Departamentul Justiției din Statele Unite a concediat-o pe fiica fostului director FBI, James Comey
Departamentul Justiției din Statele Unite a concediat-o pe fiica fostului director FBI, James Comey
17 Jul, 2025 11:40
ZIUA de Constanta
169
Marime text



- Departamentul Justiției din Statele Unite a concediat-o pe fiica cea mai mare a fostului director al FBI (Biroul Federal de Investigații) James Comey, au afirmat miercuri două surse bine informate ale agenției Reuters, care au solicitat anonimatul.
Departamentul Justiției din Statele Unite a concediat-o pe fiica cea mai mare a fostului director al FBI (Biroul Federal de Investigații) James Comey, au afirmat miercuri două surse bine informate ale agenției Reuters, care au solicitat anonimatul. Știrea fusese deja difuzată de publicația Politico și de televiziunea ABC News, conform Agerpres.
Maurene Comey era procuror federal și fusese implicată în dosare celebre: unul legat de Ghislaine Maxwell, asociata proxenetului de minore Jeffrey Epstein, și cel al rapperului Sean 'Diddy' Combs. Potrivit surselor Reuters, ea nu a primit nicio explicație pentru concedierea din funcția de procuror adjunct la procuratura federală din districtul newyorkez Manhattan, ci i s-a transmis doar un memoriu care cita atribuția președintelui SUA de a concedia angajați în baza Articolului 2 din Constituție.
James Comey a fost demis de președintele Donald Trump de la conducerea FBI, în primul mandat al acestuia la Casa Albă. Comey și fostul director al CIA (Agenția Centrală de Informații, serviciu american de spionaj) John Brennan sunt în prezent anchetați și au fost atacați de mai multe ori de Trump pentru rolurile jucate în anchetele privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.
Reuters nu a reușit să o contacteze imediat pe Maurene Comey pentru comentarii, iar Departamentul Justiției nu a răspuns imediat unei solicitări a agenției.
Ca procuror, Comey a obținut condamnarea la 20 de ani de închisoare a complicei lui Epstein la abuzuri sexuale împotriva unor adolescente. Dosarul lui Epstein a revenit în atenție săptămâna trecută, când guvernul condus de Trump a decis să nu își respecte promisiunea de a face publice documente despre care susținea că aduc dezvăluiri importante despre proxenet și clientela acestuia. În schimbarea poziției oficiale au fost implicați mai mulți apropiați ai președintelui, dintre cei mai fideli, menționează Reuters.
Epstein a decedat în august 2019 în celula sa din arestul poliției din New York, în timp ce era anchetat pentru trafic de minore în scop sexual, la nivel federal; el fusese deja condamnat pentru o infracțiune similară în statul Florida, în 2008. Conform verdictului oficial al anchetei privind moartea sa, el s-a sinucis prin spânzurare. Astfel, procesul penal împotriva sa a încetat.
Comey a fost de asemenea acuzatoare în dosarul lui Combs, căruia instanța i-a constatat la începutul lui iulie vinovăția pentru transportul unor prostituate pentru prestații însoțite de consum de droguri; pedeapsa urmează să fie pronunțată în 3 octombrie. Vedeta muzicii rap, în vârstă de 55 de ani, se află din septembrie anul trecut într-o închisoare din districtul newyorkez Brooklyn.
Reuters observă că Departamentul Justiției a mai concediat și alți procurori implicați în dosare legate de Trump sau aliați ai acestuia. Procurorul general al SUA, Pam Bondi, care are și atribuții de ministru al justiției, a demis vinerea trecută mai mulți angajați ai departamentului care lucraseră în echipa procurorului special Jack Smith. Acesta ancheta păstrarea de către președinte, după încheierea primului mandat, a unor documente secrete, precum și eforturile acestuia de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale pe care le-a pierdut în 2020 în fața democratului Joe Biden.
Citește și:
Cutremur puternic și alertă de tsunami în Alaska!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii