Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:30 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exploatarea politică de la Roșia Montană Două decenii de campanie electorală și demagogie

ro

27 Jul, 2013 16:31 2274 Marime text
1.Tuturor politicienilor aflați la Putere le-a fost teamă să își asume un proiect atât de controversat și singurul lucru la care s-au gândit când au amânat proiectul a fost propriul capital electoral. Toate partidele și partiduțele care au guvernat România după Revoluție și-au iscălit acordul pe proiectul de exploatare minieră, dar nici unul nu a îndrăznit să îl ducă la bun sfârșit.

2. Apoi, cei care erau la Putere, în momentul în care ajungeau în Opoziție deveneau brusc opozanții proiectului minier, ațâțau electoratul împotriva „monștrilor” de la RMGC care vor să ne fure aurul și arătau pisica noilor veniți la Putere.

3. Și tot așa au făcut schimb de roluri timp de două decenii și s-au exploatat politic, în loc să exploateze minele. Pentru că exact în momentul care preceda asumarea proiectului, începea campania electorală.
PONTA, ÎN OPOZIȚIE

Mediafax, 6 octombrie 2011

     „<<Aş vrea să îl parafrazez pe preşedintele Traian Băsescu, care a spus că din 1997 proiectul este blocat pentru că politicienii au fost laşi. Eu spun că din 1997 este blocat şi va fi în continuare pentru că nu toţi politicienii pot fi cumpăraţi, aşa cum e cumpărat preşedintele Traian Băsescu, cum sunt cumpăraţi alţii din toate partidele. Proiectul de la Roşia Montană e despre interesul naţional al României, despre viitorul României, despre riscurile pe care România trebuie sau nu trebuie să şi le asume. Nu e un proiect pentru pensia preşedintelui Traian Băsescu, nu e un proiect prin care plătim datoriile din campanie ale nimănui, nu e un proiect ca să câştig cinci voturi la Alba Iulia>>, a spus Ponta, în discursul susţinut la lansarea viziunii USL pe Mediu”.

PONTA, LA PUTERE

Evenimentul Zilei, 12 iulie 2013

     „Potrivit premierului, proiectul exploatării zăcămintelor aurifere de la Roşia Montană trebuie să fie demarat. În opinia sa, 13 ani de când „se plimbă prin diverse structuri guvernamentale” sunt suficienţi. El a anunţat că decizia va fi luată în Parlament, la începutul viitoarei sesiuni a Legislativului. Premierul Victor Ponta s-a pronunţat ieri în favoarea deblocării proiectelor Deva Gold şi Roşia Montană. <<Treisprezece ani de când Roşia Montană se plimbă prin diverse structuri guvernamentale sunt de ajuns>>, a afirmat şeful Guvernului în conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria, dedicată prezentării „Planului naţional de investiţii strategice şi de creare a locurilor de muncă”.

Continuarea materialului aici: info-sud-est.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • flesh 10 Aug, 2013 15:11 Thank you, Luke, for making my point!
  • Luke 30 Jul, 2013 20:15 pai cam asta e tot ce ii intereseaza pe politicieni, sa se intreaca in declaratii, sa apara cat mai mult in ziare! insa zona nu are nevoie de declaratii, are nevoie de investitii si de locuri de munca!
  • flesh 30 Jul, 2013 10:22 Google this: "sint postac rmgc si asta imi ocupa tot timpul" ca sa vezi cine posteaza pe-aici.
  • vasi 29 Jul, 2013 21:56 Politicienii profita de pe urma amanarilor la acest proiect, mai sunt si niste activisti care profita de pe urma amanarilor, ca scandalul ii aduce in presa, isi fac publicitate gratuita, insa rosienii traiesc in saracie si somaj din cauza ca se tot amana pornirea acestui proiect! ar fi cazul ca politicienii sa inceapa sa se gandeasca la oameni, sa demareze acest proiect!
  • mihnea 29 Jul, 2013 13:13 @flesh esti un postac al ONGistilor, platit sa puna acelasi comentariu de mai multe ori! vazusem articolul asta pe Realitatea, incomplet, acolo ai pus exact acelasi comentariu! nu va e rusine sa manipulati in halul asta? nu va e rusine sa luptati impotriva crearii de locuri de munca? faceti ca si politicienii, profitati de pe urma incertitudinii si amanarilor si vreti sa ii condamnati pe rosieni la saracie!
  • flesh 29 Jul, 2013 12:16 Moderatorule, nu-ti multumesc pentru cenzurarea comentariului facut de mine anterior la acest articol. Dupa ce ca info sud-est face un articol de propaganda pentru o exploatare criminala, fara sa tina cont de argumentele rationale si legale care sunt impotriva exploatarii, colac peste pupaza te mai gasesti si tu sa cenzurezi comentariile. Sa-ti fie rusine!
  • flesh 29 Jul, 2013 11:23 Parerea mea este ca exploatarea pe care vrea sa o faca Rosia Montana Gold Corporation S.A. este o activitate criminala. Motivele mele pentru a fi impotriva exploatarii RMGC sunt, in ordinea importantei: 1. despadurirea zonei, distrugerea solului si potentialul de poluare grava cu cianuri; 2. distrugerea patrimoniului cultural existent la Rosia Montana; 3. faptul ca aceste minereuri, aceste bogatii subterane, vor ajunge sa imbogateasca persoane private straine care sunt deja bogate si nu vor imbunatati cu nimic viata noastra, a romanilor (cu exceptia catorva sute de locuri de munca pe o perioada de aproximativ 15 ani), deci va duce la accentuarea diferentelor de clasa; 4. dezbinarea si dezradacinarea oamenilor care locuiesc acolo pentru a face o exploatare care nu este nici in interesul lor, nici in interesul national; 5. metodele machiavelice folosite de Rosia Montana Gold Corporation S.A. pentru a-si atinge scopul, care au adus stres si au scurtat viata multor oameni care locuiesc sau au locuit acolo. Probabil ca ordinea importantei este alta pentru cei care locuiesc acolo. Eu nu locuiesc in Rosia Montana, dar incerc sa-i inteleg. La felul cum stau lucrurile acum in relatia dintre RMGC, stat si politicieni, cred ca profitul obtinut de stat din afacerea asta va fi minim. Sunt multi care se imbogatesc chiar in timp ce eu scriu aici din contracte de consultanta Ideea este ca profitul va fi obtinut de smecherii din spatele RMGC si de smecherii din politica romaneasca, iar la noi, oamenii de rand, nu va ajunge mai nimic. Vom ramane cu poluarea.