Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Alin Olar Falun Dafa sau Calea spre armonia cu natura fundamentală a universului

ro

10 Oct, 2020 00:00 5707 Marime text

Alin Olar este facilitator, la Constanța, al străvechii practici spirituale orientale Falun Dafa sau Falun Gong, pe care milioane de oameni din întreaga lume au integrat-o în viața lor. Înrădăcinată în tradiția budistă, este formată din două componente principale: îmbunătățirea de sine prin studiul învățăturilor și exercițiile lente, însoțite de meditație.
 

1.Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră și povestiți cititorilor despre momentul în care ați luat contact pentru prima oară cu această practică menită să așeze în echilibru mintea, corpul și spiritul?

Sunt economist, absolvent al ASE Bucureşti, am 44 de ani, căsătorit și locuiesc în Mangalia, unde avem o mică afacere.
Am aflat prima dată despre Falun Dafa în anul 2013, la expoziţia „Body, Mind & Spirit” în Bucureşti, unde locuiam la acea vreme, o expoziţie pentru cei care doresc un stil de viaţă mai bun, mai sănătos şi, nu în ultimul rând, cu o oarecare deschidere spre spiritualitate. Prima reacţie a fost de uimire, deoarece nu se cereau bani (taxe) pentru a participa la cursurile care se desfăşurau în aer liber, în parcuri. Am început să merg la locul de practică foarte curând şi de atunci practic constant.


2.Sistemul de practică Falun Gong oferă posibilitatea creșterii spirituale printr-o practică disciplinată, iar învățăturile sale îi încurajează pe cursanți să renunţe la atașamente nesănătoase, să-şi ajusteze viaţa la valorile esențiale, să respecte legile universale. Este Constanța un oraș deschis către practicile legate de spiritualitate? Câți praticanți de Falun Gong ați avut de-a lungul anilor?

Toţi avem în noi acea latură de bunătate, iar în Constanţa, ca şi în alte părţi ale ţării, sunt persoane care doresc să ştie mai multe despre Falun Dafa sau alte căi spirituale drepte.
Pentru că nu avem liste de membri sau taxe, nu vă pot spune un numar exact, dar din 2018, când am deschis acest loc de practică, au venit mai multe zeci de persoane.


3.De la ce vârstă pot veni cei interesați la cursurile dvs? Care a fost cursantul cel mai tânăr pe care l-ați avut? Dar cel mai în vârstă?

Întrucât exerciţiile sunt lente, nu avem limită de vârstă, copiii pot practica şi ei, din ce îmi aduc aminte cel mai tânăr avea cam 10 ani, iar cei mai în vârstă - pe la 60 de ani.


4.În 1999, când s-a interzis practica în China, aproape 100 de milioane de oameni practicau Falun Gong. Partidul Comunist Chinez a intenționat să-i anihileze și a ordonat atunci: „defăimați-le reputaţia, ruinaţi-i financiar şi distrugeţi-i fizic". În ciuda tuturor ororilor suferite de oameni în aceste două decenii de la debutul persecuțiilor, practica a continuat să existe și să facă adepți în întreaga lumea. Este aceasta o dovadă în plus că valorile supreme Adevăr-Compasiune-Toleranță înving orice opreliști?

Pentru început aș vrea să completez că această practică este interzisă doar în China de către regimul comunist.

Falun Dafa a fost transmisă publicului începând cu 1992 în China, unde s-a răspândit rapid tocmai datorită acestor principii universale și a modului simplu și clar de practică. Printre cei care practicau, erau și funcționari în aparatul de stat și partid. Datorită vitezei cu care se răspândea și a numărului mare de practicanți, Partidul Comunist Chinez a considerat-o ca pe o amenințare, dar, vorbind deschis, știm foarte bine cum acţionează partidele comuniste, mai ales noi care am trecut prin asta, Falun Dafa se practică în peste 80 de țări.


5.Oamenii care practică Falun Dafa deseori observă că aceasta le-a schimbat viața. Mulți simt beneficii spectaculoase pentru sănătate, mai multă energie, claritate mentală și reducerea stresului. Cât timp ar trebui să alocăm zilnic exercițiilor, pentru a ajunge la asemenea rezultate? Putem combina și cu alte practici?

Aceasta este o întrebare mai sensibilă, și e nevoie de o bază ca oamenii să poată înțelege cu adevărat răspunsul.
Încerc, totuși, să vă ofer un răspuns.

Falun Dafa este un sistem de cultivare gândit pentru oamenii care sunt în societate, nu pentru călugări. În societate, fiecare are un loc de muncă, familie, şi multe îndatoriri, astfel că exerciţiile sunt flexibile, se pot face în orice ordine, şi în funcţie de timpul disponibil. Puteți practica un singur exercițiu - 10 minute, mai multe sau toate - 2 ore. Desigur, se aplică principiul „cu cât mai mult cu atât mai bine”, dar şi aici, mai mult decât exerciţiile, contează cum echilibrăm relaţiile interumane şi prin asta cum ne ridicăm nivelul moral şi ne îmbunătăţim caracterul moral în societate.
Falun Dafa este un sistem de cultivare complet, care urmează principiul celorlalte sisteme tradiționale de cultivare din societate, unde se cere să se cultive un singur sistem la un moment dat.

Prin cultivare se dezvoltă în corpul practicantului sisteme de mecanisme energetice, iar dacă se practică mai multe sisteme acestea ar interfera, dar când cineva este doar curios, poate să afle fără nici o problemă lucrurile de suprafață, iar când s-a hotărât să practice, mecanismele vor începe să funcţioneze automat.


6.Unde vă pot găsi constănțenii care își doresc mai multă înțelepciune și armonie interioară?

Ne intâlnim în fiecare duminică în Parcul Tăbăcăriei, de la ora 9.00. Practicarea exercițiilor durează 2 ore, timp în care se fac toate cele 5 exerciții. Vă recomand să veniți îmbrăcat lejer sau sport. După practică, continuăm cu o sesiune de discuții despre principiile școlii noastre Falun Dafa. Pentru mai multe detalii despre Școala Falun Dafa, puteți accesa site-ul www.falundafa.org
 
Vă mulțumim și sperăm ca minunatele principii Falun Dafa să fie adoptate de cât mai mulți dintre semenii noștri.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii