Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu candidatul PRM la Primăria Mangalia, Adrian Cârlescu s-a terminat Tema a fost - „O Mangalie mai călduroasă şi mai curată"

ro

06 May, 2012 16:22 3303 Marime text
img_4504.jpgMandatul lui Claudiu Mihai Tusac la Primăria Mangalia a fost presărat cu scandaluri şi suspendări. Ba a fost, ba n-a fost edil, iar unul dintre cele mai atractive municipii ale judeţului, din punct de vedere turistic, a rămas în derivă. Scandalurile din Consiliul Local, lipsa căldurii, suspendarea primarului şi multe altele au făcut deliciul presei şi au adus asupra Mangaliei o imagine puţin plăcută. Din oraşul turistic, Mangalia s-a teransformat în oraşul rece, al scandalurilor. Candidatul Partidului România Mare la Primăria Mangalia, Adrian Cârlescu, propune o Mnagalie mai curată şi mai călduroasă, în care problemele termoficării să fie date uitării. Vom afla care sunt planurile pentru un eventual mandat şi ce propune Andrian Cârlescu votanţilor. Vom şti planurile pentru revigorarea oraşului turistic Mangalia, vechiul Callatis „înecat" în probleme.

Realizator: Corina SAMOILĂ

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

img_4509.jpg1. De ce aţi ales să candidaţi pentru Primăria Mangalia?

Sunt în Mangalia din 2006 ca activitate profesională. M-am implicat într-o campanie de mediu pentru salvarea pădurii Comorova, care făcea obiectul unui PUZ pentru extinderea ofertei turistice. Am aflat atunci că la Mangalia există singura pădure din această lume care figura în intravilan. Intravilan înseamnă betoane, înseamnă construcţii, în nici un caz pădure. Ne aflam în faţa unei situaţii paradoxale de genul cercului pătrat sau a triunghiului rotund şi atunci ne-am propus, împreună cu mai mulţi colegi din presă, şi cu o serie de ONG-uri, să blocăm acest PUZ şi să salvăm domeniul verde al Mangaliei. Prin acţiunile noastre am reuşit în bună parte să anulăm hotărârea de Consiliu care prevedea defrişarea a 11 ha de pădure în scopul creări aleilor de acces. Nu s-au mai făcut aleile, nu s-a mai tăiat pădurea. Ulterior, m-am implicat într-o serie de dezvăluiri privind averile imense acumulate de politicienii de meserie din Mangalia, care şi-au capitalizat nivelul de trai sărăcind populaţia. După cum ştiţi, Mangalia are cea mai scumpă gigacalorie din România, 676 de lei, faţă de 3165 la Bucureşti, are cea mai scumpă piaţă agroalimentară, cele mai mari probleme sociale din judeţ, dar, totuşi, cei mai bogaţi afacerişti care s-au insinuat în Dobrogea. Cred că marea problemă a Mangaliei este hoţia, sifonarea banului public şi eu vreau să închid robinetul. dacă nu închide nimeni robinetul va trebui să stingem cu toţii lumina. De aceea candidez. În 2009, am înfiinţat un ONG sub titulatura Asociaţia Puterea Civică, deoarece cred că oamenii simpli, iar nu politicienii de meserie, ar trebui să-şi decidă soarta, să decidă cum sunt cheltuite fondurile publice şi care sunt priorităţile locale. Am editat un ziar sub numele Puterea care a reprezentat în acel an 2009 opoziţia cea mai decisă, cea mai vizibilă, cea mai argumentată împotriva unui primar care dizolvase Consiliul Local din propria sa voinţă, fără acordul instanţei judecăroreşti, cu scopul de a decide de unul singur. Am reuşit să demonstrăm ceea ce era de bun simţ, că în treburile publice trebuie să existe un control public. În numele acestui control public vorbesc. 

2. Cum îi veţi convinge pe cetăţeni să vă voteze? Care vă sunt atuurile în faţa celorlalţi candidaţi?

Sunt un om deschis şi am răspunderea vorbelor, să fiţi siguri când atunci când afirm ceva am o probă concludentă la îndemână.  Este un “defect“ profesional. În această campanie spun lucrurilor pe nume şi nu voi tăcea cu privire la ce s-a întâmplat în Mangalia în ultimii ani. Desigur, pe lângă această latură critică împotriva celor responsabili de dezastrul de la Mangalia, voi veni în faţa alegătorilor şi cu un mesaj pozitiv pentru a arăta că se poate crea o strategie coerentă de dezvoltare a oraşului în care fiecare să îşi găsească locul cuvenit.
În ceea ce priveşte atuurile, afirm că nu sunt politician de meserie, sunt un om simplu şi ţin cu oamenii simpli. Nu am grupuri de interese în spate, nu am un partid spurcat la ban public aşa cum au ei şi nu sunt prizonierul niciunui interes, decât interesului cetăţeanului şi nu am exerciţiul trădării politicienilor de astăzi, exemplul cel mai concludent fiind cel al ultimelor zile.
Contracandidaţii mei se bazează pe strategii neortodoxe, murdare, prin care încearcă să manipuleze electoratul. În Mangalia se fac pomeni electorale de miliarde de lei vechi. Vor să-i cumpere pe mangalioţi şi să-i mai ţină în frig, în mizerie, în subdezvoltare pentru a-şi recupera investiţiile. 

Există şi manipulare de imagine, aşa cum este cazul unui contracandidat de-al meu. Ne-a sugerat că el reprezintă a treia cale în Mangalia, adică alternativa schimbării şi nu este aşa. Partidul de care s-a dezis formal, dar care este în spatele lui, a fost la butoane, la termoficare. Eu sunt a treia cale, reală, şi singura alternativă viabilă la primarul în exerciţiu şi la cel anterior care îşi mai doreşte un mandat.

3. Care credeţi că sunt cele mai importante probleme ale Mangaliei la acest moment şi care ar fi priorităţile pentru viitorul primar, oricare ar fi el?

Cea mai importantă problemă a Mangaliei este căldura. pe hârtie, la noi se produc 50.000 gigacalorii pe an, cam cât consumă toată Valea Jiului. În centralele noastre se ard 7400 t de combustibil pe an, dar nu orice combustibil, ci cel mai scump posibil, CLU Economic Calor 3. La Târgovişte, spre exemplu, se consumă 1600 t, ca să vedeţi singuri diferenţa. Sunt în posesia unei facturi prin care o firmă din Buzău a livrat la Callatis Therm păcură. Centralele noastre, deci, merg şi pe păcură, care este la jumătate de preţ în lunile de vară faţă de CLU. Dacă închidem robinetul hoţiei putem avea căldură ieftină, la jumătate de preţ, doar să dispară finii politicienilor de meserie. 

4. Sunteţi jurnalist. Consideraţi că Radu Mazăre este un precedent demn de urmat, exemplul ziaristului ajuns primar?

Radu Mazăre nu este un model pentru mine. El scria reportaje sociale, din pieţe, eu fac investigaţii despre cei care fură. 

5. Consilierii locali din Mangalia au aprobat un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum odată cu alegerile locale privind rezilierea contractului cu firma de termoficare Callatis Therm. Susţineţi acest demers?

Contractul de delegare încheiat pe 31 ianuarie 2003 poate fi reziliat în baza clauzelor pe care le conţin. Furnizorul avea obligaţia să livreze agent termic în sistem continuu, să asigure stocuri de combustibil pentru 30 de zile şi să nu pună în pericol siguranţa funcţionării instalaţiilor. Sunt motive suficiente pentru reziliere, nu ne trebuie un referendum, ci doar voinţă. referendumul este o temă populistă de campanie, prin care Tusac încearcă să atenueze pierderile devastatoare de imagine pe care i le-au pricinuit investigaţiile mele. Nu îl va salva niciun referendum. 

6. Îl aveţi alături, pe lista de consilieri locali a PRM, pe Ion Mincă, fostul preşedinte al organizaţiei judeţene a Partidului Conservator. Cum v-a ajutat experienţa sa într-ale politicii, dar şi în lupta cu Tusac?

Da, Ion Mincă este alături de mine şi nici nu se putea altfel, având în vedere luptele pe care le-am dus împreună împărtăşind şi victorii şi înfrângeri. Nu uitaţi că el a fost exclus din PC când se afla la Primărie, chiar eu eram şeful lui de cabinet şi încercam să închidem robinetul hoţiei de la Callatis Therm. dar, el s-a întors la partidul care l-a lansat în politică şi pot să vă spun că nu şi-a trădat niciodată bazinul electoral, naţional şi justiţiar, care are o pondere de peste 30% în Mangalia. pe acest bazin creştem împreună. 

7. Din punctul dumneavoastră, de ce nu ar fi trebui Claudiu Mihai Tusac să candideze pentru un nou mandat la primărie Mangalia?

Tusac nu a demonstrat încă în instanţă că nu este incompatibil cu funcţia publică. Dacă printr-un concurs nefericit de împrejurări, sprijinit de colegii de la USL, care îi fac pârtie, ar mai câştiga un mandat, riscăm încă 4 ani de suspendări, eliberări din funcţii, cu primari interimari şi un oraş necondus. Din acest motiv, el trebuia să stea acasă, la el în camping.

8. Sunteţi jurnalist şi, de-a lungul carierei dvs. în acest domeniu, aţi scris de nenumărate ori despre abuzurile aleşilor locali. Credeţi că veţi avea puterea, ca primar, să nu cădeţi în capcana „mărănimiei" conducătorului pentru apropiaţii săi?

Principalul nostru mijloc prin care ne transmitem mesajul este ziarul Puterea din Mangalia. Sigur că voi avea puterea de a nu cădea în nicio capcană. 

9. Cum crede că veţi avea succes la primăria Mangalia dacă veţi avea un consiliu ostil şi cu Claudiu Tusac în frunte?

Tusac a avut un consiliu ostil în momentul în care a încercat să aducă în mod arbitrat în oraş diferite firme dornice să acapareze serviciile publice şi miliardele primăriei. Nu sunt alte motive. Dacă nu faci ce a făcut Tusac nu ai cum să ai un consiliu ostil. Eu nu am grupuri de interese în spate şi nu mi-e teamă de ostilitatea nimănui. 

10. Totodată, în primărie, există o „infrastructură" coordonată de Claudiu Tusac. În cazul în care câştigaţi această maşinărie va bloca, pentru o perioadă activitatea. Ce veţi face într-o asemenea situaţie?

Profesioniştii şi cei care îşi fac treaba în mod onest nu au de ce să se teamă de schimbarea puterii. Cu ceilalţi, fără îndurare!

11. Care vor fi primele măsuri pe care le veţi lua dacă veţi deveni primar?

În primul rând reziliez contractul de delegare a gestiunii, reanalizăm situaţia salubrizării şi facem demersuri pentru elaborarea unei strategii turistice, în principal în sensul orientării capacităţilor de cazare spre sistemul all inclusive, care ar putea să ne asigure o felie liniştită, dar promiţătoare din turismul litoral, în special pe segmentul de familişti, o alternativă la oferta altor staţiuni. Vom reanaliza activitatea serviciului social care trebuie să lucreze doar în interesul persoanelor cu probleme sociale. Au mărit baza de asistaţi în aşa fel încât împart o pâine la 50 de oameni, câte o firimitură de căciulă. Unii nu merită firimitura, nu se încadrează în condiţiile legii, iar alţii, care se încadrează, merită cu siguranţă mult mai mult. Nu putem să lăsăm bătrânii oraşului la bătaia de joc a politicienilor de meserie. Biroul de Proiecte Europene al Primăriei va primi competenţe de a asigura consultanţă pentru toţi agenţii economici dispuşi să acceseze finanţări europene. Se poate!

12. Aţi făcut o listă a restructuraţilor?

Nu, nu va fi modul meu de lucru, acela de a restructura oamenii pe liste ca şi cum ar fi nişte cifre abstracte. Eu voi lucra cu oamenii concreţi, reali.

Mangalia, care a rămas parcă în afara timpului, răstignită în epoca glaciară, trebuie reconectată la realităţile zilelor noastre, iar dinozaurii să intre în cartea de amintiri a oraşului!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii