Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:13 22 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Rezoluțiile lui Stelian Ion. Ce vrea ministrul Justiției să rămână după mandatul său!

ro

28 Jun, 2021 00:00 1925 Marime text
  • Stelian Ion a vorbit la ZIUA LIVE despre problemele sistemului judiciar românesc și despre reformele pe care dorește să le implementeze pe parcursul mandatului său
  • Își dorește să reașeze legile justiției într-un cadru așezat, în care meritocrația să primeze pentru promovarea în funcția de magistrat dar și pentru funcțiile de conducere din Parchete și Instanțe, o Inspecție juridiciară care să funcționeze correct și un CSM la fel, în care membri să fie aleși echilibrat și să poată fi revocați dacă nu își fac treaba
  • Ministrul Justiției mai vrea să lase functional și  un DNA al pădurilor, care să stopeze infracțiunile pe mediu și importurile de deșeuri desființarea Secției de Investigare de Investigare a Magistraților care reprezintă o anomalie a sistemului

Stelian Ion, cel de- al 22-lea ministru al Justiției în România post-revoluționară a fost invitat la ZIUA LIVE.

Stelian Ion a vorbit despre problemele sistemului judiciar românesc și despre reformele pe care dorește să le implementeze pe parcursul acestui mandat.
 
Interviul integral, video poate fi urmărit aici


La ZIUA LIVE, ministrul Justiției a vorbit despre rezoluțiile mandatului său, pe care le dorește rezolvate după ce acesta se va fi încheiat la termen sau mai devreme.

“Îmi doresc să reașez legile justiției într-un cadru așezat, în care meritocrația să primeze pentru promovarea în funcția de magistrat și pentru funcțiile de conducere din Parchete și Instanțe, o Inspecție juridiciară care să funcționeze corect, condusă corect și care să aibă reglementări ce nu pot da naștere unor abuzuri, un CSM la fel, în care membri să fie aleși echilibrat și să poată fi revocați dacă nu își fac treaba. Aș mai vrea să mai rămână și un DNA al pădurilor, care să funcționeze și să stopeze infracțiunile pe mediu, importurile de deșeuri și alte nenorociri și bineînțeles desființarea Secției de Investigare de Investigare a Magistraților care reprezintă o anomalie a sistemului” – a explicat Stelian Ion.

Despre defiinţarea Secţiei speciale, ministrul Justiției a afirmat că acest lucru se va întâmpla cu certitudine. Stelian Ion afirmă că nu este de acord cu amendamentul ca dosarele să treacă la o altă secţie din cadrul Parchetului General. După ce Comisia de la Veneţia se va pronunţa în luna iulie pe proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că va exista o sesiune parlamentară extroardinară la Senat pentru adoptarea legii de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.Cât privește lupta pentru combaterea corupției, Stelian Ion a pledat pentru intensificarea luptei anticorupţie şi consolidarea independenţei sistemului judiciar se numără printre reformele incluse în PNRR.

“Trebuie să lucrăm pe toate fronturile. Vom avea o strategie de combatere a corupției care va fi finalizată până la toamnă.

Ne uităm în jurul nostru și vedem ceva ce nu se întâmpla în trecut. Atentate, crime oribile, criminalitate organizată, ne afectează în mod direct. Sunt multe chestiuni care trebuie rezolvate”, a precizat ministrul.

Stelian Ion a vorbit și despre situația în penitenciare. Acesta va vizita în perioada următoare penitenciarul de la Craiova, unde i-au fost sesizate abuzuri.

“Dacă educația este scăzută vom avea criminalitate din ce în ce mai gravă”, a subliniat el.
La șase luni de la momentul preluării portofoliului de la Justiție, Stelian Ion a vorbit la ZIUA LIVE și despre cel mai dificil moment din mandate.
“Mi s-a părut incorect și până la urmă lucrurile se vor lămuri. Este vorba despre legile justiției. Am văzut anumite ajustări în deferite locuri. Au venit critici. Mi s-a părut total incorect că s-au grăbit cu declarații publice, fără să discutăm acest subiect în cadrul Coaliției”, a spus ministrul.

“Nu cred că PNL îşi doreşte o refacere a USL în Constanţa, ar fi o soluţie proastă”

 
În ceea ce privește situația tensionată de la Constanța din Coaliția formată din PNL și USR, Stelian Ion a afirmat că se așteaptă ca pe viitor PNL să-i trateze pe cei de la USR Constanţa cu respect și să ia în seamă propunerile acestora. 
„Urmează să avem o nouă negociere cu PNL, la Constanţa, pentru a clarifica dacă mai putem să colaborăm sau nu. Noi suntem deschiși în continuare la dialog, de PNL depinde dacă vor să respecte sau nu protocolul de colaborare semnat între cele două formaţiuni şi primarul Vergil Chiţac, imediat după alegeri”.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Citește și:

ZIUA LIVE Ministrul Justiției, Stelian Ion- „Țin legătura foarte strâns cu colegii. Știu ce se întâmplă la Constanța“

ZIUA LIVE. Top 5 probleme din justiție, modificarea Codurilor și situația din cadrul Coaliției PNL - USR


 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii