Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2018- „Transformarea bibliotecii în CDI (Cabinet de documentare și informare)“ de Ionela Simula, profesor bibliotecar, Bianca Miruna Retezeanu, clasa a IX-a F, și Mina Alexia Timofte, clasa a IX-a G

ro

08 Apr, 2023 11:38 1036 Marime text

Redăm în cele ce urmează articolul scris de de Ionela Simula, profesor bibliotecar, Bianca Miruna Retezeanu, clasa a IX-a F, și Mina Alexia Timofte, clasa a IX-a G, publicat în numărul 1 din anul VII al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Pentru un boboc, clădirea C.N.M.B. este una impunătoare, însă am prins mai mult curaj când colegii din clasele mai mari ne-au spus că biblioteca este, pentru absolut toți elevii, un spațiu de relaxare. Am aflat că acolo găsim un centru de informare în care poți deopotrivă să înveți, să te destinzi, să cunoști oameni, să-ți faci prieteni, să te distrezi citind. Când intri pentru prima dată în biblioteca colegiului nostru, simți miros de carte, și unde este carte, este și lumină. Așa am descrie noi biblioteca: lumină, cunoaștere, ajutor, cultură. Cartea devine prietenul copilului, iar biblioteca, a doua casă.

O bibliotecă este un spațiu al cunoașterii unde se vor regăsi toate generațiile. Așa cum ne mărturisește doamna Simula Ionela, bibliotecar al C.N.M.B. din 2010.
Pentru a fi mereu în mijlocul cărților, e nevoie devocație: «această meserie nu te plictisește niciodată, deoarece permite o dezvoltare multilaterală. Lucrez ca bibliotecar din 1999 și doar la 19 ani am început să învăț tainele biblioteconomiei. Nu a fost ușor, era o lume nouă, unde trebuia să deslușesc taina acestei nobile profesii. Aș fi putut urma o carieră didactică prin dubla mea specializare, dar am ales biblioteca, pentru că am simțit că aici mă regăsesc cel mai bine. Mai mult, ideea de a cocheta cu o carte mi-a deschis orizonturi nebănuite. Spunea cândva Mircea Cărtărescu: „Cărțile sunt fluturi cu care zburăm prin propria noastră minte… E ceea ce simt de fiecare dată când intru în bibliotecă.» 

Am aflat că biblioteca colegiului nostru a devenit din 2015 și C. D. I. (Cabinet de Documentare și Informare), așa cum sunt de ani buni bibliotecile în Europa Occidentală. Totul a început cu un proiect în care a crezut d-na bibliotecar, proiect ce a fost susținut de dl. director prof. dr. Vasile Nicoară.

După o perioadă de efort susținut, s-a reușit aducerea unui mobilier de calitate, aparatură de nouă generație (plasma TV, calculatoare conectate la internet, laptop, scanner etc.). Chiar și așa, biblioteca trăiește mai ales prin oamenii ei, iar dna. Simula transformă acest spațiu și îl deschide și spre alte proiecte. Spre exemplu, aici se întâlnesc redactorii revistei «Zări Alb Astre»  la care Ionela este secretar al redacției, și tot aici voluntarii de la «Impact» pregătesc proiectele umanitare. De altfel, dna. bibliotecar este un om foarte implicat în proiecte școlare și extrașcolare, în voluntariat, participă cu elevii la diverse concursuri, expoziții, spectacole culturale și multe alte proiecte educaționale, iar toate acestea trec și prin bibliotecă.“, de Ionela Simula, profesor bibliotecar, Bianca Miruna Retezeanu, clasa a IX-a F, Mina Alexia Timofte, clasa a IX-a G


Sursă foto: Revista Zări Alb Astre 
Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul VII din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“



Articol și foto preluate de pe site-ul Revistei Zări Alb Astre  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii