Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2017. „Și tu poți fi europarlamentar pentru o zi!“ de Mara Gabriela Belcin, clasa a IX-a A

ro

06 May, 2023 10:46 1185 Marime text
Sursă foto: pexels.com Redăm în cele ce urmează articolul scris de Mara Gabriela Belcin, clasa a IX-a A, publicat în numărul 1 din anul VI  al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Cine ești tu, tinere? Care e menirea ta pe lume?

 Plecând de la premisa că TU ești viitorul, asociația «Tineri Parteneri» a oferit și oferă tinerilor oportunitatea de a fi europarlamentari pentru o zi, implementând proiectul «Closer to Europe. I am EU», în parteneriat cu Parlamentul European. Asociația Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societății Civile a fost înființată în 16 aprilie 2004 și este una dintre cele mai mari organizații din România. ATPDSC are peste 2000 de membri cu vârste între 15 și 25 de ani. În ultimii cinci ani, organizația a fost implicată în peste 200 de proiecte internaționale pentru tineret în Europa (schimburi de tineret, seminarii, conferințe). Parlamentul European oferă șansa tinerilor de a-și aduce contribuția în proiectele pe care le organizează și, de aceea, proiectul are ca scop, pe langă posibilitatea de observare a modului de funcționare a instituțiilor Uniunii Europene, și valorificarea tinerilor cu viziuni multiple asupra viitorului.

Mă aflu printre norocoșii câștigători ai mobilității din noiembrie de la Bruxelles și pot spune că această experiență a contribuit la dezvoltarea mea personală și, pe lângă toate acestea, m-a făcut să îmi schimb percepția despre modul în care Uniunea Europeană funcționează, despre principalele valori europene, dar și despre democrație – care constituie la nivel European o componentă fundamentală a societății și a dezvoltării ei. 

Ajunsă în fața Parlamentului, mă simțeam mică în comparație cu o clădire de asemenea anvergură. Simțeam o explozie de sentimente: mândrie, pentru că îmi dădeam seama că și noi suntem o mică parte din acel frumos întreg, perseverență, deoarece voiam să îmi pun amprenta asupra proiectelor pe care le observam, dar si tristețe, căci conștientizam că țara mea își aduce atât  de puțin contribuția în acel sistem. După activitățile pe care le-am susținut, mi- am dat seama că, deși România este o țară atât de mică în comparație cu  majoritatea celorlalte state ale Uniunii Europene, (suntem a 13-a țară ca suprafață și a 10-a ca număr de locuitori), are o importanță deosebită la nivel  36  decizional, și nu numai. Personalul Parlamentului ne-a dovedit faptul că indiferent din ce țară face parte, orice tânar poate schimba viitorul. Căldura cu care ne-au primit ne-a făcut să ne simțim parte din acel frumos și complet sistem care stă la baza dezvoltării societații civile. Acest lucru m-a bucurat extrem și m-a făcut să mă simt mândră că fac parte dintr-o țară ce a aderat la UE, sentiment care la început îmi era străin.   

De ce te-ai înscrie la acest proiect?  

Nu numai pentru a te dezvolta personal, ci și pentru a-ți putea pune amprenta asupra viitorului. În acest sens, Parlamentul European oferă șansa tinerilor de a crea proiecte pe care le pot susține într-o sesiune specială, pe o temă dată. Mai mult decât atât, în cadrul acestei sesiuni ai posibilitatea de a dezbate viitorul pieței muncii comunitare chiar în forul democratic al Europei, Parlamentul European.   

Cum te poți înscrie?  

Există mai multe sesiuni ale proiectului în luna martie, create special pentru elevii mirciști, iar înscrierea se face pe baza unui formular pe care îl poți găsi pe www.youngpartners.ro sau pe Young Partners for Civil Society Development Association/facebook. Tot aici puteți găsi date despre alte proiecte pe care asociația le are în curs de dezvoltare, precum și poze, informații și păreri despre proiectele trecute.  

Concluzionând, consider că este momentul ca tinerii să își îndrepte privirea spre astfel de oportunitați pentru a putea crea împreună VIITORUL NOSTRU!“, de Mara Gabriela Belcin, clasa a IX-a A  

Articol și foto preluate de poe site-ul Revistei Zări Alb Astre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii