Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:44 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorizație de construire emisă pentru noul CET din Constanța. Proiect major în plină desfășurare

ro

17 Apr, 2025 10:42 612 Marime text

Primăria Constanța a primit, în data de 17 aprilie 2025, autorizația de construire cu numărul 325 pentru realizarea noului CET, o investiție de amploare menită să modernizeze sistemul de termoficare al municipiului.

Autorizatia, emisă de U.A.T. Municipiul Constanța, prin primarul Vergil Chițac, vizează realizarea unei surse de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență, pe Bulevardul Aurel Vlaicu nr. 123, lot 1 și 2, în incinta fostului CET. Documentul are o valabilitate de 24 de luni, iar durata estimată a lucrărilor este de 36 de luni, cu termen de expirare în 17 aprilie 2027.
 

Lucrările autorizate includ, pe lângă construcția unității de producție, racorduri și rețele în incintă (gaze naturale, apă tratată, apă brută, agent termic primar și abur, ape uzate și meteorice, apă pentru stingerea incendiilor, energie electrică etc.), foraje de apă și lucrări conexe.
 

Primăria Constanța a anunțat duminică, pe pagina oficială de Facebook, că lucrările sunt deja în plină desfășurare și fac parte din proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”.
 

Această investiție majoră, cu o valoare totală de 742.921.672,15 lei cu TVA, beneficiază de finanțare din PNRR și bugetul de stat, în cuantum de 512.528.825,59 lei, restul de 230.392.846,56 lei fiind acoperit din bugetul local.
 

Proiectul a fost demarat oficial prin semnarea contractului de finanțare în decembrie 2022, iar în iunie 2023, Guvernul României a adoptat Hotărârea prin care bunurile CET Palas au fost trecute din domeniul public al statului în cel al municipiului Constanța.
 

Noul CET va funcționa pe gaz natural, cu posibilitatea utilizării hidrogenului verde în viitor, și va avea o capacitate instalată de 97 MW. El va contribui la reducerea emisiilor de CO2, optimizarea costurilor de operare și creșterea confortului termic pentru locuitorii Constanței.
 

Termenul final pentru implementarea proiectului este 30 iunie 2026.


Citește și:
LIVE TEXT+VIDEOPrezentarea proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța” (FOTO+VIDEO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii