Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciprian Mihail Fronea, comisarul şef al Gărzii Financiare Constanţa „Sectoarele cu risc ridicat de fraudă sunt comerţul cu combustibil, fier vechi, cereale”

ro

05 Apr, 2013 00:00 3872 Marime text
Ciprian Mihail Fronea a fost numit, în vara anului trecut, comisar şef al Gărzii Financiare Constanţa. Născut în 1975, Fronea este absolvent al ASE Bucureşti şi al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa. Lucrează în administraţie din anul 1998, iar din 2000 activează în cadrul Gărzii Financiare Constanţa, în funcţia de comisar.
Ce înseamnă coordonarea unei instituţii care, nu de puţine ori, este asociată unui instrument de „opresiune” a agenţilor economici, în funcţie de puterea politică a momentului? Ce ar presupune, pentru Garda Financiară, regionalizarea? Cum este evaluată activitatea unui comisar din cadrul Gărzii Financiare?

Intrebările redacţiei:

1. A existat la un moment dat un proiect de ordonanţă de urgenţă care viza reorganizarea ANAF ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluare a activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor şi a Gărzii Financiare. Care mai sunt discuţiile pe această temă?


În continuare se poartă discuţii la nivel central pentru acest proiect de ordonanţă privind crearea unei noi structuri care să preia atribuţiile Gărzii Financiare şi ale ANV.

2. Dacă în contextul regionalizării Constanţa va fi capitală de judeţ, cum îşi va îndeplini Garda Financiară sarcinile care îi revin în întreaga zonă? Care ar fi avantajele?

Încă nu se cunoaşte care va fi capitala regiunii. Dacă va fi Constanţa automat va creşte şi numărul de salariaţi. În acest mod vom reuşi să ne îndeplinim sarcina. Avanajele ar fi cele ale oricărei descentralizări: o mai bună organizare, o mai mare eficienţă.

3. Garda Financiară Constanţa s-a mutat, în urmă cu câteva luni, în noul sediu de pe strada Bucureşti. Se spunea că în această clădire ar putea să funcţioneze şi alte instituţii din subordinea ANAF. Aveţi noutăţi?

Deocamdată nu avem noutăţi. Aşteptăm să se aprobe ordonanţa privind regionalizarea şi reorganizarea instituţiei.

4. Exceptând controalele tematice şi pe cele demarate în urma sesizărilor, la ce intervale efectuează Garda Financiară controale? Care este algoritmul de control al agenţilor economici?

Controalele se efectuează ca urmare a tematicilor de control, cât şi prin analiza de risc pe care o desfăşurăm la nivelul secţiei, neexistând un interval de timp pentru verificarea agenţilor economici.

5. Tematica de control este stabilită la nivel local sau este transmisă de la centru?

Tematicile de control sunt stabilite atât la nivel central, dar există şi tematici stabilite de conducerea secţiei. Spre exemplu, în judeţul nostru se derulează controale privind agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în Portul Constanţa, controale care nu au loc în alte judeţe care nu au port. De asemenea, controalele din cadrul acţiunii “Litoral” sunt, şi ele, specifice zonei.

6. În primăvara anului trecut Garda Financiară a deconspirat o adevărată mafie a reţetelor cu medicamente în Constanţa. Cu ce fenomene de genul acesta s-a mai confruntat Garda de anul trecut şi până astăzi?

Evaziunea fiscală rămâne ridicată în domeniile comerţului cu combustibil, fier vechi, întocmindu-se anul trecut dosare penale transmise spre cercetare către organele competente.

7. Cum reuşiţi să faceţi faţă modificărilor legislative? Comisarii Gărzii participă la seminarii de instruire?

Există şedinţe de pregătire profesională ce se fac lunar cu întreg personalul secţiei.

8. Aveţi personal suficient? Anul trecut declaraţi că nu sunt suficienţi comisari la Constanţa.

Nu s-au făcut angajări în această perioadă. Efectuăm acţiunile specifice instituţiei cu personalul existent.

9 . Cum este evaluată activitatea comisarilor Gărzii Financiare? Are loc o evaluare anuală sau este organizat un concurs?

Evaluarea profesională a comisarilor se derulează în luna ianuarie pentru anul anterior. Aceasta se efectuează pe baza centralizării activităţii fiecărui comisar în parte şi a interviului realizat în momentul evaluării acestuia.

10. Va mai organiza Garda Financiară, vara aceasta, controale privind agenţii economici care funcţionează pe litoral, în cadrul aşa numitei acţiuni „Litoral”?

Da. Este programată desfăşurarea de acţiuni de control pentru verificarea  operatorilor economici cu activitate sezonieră.

11. Care sunt zonele în care se constată cele mai mari fraude: petrol? Cereale? Fier vechi?

Sectoarele cu risc ridicat sunt comerţul cu combustibil, fier vechi, cereale, legume, fructe, panificaţie, jocuri de noroc. Este vorba despre sectoarele unde există taxarea este ridicată. Practic, obiectul evaziunii fiscale e reprezentat de netaxarea operaţiunilor derulate de agenţii economici.

12. Câţi dintre agenţii economici amendaţi contestă amenzile?

În general, amenzile contravenţionale în cuantim ridicat, precum şi procesele verbale prin care se dispune suspendarea activităţii sunt, în foarte mare proporţie, contestate.

13. Doi inspectori fiscali ai DGFP Constanţa au fost judecaţi pentru luare de mită.  Garda Financiară are angajaţi asupra cărora planează suspiciunea că ar fi corupţi? Cum afectează astfel de cazuri imaginea instituţiilor din subordinea ANAF?

Nu există, la nivelul Gărzii Financiare, secţia Constanţa, angajaţi cercetaţi pentru nicio infracţiune. Orice instituţie este afectată în cazul în care apar astfel de situaţii.

14. Cum veţi face şi când veţi reuşi să eliminaţi din percepţia agenţilor economici şi a populaţiei concepţia că angajaţii GF sunt numai şi numai pentru ceea ce numim şpagă?

Orice sesizare referitoare la această problemă va fi raportată organelor abilitate să cerceteze aspectele semnalate. Niciodată un organ de control nu va fi pe placul celui pe care îl verifică. De aici, cred ca apare şi percepţia potrivit căreia niciun agent economic nu scapă fără amendă şi alte aspecte.

15. Cum veţi proceda astfel încât Garda Financiară să nu mai aibă imaginea unei instituţii folosite ca instrument de opresiune a agenţilor economici, în funcţie de puterea politică a momentului?

Nu cunosc ca instituţia să aibă imaginea unui instrument de opresiune politică. Personal, în cei 13 ani de activitate în cadrul instituţiei, având atât funcţie de execuţie, cât şi de conducere, nu am primit niciun  ordin “politic”.

16. Credeţi că există comisari care pleacă pe teren cu gândul de a primi ceva, o „atenţie”?

Nu cred.

17. Există o aşa numită satisfacţie a comisarului care şi-a îndeplinit sarcinile într-o zi?

Există o satisfacţie a muncii îndeplinite, mai ales la finalizarea unor acţiuni de durată care se şi concretizează în rezultate pe măsură.

18. Credeţi că există agenţi economici extraordinar de corecţi, care nu pot fi prinşi de comisari vreo neregulă?

Scopul Gărzii Finaciare este combaterea evaziunii fiscale sub orice formă şi în orice mod este ea efectuată. Există multe cazuri în care nu sunt aplicate sancţiuni contravenţionale deoarece agenţii economici în cauză respectă prevederile legale în vigoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii