Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Constanța- „Vom acorda o atenție sporită zonei Mării Negre“

ro

11 Nov, 2023 15:38 1160 Marime text
 Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, efectuează astăzi 10 noiembrie 2023, o vizită oficială în Bulgaria.

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, înaltul oficial va continua deplasarea oficială în regiunea Mării Negre cu o vizită la Constanța. 
 
În Bulgaria, Mircea Geoană va avea o întâlnire cu prim-ministrul Nikolai Denkov, ministrul Apărării, Todor Tagarev, și Șeful Statului Major, Emil Eftimov. Cu această ocazie, el va vizita Grupul de Luptă Multinațional NATO staționat la Novo Selo.
 
Ulterior, Secretarul General Adjunct al NATO se va deplasa la Varna, unde va participa la discuții cu oficiali bulgari și ai NATO privind provocările de securitate din regiunea Mării Negre.
 
La Constanța, înaltul oficial a vizitat Academia Forțelor Navale (AFN) „Mircea cel Bătrân”, unde se va întâlni cu elevii și studenții din cadrul AFN, Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" din Constanța.
 
De asemenea, Secretarul General Adjunct al NATO va vizita Portul Militar Constanța.

Iată principalele declarații ale Secretarului General Adjunct al NATO:


Am petrecut ultimele 2 zile în Bulgaria și în România pentru a vedea la fața locului situația de securitate din zona Mării Negre. Am avut întâlniri politice cu premierul Bulgar și la Varna o prezentare a situației de securitate din zona Mării Negre.

Am fost la Academia Navală Mircea cel Bătrân și la alte unități de educație și am încheiat un briefing făcut de către marina noastră. Închei aceste 2 zile cu reconfirmarea a ceea ce NATO afirmă. Zona Mării Negre este de o importanță strategică excepțională.

Aliații noștri sunt importanți pentru securitatea noastră. Suntem hotărâți să implementăm planurile de apărare pentru zona de sud, mai exact Marea Neagră. Vom acorda atenție specială acestei zone și vom lua toate măsurile.

Închei aceste vizite cu ideea că zona Mării Neegre e de o importanță strategică excepțională pentru NATO.

Suntem hotărâți să continuăm să investim și să implementăm planurile de apărare. Vom acorda o atenție sporită zonei Mării Negre.

Acesta e scopul central al vizitei mele. Plecăm cu elemente suplimentare pe care le vom introduce în sistemul nostru. M-am bucurat să văd Bulgaria, grupul de luptă de acolo. Militari români sunt prezenți. România are un rol coordonator.

Am avut în zona Marii Negre acum 2 ani de zile un incident cu o nava britanică care a fost adresată de forțe rusești. Vorbim și despre dronele care au căzut și la noi și la bulgari. Sunt doar incidente. Cu fiecare situație discernem cu foarte mult calm și liderii noștri militari propun soluții. 

Cu fiecare situație, discernem cu ce categorie de incident avem de-a face. Diferă un incident, un accident ce se poate întâmpla și altceva e un atac deliberat ce nu-l vedem probabil și posibil de la Rusia împotriva Nato. 

Am fost în Portul Militar pentru a vedea situația securității în zona Mării Negre. Vizita mea este un mesaj politic. Dunărea crește în importanță strategică și pentru aceasta am făcut această vizită.

În România au fost decenii lungi de subinvestiție în apărare. Riscurile de securitate au fost mai mici și astfel și cheltuielile au fost mai mici. Trebuie să reinvestim în apărare. Acest lucru nu poate recupera pe termen scurt lucruri care nu s-au făcut de decenii.


Suntem într-o fază accelerată de a recupera ceea ce nu am făcut la timpul potrivit. NATO trebuie să fie sigura că țările aliate vor investi. Lucrăm cu aliatul român, aliatul bulgar și cu alți aliați.

Riscurile abundă și trebuie să reinvestim în apărare și securitate națională. NATO este foarte util pentru țările aliate, pentru a fi sigur că țările investesc. Lucrăm cu aliatul român, cu fiecare aliat în parte.

Sper ca România se recupereze deficitele de investiții din ultimii ani.

Zona navală are o importanță foarte mare. Am încredere ca vom putea oferi tinerilor și tinerelor pentru a le credea condiții, pentru a le putea face o carieră atractivă.


Citește și:

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO„NATO şi Uniunea Europeană sunt parteneri comuni ai Republicii Moldova“

Declarațiile integrale le puteți urmări în Video de mai jos:


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii