Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Propunerile USR pentru pachetul legilor securității naționale

ro

08 Jun, 2022 13:30 1620 Marime text
  • Discutăm propunerile USR pentru pachetul legilor securității naționale împreună cu Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției
  • Documentul a fost realizat de Departamentul de Politici Publice al USR și vine să întărească controlul civil asupra serviciilor secrete
Modificările gândite la legile siguranței naționale, prezentate de presa centrală oferă puteri sporite serviciilor de informații, creează o superimunitate pentru lucrătorii din domeniu și instituie obligații de colaborare, la cerere, pentru cetățeni și firme.

Legat de acest aspect, președintele Klaus Iohannis a declarat în această săptămână că nu există motive de îngrijorare, pentru că nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o restrângere a drepturilor cetățenilor, iar proiectele vor suferi modificări în momentul în care vor intra în dezbatere publică.

USR nu este de aceeași părere. Liderii formațiunii susțin faptul că „SRI vrea să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu" și avertizează că noile legi ale securității naționale vor ajunge și pe masa Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a partenerilor din NATO.

Joi, 9 iunie de la ora 14.30 discutăm despre propunerile USR pentru pachetul legilor securității naționale împreună cu Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Setul de propuneri, realizat de Departamentul de Politici Publice al USR vine să întărească controlul civil asupra serviciilor secrete și propune în linii mari: control parlamentar după model german, control asupra cheltuielilor serviciilor secrete, inclusiv cele operative, crearea funcției de Avocat al Poporului în relația cu serviciile secrete, interzicerea prin lege a folosirii „acoperiților” în politică, justiție, presă sau în societatea civilă precum și crearea unui sistem de control intern în Comunitatea Națională de Informații.

Și tot la ZIUA LIVE detaliem sondajul intern realizat de USR Constanța la un an și jumătate de la alegerile locale.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.







 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii