Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021. „Pasiune și vocație“ de Simona Stoica

ro

09 Feb, 2023 14:49 1156 Marime text
Foto: Revista Zări ALb AstreRedăm în cele ce urmează articolul scris de Simona Stoica, publicat în numărul 1 din anul X al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Simona Șerban (căsătorită Stoica) a absolvit în 2001 CNMB, fiind șefă de promoție. Înregistrează performanță după performanță, începând cu anii de gimnaziu, când într-a șaptea se califică la Olimpiada Națională de Fizică și obține locul I, iar în liceu ajunge în echipa care a reprezentat România la Olimpiada Internațională de Fizică, în 2001, desfășurată în Antalya, Turcia. Face studii în domeniul fizicii, acum trăiește și lucrează în Groningen, Olanda. 

Au trecut 20 de ani de când am terminat liceul și încă mă gândesc cu bucurie la frumoșii ani petrecuți în Constanța, de la diminețile răcoroase când treceam pe sub castanii din parcul de lângă liceu, la zilele de vară când mergeam la plajă după ce se terminau orele sau la după-amiezele de pregătire petrecute în laboratorul de fizică înaintea olimpiadelor. 

După terminarea liceului, mi-am urmat pasiunea pentru fizică și mi-am continuat studiile la Facultatea de Fizică a Universității București, unde am avut posibilitatea ca, în paralel cu orele de curs, să fac parte dintr-un grup de cercetare pentru fizica experimentală subatomică cu scopul de a optimiza detecția de neutroni a unui sistem de detectori. 

Studiul în străinătate a fost mereu ceva ce m-a atras, mai mult dintr-o dorință de a încerca o formă diferită de formare. Experiența educațională în străinătate este foarte diferită față de cea din România, deoarece se centrează pe dobândirea altui set de competențe și, în plus, îți oferă o expunere la culturi și oameni din întreaga lume. Deși astfel de experiențe nu pot fi mereu cuantificate, ele se reflectă în abordarea pe care o ai la locul de muncă. 

După terminarea facultății, am urmat studiile doctorale în Olanda, unde am dezvoltat soluții numerice și analitice pentru fizica subatomica. Olanda în sine este o țară spectaculoasă din 7 perspectivă socială și culturală, cu un sistem educațional de o calitate foarte ridicată. În plus, oamenii sunt direcți și sociabili, deschiși față de alte culturi și obiceiuri.

După finalizarea doctoratului în 2012, mi-am folosit aptitudinile dobândite în diverse domenii, de la aplicații numerice pentru proiectare navală, la programare embedded și realitate augmentată. În momentul de față îndrum cercetători din diverse domenii în aplicarea diferitelor tehnici de inteligență artificială pentru studiile lor, de la aplicații sociale la cosmologie.“, de Simona Stoica

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Articol preluat de pe site-ul revistei Zări Alb Astre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii