Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce ne trezim în mijlocul nopţii şi nu mai putem să adormim la loc?

ro

03 Jun, 2013 09:06 1883 Marime text
De multe ori, chiar dacă reuşim să adormim cu uşurinţă, se întâmplă ca în timpul nopţii să ne trezim şi să nu mai putem să ne culcăm.

Până la un moment dat, acest fenomen, numit insomnie de mijloc, caracterizat prin dificultatea de a dormi fără întreruperi, este normal. Până la urmă, somnul are ciclurile lui de-a lungul nopţii, trecând din faza de somn profund în etape de somn cu emisii de unde slabe, explică James Findley, director al Behavioral Sleep Medicine Program din cadrul Universităţii Pennsylvania. Însă, pe măsură ce noaptea trece, „intrăm în faze mai uşoare de somn şi avem mai multe şanse de a ne trezi”, a adăugat acesta. Din acest motiv, mulţi oameni au un somn fragmentat spre dimineaţă.

Pe de altă parte, există mai mulţi factori care pot influenţa apariţia insomniei de mijloc. De exemplu, vârsta poate fi un factor, oamenii experimentând aceste probleme de somn pe măsură ce înaintează în vârstă.

Nu este nicio problemă atunci când ne trezim noaptea atât timp cât reuşim să adormim imediat la loc. Însă în situaţiile în care, de două, trei ori pe săptămână, ne trezim în mijlocul nopţii şi ne ia mai mult de 30 de minute să adormim la loc, atunci s-ar putea să fie vorba de o tulburare de somn.

Oamenii care suferă de insomnie nu numai că nu pot adormi, dar experimentează şi somnul fragmentat de-a lungul nopţii. Astfel de episoade ar putea fi cauzate şi de apneea de somn, o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin probleme de respiraţie în timpul nopţii. „În cazul apneei de somn s-ar putea să nu o depistezi decât atunci când ai un partener care să observe că faci pauze mari de respiraţie în timpul somnului”, a explicat Findley.

O altă tulburare de somn, mult mai evidentă şi care poate cauza insomnia de mijloc, este narcolepsia, acea tulburare de somn care îi face pe oameni să adoarmă subit în timpul zilei. Desigur, în astfel de cazuri este foarte puţin probabil ca pacientul să nu îşi fi dat seama că din cauza narcolepsiei nu poate dormi noaptea fără întreruperi.

Articolul integral aici: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii