei www.rolii.ro.
 
Cu alte cuvinte, Camera de Conturi a dispus recuperarea veniturilor neîncasate de către primărie. Aşa se face că primăria, la rândul său, a fost nevoită să recupereze suma imputată ABC Val.
 
Legat de susţinerile reprezentanţilor firmei potrivit cărora dispoziţia nu ar fi fost semnată, avocaţii Primăriei Constanţa au arătat faptul că „actul contestat a fost semnat de viceprimar, căruia i-au fost delegate atribuţiile primarului prin Dispoziţia nr. 3697/04.10.2017 (...)“.
 
Aşadar, actul fusese semnat de viceprimar.
Totuşi, la finalul deliberărilor, judecătorii au decis să admită acţiunea ABC Val, întrucât „actul administrativ fiscal nu respectă exigenţele impuse de art. 46 alin. 2 lit. e şi f Cod procedură fiscală, situaţie ce atrage anulabilitatea actului în condiţiile art. 49 alin. 3 Cod procedură civilă“. Conform sursei citate anterior, judecătorii au arătat că „acest aspect produce o vătămare reclamantei imposibil de înlăturat altfel decât prin anularea actului contestat, întrucât nu poate fi supus verificării de către instanţa de contencios administrativ“.
 

Dispoziţia, nemotivată

 
Mai exact, dispoziţia primarului contestată a fost anulată de către instanţă întrucât aceasta nu conţinea motivarea deciziei, respectiv modul în care fusese calculată taxa datorată pentru fiecare an. „Reclamanta a contestat modul de calcul al taxei de acces la rampa de deşeuri inerte, iar din cuprinsul dispoziţiei contestate rezultă că s-a dispus recuperarea sumei de 120.468 de lei aferentă perioadei 2012-2014, fără a se menţiona suma aferentă fiecărui an“, conform sursei citate.
 
Astfel, „instanţa constată că nu conferă caracter de legalitate actului administrativ faptul că prin întâmpinare se detaliază modul de calcul al taxei de acces pentru anii 2012, 2013 şi 2014, atât timp cât în cadrul contestaţiei la instanţa judecătorească reclamantă nu poate solicita anularea actului decât în baza motivelor invocate în contestaţia administrativă, modul de calcul nefiind cunoscut la acel moment“.
 
Cu alte cuvinte, reprezentanţii primăriei au detaliat abia în faţa instanţei modul în care a fost stabilită suma de 120.468 de lei ca datorie ABC Val, defalcată pe fiecare an, însă acesta aspecte ar fi trebuit să fie cuprinse, şi ele, în dispoziţia prin care s-a imputat suma. Astfel, a fost anulată Dispoziţia nr. 2212/21.05.2018 a Primarului Constanţei.
 

ABC Val, în cifre

 
Această hotărâre a Tribunalului Constanţa a fost menţinută şi la Curtea de Apel, judecătorii instanţei de recurs respingând această săptămână recursul înaintat de primărie. Decizia Curţii de Apel este definitivă.
În ce priveşte societatea ABC Val, aceasta a fost înfiinţată în Constanţa, în 1993 şi, la momentul actual, este deţinută exclusiv de Vasile Costea, ce are şi calitatea de administrator. Firma se ocupă de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 6.11.2019, în 2016, ABC Val a avut un număr de 187 de salariaţi, o pierdere brută de 3.584.946 de lei şi o cifră de afaceri netă de 36.780.424 de lei. În 2017, firma a revenit pe plus, înregistrând un profit brut de 126.712 lei, cu 156 de salariaţi şi o cifră de afaceri netă de 25.301.420 de lei. În 2018, profitul brut a fost de 2.108.144 de lei, iar cifra de afaceri netă s-a ridicat la 26.973.851 de lei, numărul angajaţilor fiind 170.
 
Citeşte şi:
 
ABC Val a atacat în instanţă o dispoziţie a primarului Constanţei Decebal Făgădău
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii