Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:43 04 12 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Mircea Geoană - „Am un job de făcut la NATO până la finalul mandatului însă am și obligații ca lider politic și vreau să dau din experiența mea" (VIDEO)

ro

13 Nov, 2023 17:00 971 Marime text
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana s-a aflat într-o vizită la Constanța. A vizitat Portul Constanța și s-a întâlnit cu studenții de la Academia Navală Mircea cel Bătrân.
 
În acest context, oficialul NATO a acordat un scurt interviu cotidianului ZIUA de Constanța în care vorbit despre provocările în materie de securitate în contextul conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu, dar și despre importanța strategică a Mării Negre în regiune.
 
Cum mandatul său la NATO se va încheia în toamna anul viitor, l-am întrebat dacă această candideze pentru președinția țării, în contextul intensificării vizitelor sale în țară, a sondajelor din piață care îl indică drept favorit în competiția electorală prezidențială din 2024 dar și în contextul în care în ultimele luni a adoptat un discurs de tip prezidențiabil.
 
interviul integral poate fi urmărit aici:
 
 Iată principalele declarații ale Secretarului General Adjunct al NATO:
 

„Am petrecut ultimele 2 zile în Bulgaria și în România pentru a vedea la fața locului situația de securitate din zona Mării Negre. Am avut întâlniri politice cu premierul Bulgar și la Varna o prezentare a situației de securitate din zona Mării Negre. Am fost la Academia Navală Mircea cel Bătrân și la alte unități de educație și am încheiat un briefing făcut de către marina noastră. Închei aceste 2 zile cu reconfirmarea a ceea ce NATO afirmă. Zona Mării Negre este de o importanță strategică excepțională".
 
„Aliații noștri sunt importanți pentru securitatea noastră. Suntem hotărâți să implementăm planurile de apărare pentru zona de sud, mai exact Marea Neagră. Vom acorda atenție specială acestei zone și vom lua toate măsurile. Suntem hotărâți să continuăm să investim și să implementăm planurile de apărare. Vom acorda o atenție sporită zonei Mării Negre".
 
„Cât privește România, au fost decenii lungi de subinvestiție în apărare. Riscurile de securitate au fost mai mici și astfel și cheltuielile au fost mai mici. Trebuie să reinvestim în apărare. Acest lucru nu poate recupera pe termen scurt lucruri care nu s-au făcut de decenii".
 
„Am salutat decizia pozitivă a Comisiei Europene de începere a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, țări care au primit anul trecut statutul de țări candidate. Din punct de vedere strategic și politic semnalul apropierii Ucrainei și Republici Moldova de UE este foarte important. Dacă ne uităm și punem în balanță am fi mult mai pe plus dacă vom avea Ucraina și Moldova alături de noi. Nu vor fi ușor de integrat în UE Moldova și Ucraina. Eu cred că România a știut de-a lungul istoriei, să folosească momentele importante".
 
 
„Sprijinul popular pentru Ucraina rămâne neschimbat în țările din jur. Trebuie să facem o distincție între lucrurile care erodează încrederea populației față de sprijinul față de Ucraina. Poate sunt lucruri care ar trebui să meargă mai bine. Mai sunt și chestiuni de ordin economic. S-a demonstrat ce nevoie are România de infrastructură".
 
„Sper din toată inima ca România să intre în Schengen. Trebuie rezolvată problema. Sper să fie rezolvată cât mai curând. Și pe noi ca NATO ne interesează să avem infrastructuri pentru transportul militar. Eu cred că România trebuie să dezvolte relații regionale cât mai complexe și intime".
 
„NATO și-a definit în mod clar principalii adversari: Rusia și terorismul. NATO nu este parte a acestei situații din Orientul Mijlociu. Avem parteneri în zonă".
 
Referitor la o eventuală candidatură la alegerile prezidențâiale din România din 2024, Mircea Geoană a menționat: „Am un job de făcut la NATO și am voința să îl fac până în ultima clipă. Am obligații ca lider politic, știu politica din România foarte bine. Am de dat din experiența mea. E un moment de schimbare la nivel global. De fiecare dată când am avut parte de momente de mare transformare, România a știut să facă față. Politica își va urma cursul ei. Am marele privilegiu să fi făcut politică românească, să reprezint România ca ambasador în SUA și acum la NATO. Am încredere că România se va autodepăși".
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

ZIUA LIVE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană - Sper din toată inima ca România să intre în Schengen (GALERIE FOTO+VIDEO)

LIVE VIDEO-TEXT Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Constanța- „Vom acorda o atenție sporită zonei Mării Negre“

Astăzi efectuează o vizită în Bulgaria Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană ajunge sâmbătă la Constanța!

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii