Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021- „Amelia Stănescu – magia cuvântului“ de Redacția Zări Alb Astre

ro

20 Feb, 2023 09:04 1090 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de Redacția Zări Alb Astre, publicat în numărul 1 din anul X al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.

„Absolventă a Colegiului Național «Mircea cel Bătrân», Amelia Stănescu este o maestră a vocabulelor, fiind un magician ce are cuvântul la baza vieții. În poeziile ei, Amelia Stănescu surprinde mai mult și mai mult, odată cu trecerea paginilor și progresului făcut în carte. Originalitatea caracteristică poeziilor sale este miraculoasă, creând cu mare grijă ușile care se deschid către cunoaștere: «mă uit la tine/ din toate părțile//cineva mi-a spus/ că o floare se poate privi// din o mie de unghiuri// din tot atâtea// eu// îți găsesc// căi răvășite spre Lună» (Mecanica firii) Amelia Stănescu creează o lume proprie, unde fiecare cuvânt are sute, mii de înțelesuri și fiecare vers deschide calea către cele mai ascunse universuri, pline de posibilități ce răsar, răspândindu-se prin imaginație. M-am regăsit de mai multe ori recitind versurile de pe o singură pagină de mai multe ori, trezindu-mă de fiecare dată un om nou.

Poeziile sunt scurte, clare, atrăgându-te să le citești din nou și din nou, cu câte ceva nou de oferit de fiecare dată. Inspirația de origine romantică și existențială se poate remarca adesea în exprimarea artistică, magnifică a eului liric. O carte ce merită recitită de nenumărate ori, cele 85 de poezii ale Ameliei Stănescu din «Mecanica firii» vor atrage cu siguranță pe cei cu o pasiune pentru arta excentrică, ce se poate asemăna unui tablou cu culori infinite; este predestinată celor care apreciază claritatea în spatele căreia se găsește o lume nouă, și celor care își găsesc sufletul oglindit în versuri. Lectorul care nu ocolește poezia remarcă relația de iubire a Ameliei cu poezie.

E o iubire de modă veche, fără derapaje inutile, una la al cărei spectacol ne invită să asistăm. În «M-am reapucat de scris», din volumul «Așternuturi de ploaie», confesiunea este surprinzător de sinceră, de directă: «pentru că a venit primăvara şi am primit un A de tinichea/ pentru că joc într-o piesă pe care nu o înţeleg/ pentru că m-am îndepărat de mine şi nu mă mai regăsesc/ pentru că mă obsedează timpul care trece indecent/ pentru că nu te mai văd/ pentru că nu te mai aud/ pentru că nu mai eşti.» Trebuie să recunoaștem că literatura nu va abandona niciodată teme majore, precum iubirea, condiția artistului în raport cu lumea ori scriitura.

Amelia Stănescu nu ocolește niciuna din ceea ce ne-a oferit dintotdeauna poezia. Neînregimentată în nicio modă literară, autoarea «Mecanicii fine» ni se înfățișează ca un spirit liber, care-și exprimă răspicat dorința de auto-comunicare născută din conștiința artistului care știe că celălalt există și percepe ceea ce scrie: Eu am o lume a mea/ în care mă sinucid regulat/ am zile în calendar/cu nume de stupefiante/ am ţevi de eşapament sub pat/ şi plutesc/ (aşa am reuşi să te prind de fapt/ dar asta e cu totul altă poveste)/ gazul fâsâie permanent/ uneori mă sufoc dar/ mi-e bine/ pe pereţi am o listă cu drepturi care mi se cuvin/ printre ele e sculatul de dimineaţă/ visul cu ace lecţia de acupunctură de suportabilitate/ de rezistenţă/ la frig la întuneric la mâine la tine. (Toi et moi) “, de Redacția Zări Alb Astre

Sursă foto: Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul X, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“


Articol şi foto preluate de pe siteul revistei Zări Alb Astre

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii