Concluziile Conferinţei regionale organizate de Comitetul Judeţean al Părinţilor Constanţa Beneficiile învăţământului profesional în sistem dual, direct proporţionale cu implicarea agenţilor economici (galerie foto)
Concluziile Conferinţei regionale organizate de Comitetul Judeţean al Părinţilor Constanţa: Beneficiile învăţământului
19 Sep, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3229
Marime text
Cea de-a doua Conferinţă regională pe tema învăţământului profesional în sistem dual - organizată de Ciprian Lepădatu, vicepreşedintele Comitetului Judeţean al Părinţilor Constanţa, la Tomis Hub/Biblioteca colorată - a adus faţă în faţă persoane cu experienţă în domeniul „combătut”, având ca auditoriu reprezentanţi ai celor mai puternice firme constănţene - Dobrogea Group, Enel, Umex, Roher, CHR Medgidia, hotel „Ibis”, ITM -, dar şi de la Inspectoratul Școlar Judeţean Constanţa, Universitatea „Ovidius”, directori ai unităţilor de învăţământ liceal. De asemenea, a fost prezent subprefectul Șenol Ali.
„Mulţumesc şi pe această cale conducerii Inspectoratului Școlar Judeţean Constanţa pentru că a răspuns invitaţiei de a participa profesorii care astfel sunt părtaşii unor experienţe de succes din care pot învăţa pentru mai departe”, declara pentru ZIUA de Constanţa Ciprian Lepădatu.
De altfel, la finalul celor două ore de conferinţă, prof. Gabriela Neagu, inspector şcolar învăţământ profesional, se declara încântată de informaţiile primite de la vorbitori... „pentru că am constatat că se conturează un parteneriat mai strâns, iar factorii care sunt necesari pentru dezvoltarea unui învăţământ profesional în sistem dual sunt din ce în ce mai aproape şi încep să colaboreze, vorbind aceeaşi limbă. Am convingerea că suntem pe drumul cel bun, ca dovadă că de la o clasă am ajuns la şase clase. Poate că şi partenerii noştri economici au înţeles că fără învăţământ dual nu se întrevede calitate în ceea ce priveşte meseriaşii sau specialiştii din orice domeniu”.
Care sunt avantajele pentru agenţii economici
Co-organizatorul acestei întâlniri, Cornel Bertea Hanganu - iniţiatorul „Școlii fără şomeri”, un concept în premieră pentru România, care vine în sprijinul promovării învăţământului profesional în sistem dual - din capul locului i-a invitat pe participanţi să se organizeze ca şi cum ar avea o şcoală privată a companiei, dar cu bani de la stat.
„În această şcoală, libertatea pe care o aveţi în organizarea şi dezvoltarea acestui sistem vă aparţine. Pentru că şcoala profesională în sistem dual este un parteneriat între o unitate de învăţământ care are specializările pe care le căutaţi şi un agent economic care îşi doreşte ca prin acest proiect să îşi pregătească forţă de muncă performantă şi în acelaşi timp, pentru că este şi o investiţie din partea companiei, să poată beneficia de munca acestor copii tineri - vorbim de absolvenţi de clasa a VIII-a şi până în 26 de ani - în practica productivă, în activitatea curentă a companiei, raportat la procentul de practică productivă anual, fără a intra sub incidenţa Codului muncii, în baza Contractului de pregătire profesională individuală pe care îl veţi semna cu şcoala şi cu copilul sau tutorele său, plătindu-i o bursă profesională suplimentară, cel puţin egală cu valoarea pe care o dă statul la ora aceasta, în sumă de 200 lei. Această bursă nu este purtătoare de taxe şi, mai mult decât atât, sunt deductibili, din punct de vedere fiscal, pentru compania pe care o reprezentaţi. Cu cât vă implicaţi mai mult în etapa de promovare cu atât veţi avea o bază de selecţie mai mare. Voi selectaţi copiii, fiind singura alternativă educaţională unde se dă admitere, în conformitate cu ceea ce vă doriţi de la ei”.
Concluzia: care sunt avantajele acestui sistem dual?
1. Compania face promovarea
2. Compania selectează elevii
3. Compania decide cât investeşte în elevi, cu obligativitatea de a asigura o bursă cel puţin egală cu cea de la stat
4. În parteneriat cu conducerea şcolii se poate stabili curriculum tehnic pe care elevii îl vor urma. „Am reuşit să aducem manuale din Germania, în exclusivitate în România, de la o editură care realizează manuale pentru învăţământul profesional din 1934”, afirmă Hanganu.
5. Există posibilitatea aducerii de resurse acolo unde şcoala nu poate face faţă cerinţelor agentului economic. „Puteţi aduce profesorii buni pe care vi-i doriţi, la plata cu ora”. La final, evaluarea se face tot de către agentul economic. „Pentru că de a doua zi după ce a absolvit intră în companie şi devine productiv din prima zi de muncă”.
Școala profesională în sistem dual dă predictibilitate din punct de vedere al angajării şi al resursei umane, pentru că practica productivă oferă şansa urmăririi parcursului viitorului salariat.
„Împreună suntem mai puternici”
Din partea Școlii profesionale germane Kronstadt - singura unitate de învăţământ cu personalitate juridică, la a şasea generaţie de absolvenţi, unde se înscriu elevi din 19 judeţe - a fost prezent la conferinţa regionala de la Constanţa Dorin Șaramet, care a povestit despre criteriile pe care ei le impun elevilor, profesorilor, sistemului, în general.
Pornind de la mesajul transmis nu numai de purtătorii de cuvânt, dar şi din experienţa proprie - „Împreună suntem mai puternici!” - la finalul Conferinţei regionale, Ciprian Lepădatu a anunţat înfiinţarea Asociaţiei Firmelor Constănţene, care se alătură astfel altor organizaţii cu tradiţie, cum sunt Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Firmelor Sibiene şi Asociaţia Firmelor Timişorene.
„Această asociaţie, care are ca naşi cele trei asociaţii din România, va debuta cu cinci-şase companii constănţene, şi va avea o componentă importantă legată de învăţământul profesional şi dual. Astăzi, la Băile Felix, lângă Oradea, Asociaţia Firmelor Bihorene lansează o Academie de Ospitalitate, unde voi fi prezent pentru a învăţa cum putem «importa» acest concept la malul mării. Ei au pornit cu 53 de companii membrii fondatori, dar în timp şi-au dat seama că este extrem de importantă credibilitatea membrilor. Lucrăm deja la criteriile pe care membrii asociaţiei constănţene trebuie să le îndeplinească şi să şi le menţinem. Din păcate, la nivel naţional, Constanţa nu are cea mai bună imagine şi la asta trebuie să lucrăm”, a mai declarat Ciprian Lepădatu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii