Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andrei Muntmark, fiul „Regelui Eolienelor”, reabilitează Hotelul Bulevard din Constanța (GALERIE FOTO)

ro

21 Oct, 2022 00:00 4770 Marime text
  • Hotel Bulevard a fost ridicat în 1912 de Vasile Marinescu după planurile arhitectului Mihail Eftimie
 
Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru o persoană fizică pentru o investiție pe strada Remus Opreanu nr. 1 din zona peninsulară a municipiului. Clădirea este cunoscută sub denumirea de Hotel Bulevard.
 
Prin CU 2604 din data de 19 octombrie 2022, se dorește modernizarea clădirii existente S+P+2E cu pod înalt prin refacere fațade, recompartimentări interioare prin amenajare spații birou și amenajare pod înalt, cât și schimbare învelitoare. Documentul este valabil 12 luni. Proprietar și investitor este omul de afaceri Andrei Muntmark.
 
 

Proces cu OCPI

 
La finele anului 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre definitivă în procesul în care Andrei Muntmark, fiul omului de afaceri suedez Emanuel Muntmark, ce a dezvoltat mai multe afaceri cu eoliene în Dobrogea, se judeca pentru fostul Hotel Bulevard cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și Statul Român! Curtea Supremă a decis să respingă recursul declarat în cauză de juniorul Muntmark și, astfel, a închis definitiv cazul.
 
Amintim, este vorba despre dosarul cu indicativul 3431/118/2015, care se afla pe rolul instanțelor din anul 2015 și în care părțile implicate cereau despăgubiri pentru imobilul situat în strada Remus Opreanu din Constanța, la numărul 1. Prin Decizia nr. 2228/2021, Secția I Civilă a Curții Supreme a decis „respinge, ca nefondat, recursul declarat de intervenientul Muntmark Andrei împotriva deciziei nr. 116/C din 23 iulie 2020 a Curţii de Apel Constanţa - Secţia I civilă“. Inițial, litigiul inițial s-a purtat între Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și moștenitorii proprietarului imobilului respectiv, aceștia intrând în posesia clădirii în baza Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Ulterior, Andrei Muntmark a intrat în posesia drepturilor litigioase asupra clădirii, ca urmare a cesionării acestora de către moștenitoarele adevăraților proprietari.


 

Caz deschis de OCPI

 
Dosarul a fost deschis inițial la Tribunalul Constanța de către reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța. Instituția le chemase în judecată pe moștenitoarele proprietarilor clădirii, solicitând contravaloarea lucrărilor de reparații și întreținere efectuate la imobil, pe perioada în care a aparținut acesteia. Concret, OCPI a cerut ca cei ce au intrat în posesia imobilului situat pe strada Remus Opreanu nr. 1, în baza Legii 10/2001, să achite suma de 2.483.039,20 de lei. În replică, moștenitoarele adevăraților propriertari au formulat o cerere reconvențională. Astfel, prin această cerere, s-a solicitat ca OCPI să fie obligat la plata sumei de 2.800.000 lei, „ reprezentând despăgubiri evaluate provizoriu pentru degradările cauzate imobilului urmare a lipsei de întreținere și conservare, imputabile persoanei deținătoare în perioada dintre data notificării și data restituirii“, potrivit Jurindex.
 
Acțiunea inițială a OCPI a fost respinsă de instanță ca neîntemeiată, iar cererea reconvențională formulată de Muntmark solicita ca OCPI să fie pus la plata sumei de 328.466 de euro a fost și ea respinsă, de asemenea.
 
Hotărârea Tribunalului l-a nemulțumit pe afacerist, acesta fiind singurul care a exercitat calea de atac a apelului, iar procesul a continuat astfel la Curtea de Apel Constanța.
 
Pe data de 23 iulie 2020, instanța de control a decis să respingă apelul declarat în cauză, iar recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins și recursul declarat tot de omul de afaceri.
 
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
 

Hotel Bulevard

 
Hotel Bulevard a fost ridicat în 1912 de Vasile Marinescu după planurile arhitectului Mihail Eftimie.
 
La 12 august 1928, la parterul clădirii se inaugurează un restaurant, eveniment despre care presa vremii scria: „La hotelul Bulevard din orașul nostru se va inaugura duminică cel mai elegant local de Restaurant, Cafe Bar și Cofetărie, sub conducerea dlui. antreprenor Aurel Theodorescu, cunoscut îndeajuns publicului pentru specialitatea și priceperea sa de conducere în această branșă. Acest local, prin faptul cum este aranjat și instalat, poate rivaliza cu cele mai mari localuri din Occident”.
 
În anul 1931, după moartea lui Vasile Marinescu, soția acestuia vinde hotelul familiei Tîrpă.
 
Zece ani mai târziu, hotelul a fost rechiziționat pentru soldații germani, și, ulterior, pentru ofițerii sovietici.
 
După instalarea comunismului, clădirea a fost naționalizată, însă a fost recuperată după Revoluție de moștenitori în urma unui proces de revendicare.
 

Casa Manicatide

 
Casa Manicatide, monument istoric din centrul Constanței, va fi readus la viață. Încă nu au început lucrările, chiar dacă au trecut mai bine de două luni de la eliberarea autorizației de construire pentru reabilitarea obiectivului. Prin AC 200 din data de 10 martie 2022, persoana fizică proprietară, Andrei Muntmark, va reabilita Casa Manicatide de pe strada Nicolae Titulescu nr. 34. Prin documentul emis de municipalitate, se vor reabilita fațadele, acoperișul, vor fi efectuate amenajări interioare, se va reface zona de protecție, se va aduce la starea inițială a soclului, se vor reface instalațiile termice, electrice și sanitare a imobilului. Documentul are o valabilitate de 12 luni.
 
Construită în stil eclectic, în care au fost inserate elemente neoclasice, casa Manicatide este una dintre cele trei vile ridicate în Constanța de Take Manicatide, important om de afaceri, membru al comunității elene din oraș și președinte al Comerei de Comerț. De asemenea, acesta era un important membru al Partidului Conservator. Casa a fost construită după planurile arhitectului H. N. Mangoianu și are 17 camere, trei băi, patru balcoane și o terasă, amprenta la sol fiind de 232 mp. Facem mențiunea că acesta nu este singurul imobil pe care Andrei Muntmark îl deține în Peninsula Constanței.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Vechiul Hotel Bulevard, din Constanța veche – „caz închis!“, la Curtea Supremă! Ce răspuns au avut judecătorii pentru juniorul Muntmark

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii