Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:42 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SILVIU IOAN WAGNER, unicul candidat independent pentru Consiliul Municipal „Am soluţia pentru un cost mai mic al gigacaloriei"

ro

16 May, 2012 21:02 2619 Marime text
interviu_Wagner_Wagner_1.jpg„Indiferent de echipa care va câştiga Primăria, îmi voi face datoria de cetăţean şi de consilier şi voi susţine în mod hotărât şi necondiţionat toate proiectele consiliului care nu vor contraveni promisiunilor făcute în această campanie"

Silviu Ioan Wagner este unicul candidat independent pentru Consiliul Local Constanţa. A fost înregimentat politic, însă a renunţat la apartenenţa la vreun partid pentru a le arăta constănţenilor că se poate şi altfel, că nu întotdeauna interesele unuia sau ale altuia trebuie să primeze. Wagner are un proiect electoral bazat pe latura socio-culturală şi pe cea economică a existenţei constănţenilor. Vrea să readucă parfumul pierdut al Peninsulei şi să-i creeze Constanţei o identitate culturală şi să stimuleze creaţia artistică. Nici străzile urbei nu sunt lăsate deoparte, ele fiind incluse în programul electoral al lui Silviu Ioan Wagner.

WAGNER_BANNER1_.jpg1. De ce aţi preferat să intraţi în lupta electorală ca independent şi nu din partea vreunui partid?

Motivaţia candidaturii din poziţia de independent rezidă, mai întâi de toate, în modul personal de a privi lucrurile, mai exact, dorinţa de rămâne liber în deciziile pe care le voi lua în calitate de consilier. Mai mult decât atât, legăturile mele cu viaţa de partid în ultimii 8 ani au fost extrem de fragile.

2. Consideraţi că alegătorii mai sunt dispuşi să voteze politicieni care promit, dar nu fac nimic?

Evident, eu mă axez pe alegătorii care sunt dispuşi să voteze acei candidaţi care cu siguranţă îşi vor respecta promisiunile şi, nu în ultimul rând, există posibilitatea ca în cazul unor candidaţi independenţi, aceştia să poată fi interpelaţi în mod direct de către alegători pe stradă sau în sala Consiliului Municipal.

3. Aveţi un program politic bazat pe latura socio-culturală şi pe cea economică. Care credeţi că este, la ora actuală, cea mai mare problemă a Constanţei?

Am, desigur, un program politic cu o puternică componentă social-culturală şi, mai ales, componenta de natură economică. Din fericire, la ora actuală, Constanţa a depăşit situaţia socio-culturală şi economică în care se zbătea la începutul anilor '90. Rămân, desigur, foarte importante, problemele de natură economică. Eu mă gândesc nu la acei ai Constanţei care au reuşit să câştige competiţia economică, ci mai ales la acea pătură destul de numeroasă de oameni care se confruntă zilnic cu probleme existenţiale destul de grave. Cred că asta este cea mai importantă problemă a Constanţei, oamenii nevoiaşi.

4. Doriţi să susţineţi şi să stimulaţi creaţia artistică. Din ce cauză nu sunt susţinuţi artiştii, în special cei tineri, aflaţi în primii ani de carieră?

Nu ştiu dacă putem vorbi de o chestiune deliberată vis-a-vis de nesusţinerea artiştilor locali. Cert este însă faptul că, la capitolul cultural, eu am în vedere în primul rând expunerea unor lucrări artistice, multe dintre ele zăcând prin diverse depozite, prin locurile de agrement ale Constanţei. Altfel spus, mă voi dedica acestui deziderat de a oferi artiştilor constănţeni posibilitatea de a-şi expune lucrările sau de a le fi ascultate operele, aşa cum spuneam, în piaţa principală a oraşului, în zilele de week-end. Legat de acest aspect, voi promova un proiect prin care se va urmări construirea unui amfiteatru în zona plajei Modern.

5. Spuneţi că intenţionaţi să readuceţi, practic, la viaţă zona peninsulară, să îi redaţi aerul boem de altădată. Ce planuri aveţi în acest sens?

Pe lângă cele exprimate anterior, legat de transformarea zonei peninsulare într-un punct de atracţie turistică, voi milita pentru acordarea unui regim special acestei zone, în special începând cu perioada aprilie-mai a fiecărui an, până în octombrie-noiembrie, când circulaţia auto va fi deviată pe bulevardul Marinarilor, astfel încât, de la Piaţa Ovidiu spre mare, zona să devină liberă accesului pietonal, cu multe cafenele, mici magazine de suveniruri, totul conducând spre o revigorare a turismului la nivel constănţean. Ceva de genul în care turiştii vor rămâne cu un punct de referinţă în periplul lor constănţean, respectiv zona peninsulară.

6. Într-o Constanţă aflată de 12 ani sub regimul Mazăre, agenţii economici s-au plâns de multe ori că nu sunt sprijiniţi să-şi dezvolte afacerile. Taxa de linişte este un exemplu. Cum credeţi că puteţi, din postul de consilier local, să susţineţi agenţii economici?

Am în vedere un program legat de colaborarea şi susţinerea agenţilor economici constănţeni. Aşa cum am spus, pornesc de la ideea ajutorării acelor concetăţeni care se confruntă cu realităţile vieţii în mod mai dur decât alţii. Susţinerea agenţilor economici se va materializa printr-o colaborare în urma căreia, şi aici mă refer în special la firmele de catering, în sensul că aceştia vor oferi un număr de mese de prânz, în mod gratuit, pentru un număr finit de cetăţeni, beneficiind în schimb de o relaxare a taxelor plătite către consiliul municipal. Nu în ultimul rând, agenţii economici vor avea în mine un susţinător ferm în ceea ce priveşte sistemul greoi de colaborare dintre dumnealor şi aparatul administrativ.

7. Constanţa a trecut în anii trecuţi printr-o experienţă terifiantă: gardul cimitirului a ucis un om. Municipalitatea a semnat un contract de prestări servicii, pentru Cimitirul Central, pe perioadă nedeterminată, iar constănţenii plătesc taxe mari anual, dar şi pentru înhumări. Care sunt soluţiile pentru constănţenii cu venituri mici, pentru bătrânii care abia au bani de medicamente? Mai putem muri în Constanţa?

Referitor la problema categoriilor defavorizate social privind rezolvarea problemelor generate de achiziţionarea unui loc de veci, achiziţie care pentru mulţi constănţeni reprezintă un efort ridicat, am identificat soluţia şi modul de realizare a rezolvării acestei probleme pentru cetăţenii nevoiaşi. Există în partea de sud a oraşului posibilitatea construirii unui cimitir, fie proprietatea Consiliului Municipal, fie un teren proprietate privată, dacă acesta va refuza (n.r. Consiliul Municipal), unde cetăţenii Constanţei cu venituri sub 899 de lei vor primi loc de veci în mod gratuit.

8. Credeţi că trăim într-un oraş în care ne putem simţi în siguranţă?

Situaţia nu este totuşi atât de gravă, dar este clar faptul că Poliţia Locală are nevoie de susţinere puternică şi eu o voi face, în sensul unei dotări suplimentare, ca urmare a necesităţii stringente de coordonare comportamentală a unor categorii sociale turbulente.

9. Aţi fost membru al PDL. Dacă echipa PSD va câştiga alegerile şi va avea din nou majoritatea în Consiliul Local, vă aşteptaţi la o colaborare bună sau vă veţi plasa în opoziţie?

Relaţia cu actuala echipă este o relaţie neutră, dar indiferent de echipa care va câştiga Primăria, îmi voi face datoria de cetăţean şi de consilier şi voi susţine în mod hotărât şi necondiţionat toată proiectele consiliului care nu vor contraveni promisiunilor făcute în această campanie şi nu în ultimul rând punctelor de vedere personale.

10. Turismul nu mai este de mult timp la fel de profitabil ca în anii de glorie ai staţiunii Mamaia. Care credeţi că sunt metodele prin care turismul poate fi revigorat?

Realizarea unor mici porturi turistice între plaja Modern şi zona Spectrum, curse turistice între Constanţa - Sf. Gheorghe şi Sulina, Constanţa - Odessa, Sevastopol şi Ialta, Constanţa - Batumi, Constanţa - Varna şi Istanbul. Menţionez că aceste trasee turistice existau pe vremea de glorie a turismului litoral.

11. Chiar dacă actuala administraţie publică locală are un vast şi costisitor proiect de asfaltare şi de reparare a tramei stradale, gropile nu lipsesc din străzile Constanţei. Ba chiar, anumite zone ale oraşului au multe străzi „găurite". Aţi identificat vreo soluţie pentru această problemă?

Da, într-adevăr, actuala administraţie are un vast program privind întreţinerea tramei stradale şi, cu toate acestea, încă suferim din plin de pe urma gropilor din această tramă. Cauza o reprezintă amploarea programului derulat de Primărie, care priveşte problema în mare, ocolind tocmai aceste mici probleme, extrem de supărătoare de altfel. Soluţia pe care o am şi cu care promit că voi rezolva problema gropilor din carosabil constă într-o tehnologie britanică pentru care există drept de folosire a patentului cu personal calificat în Marea Britanie, echipamentul tehnic de rigoare, şi care poate rezolva o groapă din carosabil de până la 2 mp în 25 de minute. Subliniez că echipamentul produs în Marea Britanie, personalul pregătit în marea Britanie, vor fi puse la dispoziţia Consiliului Municipal şi personal voi urmări derularea lucrărilor în teren. În următoarele zile vom posta pe Internet un film demonstrativ cu o astfel de lucrare în oraşul Constanţa. Întreg echipamentul este un utilaj de 3,5 tone şi un echipaj compus din două persoane.
De asemenea, problema capacelor gurilor de canal are o soluţie tehnică economicoasă uşor de aplicat şi mai ales fără întreruperea circulaţiei mai mult de 10 minute.

12. Constănţenii au ieşit cu greu din iarnă. Preţul mare al gigacaloriei a făcut ravagii în bugetele noastre. Cum credeţi că vom scăpa de iarna viitoare şi care ar fi soluţiile pentru un preţ mai mic al gigacaloriei şi, implicit, al costurilor de întreţinere?

Soluţia se găseşte între noi şi este foarte uşor de dus la îndeplinire. Ea constă în construirea centralelor termice de bloc, lucrări care se pot desfăşura cu subvenţie de la Consiliul Municipal, aşa cum noul cartier din zona Baba Novac are în prezent.

Ti-a placut articolul?

Comentarii