Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021. „Liga elevilor din CNMB, primul pas în lumea voluntariatului și reprezentării“ de Ligia Deca

ro

25 Feb, 2023 10:42 1236 Marime text
sursa foto: Revista Zări Alb AstreRedăm în cele ce urmează articolul scris de Ligia Deca, publicat în numărul 1 din anul X al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.

„Ligia Deca (n. 1982), absolventă C.N.M.B. în 2001, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg. A fost șefă de promoție a Facultății de Navigație și Transport Naval din cadrul Universității Maritime Constanța, unde a finalizat și studiile masterale în domeniul managementului maritim și portuar. De-a lungul anilor a participat la numeroase conferințe internaționale și s-a implicat activ în elaborarea analizelor și politicilor educaționale şi de cercetare în plan național și european. A fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019 a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial. 

Cred că eram prin clasa a X-a (1999) atunci când colegul și prietenul meu, Dragoș Garofil, îmi spunea într-o pauză: «Ligia, ce-ai zice să reînființăm Liga Elevilor?». Ideea lui se plia pe interesul nostru comun de a înțelege mai bine cum se întâmplau lucrurile, cum se luau deciziile și de a face auzită vocea colegilor noștri în Consiliul profesoral. Mi s-a părut totodată că era momentul să avem și o modalitate formală de a contribui la viața liceului, așa că am mers mai departe și le-am prezentat ideea domnului director Lucian Oprea și domnului director-adjunct Vasile Nicoară. Am primit sprijin și înțelegere, mai ales că – într-o prima etapă cel puțin – activitățile Ligii s-au concentrat pe a ne apăra colegii care mai făceau câte un faux pas.

Ceea ce nu m-am așteptat a fost ca Liga elevilor să devină o adevărată școală de valori – altruism, implicare, deschidere spre a cunoaște și a influența în bine traiectoria liceului nostru, dar și curajul de a apăra ceea ce consideram a fi corect, într-un mod civilizat, dar ferm. Primul meu discurs public a fost în fața colegilor care veniseră să înțeleagă ce este și ce face Liga Elevilor C.N.M.B. Îmi aduc și acum aminte emoțiile și privirea colegilor mei, un amestec de curiozitate, neîncredere și speranță. Gustul pentru a influența în bine educația, dorința de a lupta pentru cei pe care îi reprezentam și activismul civic mi le-am dezvoltat aici, în creuzetul inegalabil de valori și performanță al C.N.M.B. 

Valorile și standardele pe care ni le-am impus pentru a fi credibili în fața profesorilor și colegilor noștri au servit ca adevărate repere și mai târziu. Pentru mine, Liga elevilor din C.N.M.B., precursor al altor forme mult mai «așezate» de reprezentare de acum, a fost o deschidere de orizont. 

Zece ani mai târziu am ajuns să reprezint toți studenții din Europa timp de doi ani, de la Bruxelles. Liga a fost și o lecție despre importanța mandatului pe care îl ai de la cei pe care îi reprezinți, dublată de responsabilitatea alegerilor ca lider.

Astăzi, atât eu, cât și Dragoș, am văzut ce înseamnă responsabilitatea într-o funcție publică. Și recunoștința pentru C.N.M.B. și Liga Elevilor, veritabili făuritori de caractere, dar și de cariere, a rămas o constantă a vieții mele. 

La mulți ani, C.N.M.B.! Ai fost și rămâi cea mai bună Școală pe care am urmat-o vreodată.“, de Ligia Deca

Sursă foto și text: Revista Zări Alb Astre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii