Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:41 17 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vechiul Hotel Bulevard, din Constanța veche – „caz închis!“, la Curtea Supremă! Ce răspuns au avut judecătorii pentru juniorul Muntmark

ro

01 Dec, 2021 00:00 1492 Marime text
  • Curtea Supremă a decis să respingă recursul declarat în cauză de juniorul Muntmark și, astfel, a închis definitiv cazul.
  • Amintim, este vorba despre dosarul cu indicativul 3431/118/2015, care se afla pe rolul instanțelor din anul 2015 și în care părțile implicate cereau despăgubiri pentru imobilul situat în strada Remus Opreanu din Constanța, la numărul 1.
  • Andrei Muntmark a intrat în posesia drepturilor litigioase asupra clădirii, ca urmare a cesionării acestora de către moștenitoarele adevăraților proprietari.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre definitivă în procesul în care Andrei Muntmark, fiul omului de afaceri suedez Emanuel Muntmark, ce a dezvoltat mai multe afaceri cu eoliene în Dobrogea, se judeca pentru fostul Hotel Bulevard cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și Statul Român!
 
Curtea Supremă a decis să respingă recursul declarat în cauză de juniorul Muntmark și, astfel, a închis definitiv cazul.
 
Amintim, este vorba despre dosarul cu indicativul 3431/118/2015, care se afla pe rolul instanțelor din anul 2015 și în care părțile implicate cereau despăgubiri pentru imobilul situat în strada Remus Opreanu din Constanța, la numărul 1.
 
Prin Decizia nr. 2228/2021, Secția I Civilă a Curții Supreme a decis „respinge, ca nefondat, recursul declarat de intervenientul Muntmark Andrei împotriva deciziei nr. 116/C din 23 iulie 2020 a Curţii de Apel Constanţa - Secţia I civilă“.
 
Inițial, litigiul inițial s-a purtat între Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și moștenitorii proprietarului imobilului respectiv, aceștia intrând în posesia clădirii în baza Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv.
 
Ulterior, Andrei Muntmark a intrat în posesia drepturilor litigioase asupra clădirii, ca urmare a cesionării acestora de către moștenitoarele adevăraților proprietari.
 
Caz deschis de OCPI
 
Dosarul a fost deschis inițial la Tribunalul Constanța de către reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța.

 
Instituția le chemase în judecată pe moștenitoarele proprietarilor clădirii, solicitând contravaloarea lucrărilor de reparații și întreținere efectuate la imobil, pe perioada în care a aparținut acesteia.
 
Concret, OCPI a cerut ca cei ce au intrat în posesia imobilului situat pe strada Remus Opreanu nr. 1, în baza Legii 10/2001, să achite suma de 2.483.039,20 de lei.
 
În replică, moștenitoarele adevăraților propriertari au formulat o cerere reconvențională.
 
Astfel, prin această cerere, s-a solicitat ca OCPI să fie obligat la plata sumei de 2.800.000 lei, „ reprezentând despăgubiri evaluate provizoriu pentru degradările cauzate imobilului urmare a lipsei de întreținere și conservare, imputabile persoanei deținătoare în perioada dintre data notificării și data restituirii“, potrivit Jurindex.
 
Toate acțiunile au fost respinse
 
După cesionarea drepturilor litigioase, procesul a continuat între OCPI Constanța și Andrei Muntmark, iar omul de afaceri a făcut precizări în cauză, în luna mai 2019, potrivit cărora suma pretinsă de la OCPI pentru imobilul din strada Remus Opreanu s-ar ridica la suma de 328.466 de euro.
 
Banii respectivi reprezentau „prejudiciul determinat prin raportul de expertiză administrat în cauză, rezultat din lipsa de întreținere și conservare a imobilului restituit de către reclamantul – pârât, lipsă care a generat avarierea și alterarea gravă a construcției și, implicit, deprecierea valorii acesteia“, potrivit www.rolii.ro.
 
Așa cum am precizat anterior, cazul a fost inițial judecat de magistrații Tribunalului Constanța, care au ajuns la concluzia că nimeni nu are dreptate și, astfel, au respins toate acțiunile și cererile din proces.
 
Acțiunea inițială a OCPI a fost respinsă de instanță ca neîntemeiată, iar cererea reconvențională formulată de Muntmark solicita ca OCPI să fie pus la plata sumei de 328.466 de euro a fost și ea respinsă, de asemenea.
 
Hotărârea Tribunalului l-a nemulțumit pe afacerist, acesta fiind singurul care a exercitat calea de atac a apelului, iar procesul a continuat astfel la Curtea de Apel Constanța.
 
Pe data de 23 iulie 2020, instanța de control a decis să respingă apelul declarat în cauză, iar recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins și recursul declarat tot de omul de afaceri.
 
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Vulturu Wind Farm SRL va înființa Pacrul Eolian Vulturu Vest
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii