Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. „Trebuie să existe pârghii pentru verificarea eficacității ordinului de protecție“

ro

14 Jul, 2022 00:00 1870 Marime text
  • Anual, sute de dosare privind ordine de protecție sunt înregistrate pe rolul instanțelor din Constanța și nu numai, de cele mai multe ori femeile fiind cele care cer protecția legii față de bărbații care le agresează, fie fizic, fie psihic.
  • Avocatul Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitata emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 iulie, de la ora 14.00.
  • Pe parcursul emisiunii, avocata a vorbit pe larg despre condițiile în care se poate solicita emiterea unui astfel de ordin însă, mai important, a vorbit despre eficacitatea redusă a unei astfel de măsuri, în condițiile în care statul nu asigură resursele umane necesare verificării respectării acesteia.
  • „Statul este cel care trebuie să mă ocrotească pe mine. Statul ar trebui să depună suficiente diligențe, ar trebui să înființeze compartimente speciale pentru victimele violenței domestice, să angajeze oameni ... Nu poate fi o justificare lipsa de personal în detrimentul ocrotirii vieții unei persoane, sănătății ori a integrității psihice. Pentru că, în ultima perioadă, aici sunt foarte multe probleme“, a explicat avocata.
 
La finele lunii iunie 2022, într-o sală de judecată, la Secția Civilă a Judecătoriei Constanța, o femeie a fost tăiată pe față cu un cuter de către fostul său concubin, în ziua procesului privind ordinul de protecție pe care îl solicitase față de acesta.
 
Anual, sute de dosare privind ordine de protecție sunt înregistrate pe rolul instanțelor din Constanța și nu numai, de cele mai multe ori femeile fiind cele care cer protecția legii față de bărbații care le agresează, fie fizic, fie psihic.
 
Nu mai departe de ieri, 13 iulie 2022, judecătorii din Constanța au respins cererea de eliberare din arest preventiv formulată de suspectul care și-a atacat fosta concubină în sala de judecată.
 
În întreg acest context, avocatul Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitata emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 iulie, de la ora 14.00.
 
Pe parcursul emisiunii, avocata a vorbit pe larg despre condițiile în care se poate solicita emiterea unui astfel de ordin însă, mai important, a vorbit despre eficacitatea redusă a unei astfel de măsuri, în condițiile în care statul nu asigură resursele umane necesare verificării respectării acesteia.
 
„Trebuie să existe pârghii pentru verificarea eficacității ordinului de protecție“, a spus avocata Ghiulfer Aisun Ismail în timpul emisiunii.
 
Aceasta a dat drept exemplu cazul unei cliente ale sale, ce are emis ordin de protecție față de o persoană care o abuzează. Potrivit avocatei, clienta sa a fost sunată o singură dată de poliție pentru verificări în legătură cu ordinul, la momentul instituirii acestuia, nemairevenind ulterior pentru a verifica dacă măsura este respectată.
 
Foarte important, avocatul constănțean a subliniat faptul că, din păcate, numărul cererilor de emitere a ordinelor de protecție nu reflectă situația reală privind numărul victimelor violenței domestice, cele mai multe dintre acestea rămânând, în continuare, tăcute.
 
Probleme în acest sens sunt mai ales în mediul rural, udne prea puține dintre victime apelează la autorități ori la alte mijloace legale de a cere sprijin pentru a se apăra de persoanele care le abuzează.
 
„Statul este cel care trebuie să mă ocrotească pe mine. Statul ar trebui să depună suficiente diligențe, ar trebui să înființeze compartimente speciale pentru victimele violenței domestice, să angajeze oameni ... Nu poate fi o justificare lipsa de personal în detrimentul ocrotirii vieții unei persoane, sănătății ori a integrității psihice. Pentru că, în ultima perioadă, aici sunt foarte multe probleme“, a explicat avocata.
 
De asemenea, aceasta a subliniat că statul ar putea realiza unele parteneriate public-privat cu ONG-uri diferite, pentru a asigura efectiv, cu titlu gratuit, consilierea psihologică de care pot beneficia victimele violenței domestice, potrivit legislației în vigoare.
 
Nu în ultimul rând, avocata a subliniat faptul că și abuzatorii ar trebuie să fie consiliați psihologic.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici

 
 
 
Citește și
ZIUA LIVE Avocatul Ghiulfer Aisun Ismail, despre ordinul de protecție (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii