Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Pot exista procese pentru folosirea imaginilor cu numerele de înmatriculare a mașinilor pe internet?

ro

26 May, 2022 00:00 1669 Marime text
  • Avocatul Toni Bobe, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 25 mai, de la ora 14.00.
  • În cadrul emisiunii, avocatul a vorbit despre prevederile ANSPDCP potrivit cărora numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal.
  • „În cazul acesta punctual, aș spune că, fiind vorba despre niște drepturi noi, să încercăm să le protejăm și să ne protejăm și pe noi înșine, dar cu anumită reținere și prudență și rezonabilitate. Ideea de a merge la instanță tot timpul și de a avea o agresivitate în a mă proteja este cumva prea mult“, a spus acesta.
 
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal arată că numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor.
 
În acest context, diseminarea în spațiul virtual a datelor persoanelor fizice în cauză și, implicit, punerea la dispoziția unui număr potențial foarte mare de persoane, fără niciun control asupra utilizării ulterioare a datelor în scopuri posibil incompatibile cu scopul inițial, poate reprezenta o ingerință gravă în drepturile la viaţă privată și protecția datelor cu caracter personal
 
Avocatul Toni Bobe, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitatul de miercuri, 25 mai 2022, al emisiunii ZIUA LIVE, de la ora 14.00, iar cu această ocazie a vorbit inclusiv despre posibilitatea deschiderii unor procese în instanță de către persoanele care se consideră vătămătate prin publicarea pe internet a unor imagini ce conțin numerele de înmatriculare ale autoturismelor lor.
 
„Această legislație despre care vorbim, de protecție a datelor, creează un context destul de nou în ceea ce privește modalitatea în care noi vedem și protejăm datele noastre personale. Din perspectiva asta, aș spune că drepturile noastre acum sunt mult mai concrete, mult mai bine definite, putem înțelege care ne sunt drepturile, cum putem să le protejăm, ce putem face cu ele. Pe de altă parte, aș spune că a face niște demersuri în justiție este un lucru absolut normal. Există niște prevederi stabilite de legislația în vigoare, care nu țin neapărat de această legislație nouă, dar potrivit cărora fiecare are dreptul de a solicita instanței repararea unui prejudiciu pe care consideră că i l-a produs cineva. Bineînțeles, în niște limite procedurale“ , a explicat avocatul Toni Bobe.
 
„În cazul acesta punctual, aș spune că, fiind vorba despre niște drepturi noi, să încercăm să le protejăm și să ne protejăm și pe noi înșine, dar cu anumită reținere și prudență și rezonabilitate. Ideea de a merge la instanță tot timpul și de a avea o agresivitate în a mă proteja este cumva prea mult“, a spus acesta.
 
Totodată, acesta a explicat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, există acțiunea civilă în răspundere delictuală, în cadrul căreia putem solicita în instanță recuperarea unui prejudiciu pe care apreciem că ni l-ar fi adus o altă persoană.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici

 
 

 
Citește și
ZIUA LIVE
Avocatul Toni Bobe, din cadrul Baroului Constanța, despre imaginile în care apar mașini cu numere de înmatriculare, postate pe platformele de socializare online (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii