Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Brand-uri româneşti

ro

11 Jul, 2023 16:33 874 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de Anca Evelina Cîrligeanu, publicat în numărul 2 din anul I al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Alianţa Colegiilor Centenare (A.C.C.) este o organizaţie nonguvernamentală şi apolitică înfiinţată în 2008 prin reunirea a 27 de licee care împliniseră 100 de ani de existenţă. Astăzi ea însumează, sub înaltul patronaj al Casei Regale, 58 de membri din toată România, între care colegii cu o vechime impresionantă: C. N. «Mihai Eminescu» din Satu Mare (atestat din 1634), Colegiile «Carol I» (1826) şi «Elena Cuza» (1833) din Craiova, Colegiul Naţional din Iaşi (1828), «Matei Basarab» din Bucureşti (1859) ş.a. 

Harta A.C.C. are, ca să spunem aşa, acoperire naţională: de la Botoşani la Giurgiu şi de la Tulcea la Turnu-Severin, cele mai bune-străbune licee din toate zonele ţării s-au aliat în jurul unor obiective educaţionale comune şi al unor proiecte anuale. 

Colegiul nostru (înfiinţat în 1896) este membru fondator al Alianţei şi, prin dl. director Vasile Nicoară, membru în Consiliul Director al acesteia.

Cel mai recent eveniment organizat sub sigla A.C.C. s-a desfăşurat în perioada 2-4 noiembrie 2012, la colegiile bucureştene «Sf. Sava» şi «Matei Basarab»: «Zilele Alianţei Colegiilor Centenare». Această manifestare anuală reuneşte delegaţiile tuturor unităţilor şcolare din asociaţie, fiind un prilej de bilanţ pentru activitatea din anul şcolar trecut şi de stabilire a unor noi proiecte. În acest an, Zilele Alianţei s-au derulat într-un onorant parteneriat cu Academia Română.

Deschiderea oficială a avut loc la Biblioteca Academiei, festivitate urmată de comunicări ştiinţifice şi evocări pe tema rolului pe care liceele cu tradiţie l-au avut şi îl au în cristalizarea elitei intelectuale a României. Printre vorbitori s-au aflat academicienii Solomon Marcus şi Alexandru Surdu. Programul «Zilelor A.C.C.» a cuprins, de asemenea, vizitarea Colegiului Naţional «Matei Basarab» şi Adunarea Generală, dezbateri, primirea a doi noi membri (Colegiul «Liviu Rebreanu» din Bistriţa-Năsăud şi Colegiul Militar «Dimitrie Cantemir» din Breaza), alegerea Consiliului Director şi stabilirea planului de activităţi pentru anul şcolar în curs.

De la crearea ei, Alianţa şi-a construit şi consolidat un loc important în spaţiul educaţional românesc, punctul său de vedere având ecou la nivel guvernamental (mai ales în contextul dezbaterilor pe marginea noii Legi a Educaţiei Naţionale) şi în mass-media. Militând pentru o autentică descentralizare a învăţământului preuniversitar, implicit pentru autonomia financiară şi de selecţie a elevilor şi a personalului didactic, A.C.C. este preocupată, în primul rând, de calitatea educaţiei, grav alterată de lipsa politicilor educaţionale corecte, coerente şi stabile. Refacerea autorităţii şcolii, prin promovarea valorilor civice, intelectuale, morale şi estetice, susţinerea şi popularizarea celor care constituie elita mediului didactic românesc, elevi şi profesori deopotrivă, dezvoltarea unor proiecte comune în cadrul Alianţei sunt obiectivele majore ale organizaţiei.

Anual, A.C.C. decernează premiul «Lykeion» unei personalităţi naţionale (în 2012, premiul a fost acordat academicianului Nicolae Manolescu) şi îi premiază pe cei mai performanţi elevi din ţară. În anul şcolar trecut, spre bucuria şi mândria noastră, Premiul de excelenţă al A.C.C. i-a revenit lui Mihai Popescu, elev la C. N. «Mircea cel Bătrân», un binecunoscut performer al concursurilor naţionale şi internaţionale de fizică. De asemenea, anual, Alianţa editează un volum de studii şi articole semnate de profesori ai colegiilor membre, lansat cu ocazia festivităţilor de acordare a premiilor «Lykeion».

Pentru anul şcolar 2012-2013 sunt anunţate mai multe proiecte la care elevii şi profesorii din C.N.M.B. sunt invitaţi să participe. Colegiile din regiunea sud-est (din care facem parte) vor elabora o revistă a Alianţei, în colaborare cu Editura Sigma, iar la nivel naţional se va organiza o consfătuire a revistelor şi cenaclurilor literare din colegiile A.C.C. În fiecare centru regional se vor desfăşura două dezbateri pe teme de educaţie. Rămâne deschis concursul «Arhitectura clădirilor colegiilor centenare», iniţiat în anul şcolar anterior. În condiţiile găsirii surselor de finanţare, se preconizează organizarea unei tabere tematice anuale, cu participarea elevilor şi profesorilor din Alianţă.

Mesajul cel mai important furnizat de «Zilele A.C.C.» este: Implicaţi-vă! Veniţi cu idei, faceţi propuneri, scrieţi proiecte, găsiţi soluţii de transpunere a lor în practică!

(Pentru detalii, accesaţi www.liceecentenare.ro)“ de prof. Evelina Cîrligeanu, reprezentantul C.N.M.B. în A.C.C.

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Articol și foto preluate de pe site-ul Revistei Zări Alb Astre 

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 2, anul I, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:
„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii