Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Din istoricul restaurării Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța. Biserica va fi sfințită duminică!

ro

15 Oct, 2022 00:00 2128 Marime text
  • Protoiereu Mihai Jan, părintele paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de vineri, 14 octombrie 2022, de la ora 14.00.
  • Părintele a anunțat că biserica va rămâne deschisă toată ziua pentru ca toți cei care doresc să se închine în Sfântul Altar să poată ajunge.
  • Slujba de sfințire va fi oficiată începând cu ora 6.30 de către Înaltpreasfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți.
  • Biserica Adormirea Maicii Domnului I Constanța a avut la început hramul Sfântului Nicolae.
 
Duminică, 16 octombrie 2022, toți credincioșii sunt așteptați la Biserica Adormirea Maicii Domnului I Constanța, din centrul vechi al orașului, acolo unde va fi săvârșită slujba de sfințire a sfântului lăcaș, la încheierea amplelor lucrări de consolidare și restaurare prin care a trecut biserica.
 
Monument istoric clasa A, Biserica Adormirea Maicii Domnului I Constanța își deschide cu bucurie porțile pentru toți credincioșii, protoiereu Mihai Jan, părintele paroh al parohiei, anunțând în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de vineri, 14 octombrie 2022, că biserica va rămâne deschisă toată ziua pentru ca toți cei care doresc să se închine în Sfântul Altar să poată ajunge.
 
Slujba va fi oficiată începând cu ora 6.30 de către Înaltpreasfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți.
 
Invitat al emsiunii ZIUA LIVE, pr. Mihai Jan a vorbit pe larg despre rolul important pe care l-au avut oamenii, enoriașii, specialiștii, dar și autoritățile locale, în desfășurarea lucrărilor de salvare a bisericii.
 
 
„Acum 20 de ani, când am venit la această biserică, am observat împreună cu câțiva ingineri niște fisuri la turla cea ,are. S-au făcut studii în 2004-2005 și s-a decis reparația capitală a Bisericii și restaurarea picturii“, a explicat părintele Mihai Jan.
 
De asemenea, acesta a vorbit și despre istoricul bisericii:
 
„În 1902, 300 de fruntași ai orașului hotărăsc un comitet de inițiativă pentru ridicarea bisericii. În 1905 încep lucrările și-n 1906 se pune piatra de temelie. În 1911, este sfințită biserica“.
 
„De arhitectura bisericii s-a ocupat Gheoghe Mandrea, unul din întemeietorii Școlii de arhitectură din București. Au fost aduse materiale foarte bune și foarte frumos realizate. Toată lucrarea a fost realizată de meșteri italieni. La început, biserica s-a numit Sfântul Ierarah Nicolae. Când cinstim pe Sfântul Nicolae este sărbătoare mare în biseica noastra. Dar biserica este închinată Maicii Domnului“, a mai relatat părintele Mihai Jan.
 
„În decursul timpului, biserica a suferit din cauza cutremurelor și clădrilor care s-au făcut în zona ei. Noi a trebuit neapărat să începem să reparăm. Crucea de pe turla mare se strâmbase. Atunci a trebuit să luăm măsuri. Ne-a ajutat foarte mult inginerul Coțofană Anton, Dumnezeu să-l ierte! Pe baza memoriului întocmit de el a fost întocmită toată documentația“, a spus părintele.
 
A mai explicat părintele că „nu am putut folosi decât materiale agreate pentru monumente istorice. Ne-au ajutat foarte mult și oamenii din Constanța,dar și primăria, indiferent de culoarea politică. Primăria a pus umărul la ridicarea și restaurarea bisericii. Și-au dat seama cât de importantă este această biserică. Noi nu puteam face totul numai cu ce am strâns noi. O parte din bani a venit și de la secretarul de stat pentru culte. Am fost bine organizați și justificările au fost date corect. În fiecare an, am primit o sumă de bani, nu a fost mare, dar a fost ceva. Maica Domnului trimitea oameni“.
 
Interviul integral poate fi accesat aici
 
 

Citește și
Sfințirea Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța are loc duminică! ÎPS Teodosie va oficia slujba! Sunt așteptați credincioșii, în număr cât mai mare!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii