Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Provocările” învățământului online „Este neplăcut ca, în timp ce eu predau, elevul să stea cu camera web închisă, tolănit în pat sau să se joace”

ro

10 Nov, 2020 00:00 21992 Marime text

Teoretic, 108.496 preșcolari și elevi, alături de 7.668 de cadre didactice își desfășoară începând de ieri activitățile didactice în sistem on-line, în județul Constanța. Practic, câteva sute, poate mii încă nu au curent să folosească device-urile primite ori nu au internet, ori nu au primit încă nicio tabletă promisă.
 
Faptul că până pe 8 decembrie 2020 școala românească s-a mutat în mediul virtual nu ar mai fi trebuit să constituie un motiv de jelanie dacă toate lucrurile ar fi decurs conform promisiunilor de-acum opt luni și toți elevii și-ar fi primit tabletele, iar profesorii ar fi fost instruiți GRATUIT cum să interacționeze cu clasele lor într-un mediu armonios și de bun simț cu generația „online”.
 
Acum asistăm la primele suprimări grave, și anume la tezele semestriale și la olimpiadele școlare, peste care vor curge plângerile de la părinții nemulțumiți că profesorii nu intră în direct cu elevul, dar mai ales aceștia din urmă, bine reprezentați la nivel județean și național, vor ajunge să se văicărească pentru orice... discriminare.
 

Ordinul de ministru spune clar, „generalul” e de altă părere


În cadrul videoconferinței cu directorii constănțeni, desfășurată ieri, inspectorul școlar general Sorin Mihai a reușit din nou să-și surprindă colegii cu o atitudine partizană, pornită de la o observație făcută de un reprezentant al elevilor constănțeni, care reclama faptul că există profesori care pun absențe colegilor săi pentru așa-zisa participare la orele online cu camera web închisă. „Absențele pentru faptul că nu și-au deschis camera nu se justifică! Sau dacă dvs. puteți să justificați vreau să văd și eu o procedură în care se precizează acest fapt. Sunt alte modalități prin care trebuie să ajungem să-i sensibilizăm pe elevi și să-i determinăm să fie în legătură cu noi prin intermediul conexiunii video”, a afirmat „generalul”.
 
Păi să le reamintim domnilor elevi că în Ordinul 5545 din 10 septembrie 2020 (publicat în Monitorul Oficial nr. 837 din 11 septembrie 2020), la art. 14 litera f) se precizează clar: „au obligaţia de a participa la activităţile desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent şi se consemnează absenţa în catalog, cu excepţia situaţiilor justificate”.
Ce-i drept, se pot face speculații, în sensul că ei se consideră prezenți chiar și atunci când au camera și microfonul pe... mute, dar asta nu se numește că PARTICIPĂ, ci doar că asistă din... umbră.
 
Salutară intervenția de ieri, din cadrul videoconferinței, a prof. Anca Dragomir, inspector școlar general adjunct, care a adus următoarele precizări directorilor participanți: „V-aș recomanda să vă faceți niște proceduri foarte bine documentate, pentru că, într-adevăr, poate este puțin exagerat să punem absențe pentru faptul că nu a deschis camera web elevul, dar, așa cum eu am obligativitatea să-mi țin ora online și să mă expun în fața elevilor, și pentru ei ar trebui să fie obligatorie prezența fizică și deschiderea camerei. Construiți niște proceduri bine documentate legislativ, încheiați acorduri cu părinții și, cu siguranță, vor înțelege. Pentru că, totuși, este neplăcut ca eu să stau și să predau, iar elevul respectiv să stea tolănit în pat sau să se joace. Recunosc, sunt mai drastică și dacă nu-și deschid camera nu-i consider prezenți. Nu le-am pus până acum absențe, dar le-am repetat că este neplăcut ca eu să vorbesc și să fac un efort, iar ei să se joace. Este o dovadă de respect și ar trebui să înțeleagă că atâta timp cât noi facem eforturi, trebuie să facă și ei”, a mai adăugat prof. Anca Dragomir.
 
Și, chiar dacă inspectorul școlar general Sorin Mihai încearcă să rezolve cât mai discret cazurile de profesori care nu își țin orele, justificând... asincron sau te miri ce alte canale, încurajăm cititorii să sesizeze cotidianului ZIUA de Constanța problemele care apar în desfășurarea în bune condiții a învățământului de acasă.
 
Citește și:

Monica Anisie „Tezele nu se mai susțin în acest an școlar“. Cu ce au fost înlocuite

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vlonga 10 Nov, 2020 14:11 Nu sunt deacord sa aibă camerele deschise pentru că eu postez materialul și discut in direct cu ei. Nici eu nu am camera deschisa. Fac prezenta la fiecare ora și apoi ii pun sa lucreze independent și verific caietul sau foaia care este pozata. Simultan.