Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Avocatul Toni Bobe, din cadrul Baroului Constanța, despre imaginile în care apar mașini cu numere de înmatriculare, postate pe platformele de socializare online (VIDEO)

ro

25 May, 2022 14:13 2000 Marime text
 Interviu ZIUA LIVE
Avocatul Toni Bobe, din cadrul Baroului Constanța, este invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 25 mai. 


Pe parcursul emisiunii, avocatul ne vorbește despre implicațiile Regulamentului General de Protecție a Datelor în viața de zi cu zi. Totodată, acesta pune în discuție și prevederile ANSPDCP potrivit cărora numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal. 


Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal arată că numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor.
 
Interviul integral îl puteți urmări aici


În acest context, diseminarea în spațiul virtual a datelor persoanelor fizice în cauză și, implicit, punerea la dispoziția unui număr potențial foarte mare de persoane, fără niciun control asupra utilizării ulterioare a datelor în scopuri posibil incompatibile cu scopul inițial, poate reprezenta o ingerință gravă în drepturile la viaţă privată și protecția datelor cu caracter personal
 

Cu alte cuvinte, mare atenție dacă intenționați să postați pe platformele de socializare online imagini în care apar mașini - trebuie să vă asigurați că numerele de înmatriculare nu sunt vizibile, așa încât să nu existe vreo încălcare a drepturilor persoanelor privind datele cu caracter personal.
 

În ce măsură aceste prevederi ale ANSPDCP ne influențează viața personală și activitatea în mediul online, dar și ce pot face persoanele ale căror imagini cu autoturisme - cu numerele de înmatriculare vizibile - au fost publicate pe diferite grupuri de Facebook, de pildă, pentru repararea eventualului prejudiciu de imagine aflăm răspunsul miercuri, 25 mai, de la ora 14.00, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE, de la avocatul Toni Bobe, din cadrul Baroului Constanța.

 
Totodată, avocatul ne vorbește și despre „dreptul la uitare“ - prevăzut prin Regulamentul General de Protecție a Datelor, pentru a afla care sunt situațiile în care se poate recurge la acest drept.


 Ce spune avocatul despre faptul că numerele de mașini sunt date cu caracter personal
 

Protecția datelor creează un context nou. Sunt multe noțiuni pe care noi nu li le-am pus, poate. Drepturile noastrea acum sunt mult mai concrete și mai bine definite. Înțelegem mai clar cum putem să ne protejăm. Pe de altă parte aș spune că a face niște demersuri în justiție e un lucru absolut normal. Fiecare are dreptul de a cere repararea unui prejudiciu.
 
Întotdeauna e bine să încercăm să ne protejăm pe noi înșine, cu prudență, rezonabilitate. Ideea de a merge la instanță tot timpul este cumva prea mult.  Ține și de așezarea noastră ca societate. Dacă luăm cunoștință că datele personale au fost folosite fără acordul nostru, putem solicita ca aceste date să fie șterse. Instanța de judecată e un sistem creat pentru a conviețui. Dacă eu nu reușesc să conviețuiesc cu vreun vecin și mă duc direct la instanță, societatea are de suferit. Dacă am parcurs etapele și nu am reușit să comunic, pot ajunge și la o astfel de situație.
 
 Vom avea necunoscute pe tema asta pe parcursul a câtorva ani Dacă datele noastre personale, numărul de înmatriculare în scopul de a-l identifica pe deținător, e clar că legaătura dintre elementul de identificare și deținător este un aspect ce trebuie protejat de lege. Viața privată a fost prea puțin protejată. S-au purtat foarte multe dispute, a precizat  avocatul Toni Bobe, din cadrul Baroului Constanța. 

 
 
 Este dreptul meu să postez și 10.000 de postări pe secundă
 

De multe ori, trebuie exersată mai des moderația. Apare un dezechilibru care trebuie constatat și reechilibrat de autorități. Rețele de socializare ne încurajează să postăm. Fiecare face cum consideră. Avem o efervescență a postărilor. Este dreptul meu să postez și 10.000 de postări pe secundă.

 
 
Dacă persoanele vor să meargă în instanță, există căi pe care aceste persoane să-și întemeieze acțiunea și să nu fie respinsă?
 
 

Vorbim de o acțiune despre o imagine postată ce ține de identificarea unei persoane. E important să identific care e valoarea prejudiciului. Instanța analizează situația pe care o prezint, să cântărească dacă prejudiciul este rezonabil sau nu.  Instanța analizează către ce se înclină balanța. Prejudiciul are o conotație subiectivă.  Nu este rău să apelăm la moderație.


Ne putem axa pe chestiuni mai importante în viață. Nu ducem însă această situație în derizoriu! Nu trebuie să tratăm cu extremă relaxare totul, ci cu moderație. Trebuie să fim atenți. 

Pentru a ne menține un nivel de sănătate mentală, trebuie să dăm dovadă de moderație., a mai spus  avocatul Toni Bobe, din cadrul Baroului Constanța, la ZIUA LIVE.  

 
 Postările în spațiul virtual
 

Zona spațiului virtual public este identică cu viața de zi cu zi. Dacă am strigat la vecin de pe proprietatea mea peste gard, la el....deci orice fac în viața cotidiană are același efect ca în viața reală. Există și limitări în a expune păreri, mai ales în perioada alegerilor electorale, aspecte legate de candidași, de partide. Dacă nu respecția aceste limite, ești sancționabil. Săvârșești o contravenție.  Sun situații unde nu vorbim doar de o contravenție. Orice ai face în spațiul virtual pot atrage consecințe negative asupra ta. Poți să fii și subiectul unei infracțiuni (ex: pornografie infantilă).  Nu trebuie tratat diferit. E bine să ne obișnuim cu exercitarea unor drepturi., menționează Bobe. 

 
Cu trecerea timpului, vom înțelege că trebuie să avem răbdare
 

Lumea începe să se exprime necenzurat sub forma unui cont, de exemplu XY89. Orice fel de chestiune ai scrie acolo, poate să aibe consecințe de natură penală sau civilă. Se pot realiza amenintări prin intermediul rețelelor de socializare. Cu trecerea timpului, vom înțelege că trebuie să avem răbdare, să nu folosim invective, să avem mai multă considerație pentru cineva, nu trebuie să clasificăm pe cineva., spune avocatul. 

 
Dreptul la uitare, un drept pe care putem să-l exercităm
 

Este vorba despre un drept pe care putem să l exercităm. Datele pe care le am pus la dispoziție unei instituții, unui prestator de serviciii, unei persoane, sunt doate care au legătură cu identificarea mea. Dacă am finalizat relația cu banca, de exemplu,  pot solicita băncii sau unui prestator de servicii, pot solicita ștergerea datelor mele personale. Eu sunt folosite cu un scop anume, iar acest scop trebuie să îmi fie adus la cunoștință. , a adăugat  avocatul Toni Bobe. 


 
Operează dreptul la uitare în postările pe de platformele de socializare?
 

Nu mașina în sine îmi dă dreptul la uitare. Ci identificarea mașinii cu mine. Dacă din imaginea cu mașina rezultă număr de înmatriculare sau ceva ce ar identifica o cu mine, pot solicita ca acea poză să fie alterată, ștearsă. Cine are poza o poate blura, ca să nu mai existe legătura de identificare. , adaugă avocatul Toni Bobe la ZIUA LIVE.   


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii