Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Blaga, liderul PDL „Miza pentru Mazăre este controlul asupra Portului Constanţa, pentru beneficii financiare şi de clan“

ro

20 May, 2014 00:00 2067 Marime text
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, vorbeşte, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, despre ceea ce el numeşte interesele primarului Radu Mazăre în transferul unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa, de la Ministerul Transporturilor la administraţia locală constănţeană. Totodată, Blaga susţine că e prematur să se vorbească acum despre o fuziune PDL-PNL, dar şi că PMP-ul s-a comportat uneori ca şi când ar fi făcut opoziţie PDL-ului, nu PSD-ului.

Există posibilitatea unei alianţe cu liberalii după alegerile europarlamentare?  În ce condiţii?
Am spus tot timpul că eu cred sincer în proiectul unei drepte unite. Cred că numai uniţi ne putem opune unui PSD tot mai acaparator, tot mai nedemocratic, tot mai antinaţional. Cred că marele pericol pentru România este PSD. Deci da, cred că se impune o formă de colaborare între partidele de dreapta, din care cele mai mari sunt PDL şi PNL, pentru a contracara ascensiunea bolnăvicioasă şi periculoasă a PSD.
În ce formă însă rămâne de văzut. Cred că PNL, în frunte cu Crin Antonescu, trebuie să accepte deschis greşelile catastrofale făcute în trecutul recent, alături de PSD. Nu am văzut încă vreun semn de regret din partea niciunui liberal. Regret în legătură cu alianţa cu un partid toxic precum PSD, regret legat de lovitura de stat din vara lui 2012, care încă ne costă pe noi toţi, regret legat de apărarea propriilor corupţi, regret legat de decizii dezastruoase de guvernare.

În calitate de lider al PDL, luaţi în calcul o fuziune cu liberalii, în sensul formării unui singur mare partid de dreapta? Când ar putea să prindă contur un astfel de scenariu?
Cred că este prematur să vorbim despre o fuziune. PDL are experienţa lucrului bine făcut atât în ce priveşte alianţele, cât şi fuziunile. Alianţa DA a fost un succes, iar fuziunea PD cu PLD, la fel. Nu are sens să te pripeşti. Nu este suficient să faci o alianţă sau o fuziune pe hârtie. Ea trebuie să fie complet funcţională pentru ca proiectul politic să aibă succes. În primul rând, orice astfel de construcţie politică trebuie să pornească de la valori şi principii comune, de la un proiect comun de ţară.

„Colaborăm pentru contracararea molimei pesediste“

Care sunt relaţiile actuale ale PDL cu PNL? Cum le definiţi?
Am colaborat punctual la textul moţiunii de cenzură de care Guvernul Ponta fuge acum, în campania electorală, cât poate. Colaborarea în opoziţie mi se pare esenţială, vorbim totuşi de un Guvern PSD care acaparează tot statul, pas cu pas, îl lasă captiv reţelelor de interese şi reţelelor mafiote. Deci colaborăm punctual pentru contracararea molimei PSD-iste.

Dar relaţiile PDL - PMP?
Temperatura relaţiilor PDL cu PMP este stabilită de partidul doamnei Udrea şi de părintele acestuia, preşedintele Băsescu. Să nu creadă cineva că o să stăm cu capul plecat în momentul în care suntem atacaţi. Deci răspundem marilor neadevăruri spuse despre noi, mesajelor ipocrite date de doamna Udrea şi atât. Sper doar ca, în urma atacurilor venite dinspre PMP, să nu apară între noi tranşee de netrecut. În politică se mai uită mici lucruri, dar să uiţi atacurile concentrate, de parcă PDL ar fi marele duşman al PMP, va fi mai greu. Prin urmare, de prea multe ori, partidul doamnei Udrea s-a comportat de parcă ar face opoziţie PDL, uitând complet de PSD.

Dar despre preşedintele PNL, Crin Antonescu, ce părere aveţi? S-a schimbat după ieşirea liberalilor de la guvernare?
Cred că domnul Antonescu este conştient că şansele lui de a fi candidat la prezidenţiale scad pe zi ce trece. Drept pentru care acţionează cu uşoară disperare. Crin Antonescu a făcut mult prea multe greşeli din postura de prieten şi aliat al lui Victor Ponta, ca să se uite prea uşor. Nu îţi poţi schimba atât de radical discursul de la putere la opoziţie, într-un timp atât de scurt, şi să aştepţi să se şteargă totul cu buretele.

În prezent, atât PNL, cât şi PDL se opun cu vehemenţă trecerii unui nou pachet de acţiuni din Portul Constanţa de la Ministerul Transporturilor către administraţia Mazăre. Care credeţi că va fi soarta acestui proiect?
Eu sper că această ticăloşie nu va deveni realitate. Există toate datele unui caz penal acolo, pentru că s-ar face cu încălcarea multor legi. Deci sper ca domnilor Ponta şi Şova să le fie teamă de temniţă şi să nu semneze această mutare de acţiuni.

Ce va face PDL, ca partid de opoziţie, pentru a împiedica o concretizare a planurilor primarului Radu Mazăre?
Armele opoziţiei sunt destul de limitate. Am zis că vom depune moţiune de cenzură dacă această tranzacţie are loc. Vom recurge şi la sesizări penale dacă se încalcă legi. Dar cel mai important lucru este să ne unim forţele toţi cei care se opun acestui proiect - că vorbim de politic, de sindicate, de patronate sau de sectorul neguvernamental. 

„Miza pentru Mazăre este controlul asupra portului pentru beneficii financiare şi de clan“

Care credeţi că este miza acestui transfer?
În primul rând, că portul Constanţa are o importanţă strategică foarte importantă pentru România, Uniunea Europeană şi NATO. Domnul Mazăre poate crede că dacă face faţă perfect la o masă, într-un club din Mamaia, atunci face faţă şi la discuţii cu generali NATO sau comisari europeni. Eu nu cred. Miza pentru Mazăre este controlul asupra portului pentru beneficii financiare şi de clan.

Cum comentaţi faptul că premierul este de acord cu transferul cu titlu gratuit al unui pachet de acţiuni dintr-un obiectiv strategic de interes naţional de la Ministerul Transporturilor către o administraţie locală?
Am mai spus că, de fapt, premierul Ponta este o marionetă în mâna marilor baroni locali, precum Radu Mazăre, Mircea Cosma, Constantin Nicolescu, Marian Oprişan şi mulţi alţii. Viitorul său politic depinde de aceşti baroni, care sunt cei ce aduc voturi PSD. Doar Mazăre i-a şi transmis public că,  dacă nu îi dă portul, adio acţiune de campanie, adică adio voturi. Drept pentru care Victor Ponta este strâns cu uşa şi cedează în faţa unor ilegalităţi. Premierul Ponta poate fi şantajat foarte uşor şi exact asta speculează baronii săi locali.

Au trecut doi ani de la cele mai recente alegeri locale. Unele dintre organizaţii vorbesc deja despre viitorii candidaţi la primării şi la consilii judeţene. Ce candidat va da Constanţa pentru primărie? Va merge PDL-ul tot pe mâna lui Gigi Chiru?
Mai sunt doi ani până la alegerile locale şi foarte multe lucruri se pot schimba. Pe de altă parte, nu pot să zic că nu am fost impresionat de toată munca lui Gigi Chiru în Constanţa, un judeţ în care nimeni nu este lăsat de clica PSD-istă de la vârf să ridice capul. Eu cred că ar fi un foarte bun primar pentru Constanţa.

Ce părere aveţi despre acest miraj pe care tandemul Mazăre - Nicuşor se pare că îl exercită încă asupra unei părţi a electoratului constănţean? Căror aspecte credeţi că se datorează succesul acestei echipe?
Din nefericire, aplică aceeaşi metodă ca toţi ceilalţi baroni PSD. Ţin oamenii în sărăcie, în timp ce ei îşi îndeasă bani în buzunare sau în conturile din străinătate. Ajutoarele sociale sunt metoda prin care autorităţile locale PSD-iste îi controlează pe oameni. Să vedeţi, de curiozitate, câţi primari PSD din judeţul Constanţa nu aleg să dea ajutoarele sociale chiar în ziua alegerilor. Pentru ca atunci când omul încasează banii, să îl ducă repede şi la vot. Este un mod josnic de a controla oamenii, de a le specula sărăcia. Iar sărăcia este menţinută deliberat de PSD, pentru a îi face pe oameni mai uşor de controlat. Iar acolo unde este corupţie, şi în Constanţa ştiţi bine câte anchete penale la vârf sunt, este şi sărăcie din plin. Este o cauzalitate directă între corupţie şi sărăcie.

Aţi declarat, recent, că la convenţia PDL din 2017 nu veţi mai candida. Care ar fi persoana cea mai potrivită să preia conducerea centrală a partidului? Boc, Predoiu? De ce fel de lider va avea nevoie partidul?
Întotdeauna liderii din PDL s-au ridicat singuri, când a fost timpul lor. Cred că sunt suficient de mulţi oameni excepţionali în PDL care se vor erija drept lideri. Cât despre domnul Predoiu, nu cred că va putea fi preşedinte al PDL,  pentru că el va fi preşedintele României din acest an.

(Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere de la primarul Radu Mazăre pe marginea criticilor aduse de Vasile Blaga, dar acesta nu a răspuns. În cazul în care ne va transmite un punct  de vedere, acesta va fi ulterior publicat.)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii