Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius din Constanța a organizat a IV-a ediție a Conferinței Naționale „Constantin Brătescu”, pentru tinerii geografi. Cine a participat la eveniment

ro

21 Sep, 2021 10:43 1355 Marime text
  • Evenimentul științific dedicat promovării proiectelor de cercetare ale tinerilor geografi din România a reunit, la Constanța, peste 30 de participanți, studenți și masteranzi geografi de la: Universitatea din București, Universitatea Valahia din Târgoviște și Universitatea din Craiova, alături de studenții și masteranzii Universității „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, de la specializările de licență Geografie și Geografia Turismului, dar și de la programele de master „Geografie aplicată și evaluarea resurselor turistice” și „Conservarea biodiversității”.
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA), domeniul Geografie, în parteneriat cu Asociația Profesională a Geografilor din România (APGR), Society for Urban Ecology (SURE) – South-East Europe Chapter și Asociația Studenților Geografi Constanța (ASGC) a organizat, în perioada 17-19 septembrie 2021, cea de-a patra ediție a Conferinței Naționale „Constantin Brătescu”, informează şef lucrări dr. Mirela Paraschiv.

Potrivit sursei citate, evenimentul științific dedicat promovării proiectelor de cercetare ale tinerilor geografi din România a reunit, la Constanța, peste 30 de participanți, studenți și masteranzi geografi de la: Universitatea din București, Universitatea Valahia din Târgoviște și Universitatea din Craiova, alături de studenții și masteranzii Universității „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, de la specializările de licență Geografie și Geografia Turismului, dar și de la programele de master „Geografie aplicată și evaluarea resurselor turistice” și „Conservarea biodiversității”.

„Participanții la eveniment au prezentat aspecte analitice și bune practici în domeniul dezvoltării durabile, pe diverse teme, precum: calitatea mediului, schimbări climatice, gestiunea ariilor naturale protejate și calitatea vieții.

De asemenea, prezentările susținute în cadrul conferinței contribuie la conturarea unor mai bune politici publice de planificare teritorială pentru guvernanța spațiilor urbane și rurale, cu scopul de a reduce poluarea și degradarea mediului. Manifestarea științifică a inclus și aplicații practice de teren privind analiza geografică a zonei costiere a României și aspecte de ecologie urbană și de gestiune a patrimoniului cultural construit specifice municipiului Constanța”, a precizat Mirela Paraschiv.

La eveniment au fost prezenți și invitați speciali precum: prof. univ. dr. Cristian Iojă, de la Universitatea din București, Facultatea de Geografie și Președinte al Society for Urban Ecology (SURE) – South-East Europe Chapter, care a detaliat și a lansat o dezbatere în plen pe tema provocărilor globale actuale ale orașelor și ale vieții urbane; Dr. Jihene Nouairi, de la Universitatea din Monastir, Tunisia, în prezent post-doctorand al Universității „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, care a evidențiat impactul ecologic al haldelor de roci sterile generate de exploatările miniere, iar Martina Marei Viti, de la Universitatea din Bologna, Italia, stagiar Erasmus al Universității din București, Facultatea de Geografie, le-a vorbit studenților despre diversele oportunități de practică profesională cu finanțare europeană.

De asemenea, reprezentanți ai ONG Mare Nostrum din Constanța partener al conferinței, le-au prezentat participanților activitățile organizației de monitorizare a cetaceelor din Marea Neagră și de gestionare a deșeurilor marine, rezultatele obținute în cadrul diverselor proiecte derulate, dar și posibilitățile de voluntariat și de implicare profesională pe care le pot accesa tinerii absolvenți interesați de domeniul protecției mediului și conservării biodiversității.

Totodată, Administrația Podișului Nord-Dobrogean, un alt partener al manifestării, a discutat cu participanții la conferință despre activitatea științifică și de gestiune a ariilor naturale protejate din Podişul Nord Dobrogean, evidențiind, în același timp, modalitățile în care studenții și absolvenții geografi pot contribui în special prin intermediul activităților de voluntariat.

Evenimentul științific a fost susținut financiar prin fondurile Ministerului Educației dedicate desfășurării de activități extracurriculare în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și a fost promovat de către Comisia Europeană în cadrul Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile (https://esdw.eu/country/romania/), ce susține activitățile și evenimentele din domeniul dezvoltării durabile realizate la nivel european în a doua parte a lunii septembrie.

Informații suplimentare privind Conferința Națională „Constantin Brătescu” sunt disponibile în cadrul paginii web a evenimentului: http://geocncb.weebly.com/.

Sursa foto: UOC 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii