Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri Republica Moldova Moldovenii îşi aleg mâine preşedintele. Prooccidentala Maia Sandu sau socialistul Igor Dodon

ro

12 Nov, 2016 21:42 1959 Marime text
Peste trei milioane de moldoveni sunt aşteptaţi mâine, la urne, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care se înfruntă socialistul Igor Dodon şi prooccidentala Maia Sandu. Este pentru prima oară după 15 ani când moldovenii îşi desemnează şeful statului prin vot direct.
 
Secţiile de vot se deschid la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.
 
Potrivit celor mai recente sondaje, socialistul Igor Dodon este favorit. În primul tur al alegerilor prezindenţiale din Republica Moldova, Igor Dodon a obţinut 48,23% din voturi, iar Maia Sandu a fost votată de 38,42% dintre moldoveni.
 
Primele lucruri pe care le va face Maia Sandu, dacă va ajunge preşedinte
 
1. Candidata dreptei îşi propune să cureţe clasa politică de corupţi şi hoţi. “Voi începe cu procurorul general, pe care îl voi numi în cadrul unui concurs corect. Să fie o persoană integră, independentă”, a spus ea, potrivit news.ro.
 
2. Furtul miliardarului de dolari din băncile moldovene şi recuperarea prejudiciului se află, de asemenea, în fruntea agendei Maiei Sandu. “Să avansam în anchetarea furtului miliardului. Voi face demers la toate instituţiile străine, la guvernele străine. Voi urmări zilnic cum se desfăşoară aceste anchete”, a promis ea.
 
3. Şi unitatea ţării este una dintre priorităţile candidatei proeuropene. “Voi lupta pentru coeziunea societăţii. Suntem divizaţi ani la rând de politicieni iresponsabili. Voi fi preşedintele tuturor”, promite ea.
 
Primele decrete pe care le va semna Igor Dodon, dacă va ajunge preşedinte

 
1. Primul decret pe care intenţionează să îl semneze socialistul, dacă va câştiga alegerile, va viza miliardul furat. “Miliardul furat trebuie să fie întors de hoţi. Voi anula legislaţia care pune pe spatele cetăţeanului miliardul furat din cele trei bănci”, a spus el.
 
2. Printre priorităţile lui Dodon se numără şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova. “Vom relua parteneriatul cu Rusia pentru a reveni cu produsele noastre pe piaţă din Federaţia Rusă”, a declarat el.
 
3. Lupta împotriva celor care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România se află, de asemenea, pe agenda lui Dodon. “Eu voi insista ca istoria Moldovei să revină în şcoli. Copiii noştri trebuie să cunoască adevărul istoric. Sunt multe lucruri în istoria românilor care nu corespund realităţii. Eu mă bazez pe Constituţie, iar în ea scrie limba moldoveneacă”, a spus Dodon, într-una dintre ultimele confruntări electorale cu Maia Sandu.
 
Cetăţenii moldoveni pot vota în opt secţii deschise în România


Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie opt secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova. La Bucureşti vor fi organizate două secţii de vot - la sediile Ambasadei Republicii Moldova şi Consulatului, în timp ce în restul oraşelor va fi amenajată câte o secţie.

Astfel, la Iaşi moldovenii vor putea vota la sediul Consulatului; la Galaţi, la Universitatea ”Dunărea de Jos”; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă ”Ion Vidu”; la Braşov, la Casa de Cultură a Studenţilor; la Cluj, la Casa de Cultura a Studenţilor; la Constanţa, la Cantina Studenţească din incinta Universităţii ”Ovidius” de pe bulevardul Mamaia; la Bacău, la Universitatea ”Vasile Alecsandri”; la Suceava, la Universitatea ”Ştefan cel Mare”; la Craiova, la sediul universităţii.
 
Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
 
100 de secţii de vot vor fi amenajate în 33 de ţări în care locuiesc cetăţeni moldoveni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii