Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vanatorii de criminali

ro

06 Feb, 2008 00:00 1481 Marime text
1202251459.jpg

Un ofiter de politie si un procuror, specializati in omoruri, au dat de urma asasinilor lui Hari Bacanu

Florian Pamfile si Zafer Sadac sunt cei trimisi in linia intai atunci cand se comite o crima. Primul politist, al doilea procuror criminalist, Pamfile si Sadac sunt cei care pleaca in toiul noptii pe camp, in cine stie ce sat uitat de lume, pe ploaie, viscol sau ger naprasnic, pentru a gasi autorul crimei. La fel, sunt cei pe care cetateanul ii arata cu degetul atunci cand un criminal umbla liber printre noi. Am inceput interviul cu primul, comisarul sef Florian Pamfile, seful Serviciului de Investigatii Criminale al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, deoarece intr-un caz de omor politistul este cel care face munca "de jos". El este cel care sta in strada, se amesteca printre borfasi, trage cu urechea, pune catusele si face primele audieri. Florian Pamfile este ofiter la "judiciar" (cum se numea inainte SIC) de 27 de ani, iar de trei ani este seful Serviciului de Investigatii Criminale. A vazut la viata lui omoruri cumplite, talhari irecuperabili si zeci de cadavre. Unele, cutremuratoare, i s-au intiparit in memorie in detaliu pentru totdeauna, pe altele si le aminteste mai vag. Niciodata nu uita, insa, unde s-a comis fapta, cine a fost autorul si cum l-au identificat. Ultima crima care, prin maniera in care a fost comisa si cruzimea de care au dat dovada faptasii, a zguduit Constanta, a fost cea comisa asupra taximetristului Hari Bacanu. Incadrata ca omor deosebit de grav, fapta a fost caracterizata de comisarul sef Florian Pamfile drept "oribila sau, cum spun judiciaristii - urata, comisa cu cruzime, in scop de jaf". Ofiterul de politie a descris intr-o maniera simpla si oarecum modesta o munca titanica, ce a durat aproape o saptamana, la finalul careia oamenii din subordinea lui au reusit sa-i identifice pe asasini. "Dincolo de munca pe care am desfasurat-o noi, de cercetarile specifice intr-o astfel de speta, trebuie sa spun ca i-am prins cu ajutorul taximetristilor, rugati de noi si mobilizati de sefii lor sa anunte orice frantura de informatie pe care o detin. Taximetristii, revoltati de tragica soarta a colegului lor si speriati ca ei ar putea fi urmatoarea victima, ne-au ajutat. Unii dintre ei si-au amintit ca il vazusera pe Hari Bacanu plecand cu trei indivizi. Ne-au descris modul cum aratau, ce fel de haine purtau si am intocmit un portret robot. Apoi ne-am indreptat atentia catre acele persoane care erau recidivisti si fusesera eliberati din penitenciar, condamnati fiind pentru fapte asemanatoare. Prin eliminare, au ramas cei trei, cu privire la care s-a dovedit ca sunt autorii omorului", a declarat Florian Pamfile.

Asasinii au cerut sa fie arestati

Din cate au reusit sa stabileasca anchetatorii pana la momentul de fata, Dumitru Cananau si Paul Adam Mecu, cumnati, se intorsesera din Italia pe 27 decembrie 2007. Nu reusisera sa faca mare lucru acolo si erau disperati sa faca rost de bani pentru a pleca din nou. Tot de acolo adusesera si arma cu care l-au impuscat pe Hari Bacanu. "Si-au motivat fapta prin aceea ca se aflau sub influenta alcoolului in momentul in care au comis-o. Trebuie sa retinem, insa, ca au dat dovada de o cruzime iesita din comun si ca au premeditat fapta, cumparand, de la o statie peco, benzina pe care au pus-o intr-o sticla de apa minerala. Au introdus sticla intr-un rucsac si au mers mai departe. Erau hotarati, din cate au declarat, sa gaseasca un Golf, fapt pe care nici ei nu si-l explica de ce. Nesansa victimei a fost ca a aparut in statia de taximetre exact in momentul in care, dezamagiti ca nu gasisera masina pe care o doreau, se pregateau sa plece. La cateva zile dupa crima, cand au auzit ca sunt cautati asasinii, au venit in Constanta, unde populatia fiind mai mare, sperau sa se poata ascunde. Am reusit, insa, sa-i scoatem din barlog. In ancheta, asa cum se intampla de obicei, au incercat sa-si minimalizeze propria participatie si fiecare a dat vina pe ceilalti doi. In fata instantei au parut insa ei insisi speriati de ce facusera si au cerut sa fie arestati", a marturisit Florian Pamfile. Au urcat in taxi si, in apropiere de Independenta, l-au atacat pe sofer. Unul l-a sugrumat cu un siret, altul l-a lovit cu pistolul in tampla, al treilea l-a pocnit in fata si i-a spart dintii. Apoi l-au impuscat. Victima s-a zbatut cu disperare, asa ca numai doua din cele 7-8 gloante l-au nimerit, unul in ochi si unul in gura. Plagile impuscate i-au fost fatale. Apoi toti trei l-au tarat de la soseaua principala in camp, langa stalpul langa care a fost gasit, si au dat foc cadavrului. Sperau sa nu poata fi identificat, iar ei sa scape nepedepsiti. "In momentul in care i s-a dat foc, victima murise. Au confirmat atat autorii, cat si raportul medicului legist, care a precizat ca in plamani nu exista bioxid de carbon, deci in momentul in care i s-a dat foc victima nu mai respira", a precizat ofiterul de politie.

Procurorul Sadac: o crima cu mod de operare straniu

La randul sau, Zafer Sadac, procurorul criminalist al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta ancheteaza omoruri de o viata intreaga. Ori de cate ori se comite o crima, Sadac, asa cum il numesc si colegii si politistii, pleaca la fata locului sa vada, cu ochi de profesionist, pozitia in care se afla cadavrul, sa cerceteze probele si sa faca tot posibilul pentru a prinde autorii. Intr-un dosar de omor, procurorul este cel care supravegheaza si coordoneaza munca facuta de politisti. Sadac este cel care a intocmit rechizitoriul prin care Dumitru Cananau, Paul Adam Mecu si Cosmin Cristian Grigoras vor fi trimisi in judecata. Intrebat ce crede cu privire la modul in care a fost ucis Hari Bacanui, Zafer Sadac a precizat ca, in opinia lui, este o crima cu un mod de operare cel putin straniu. "Din cate au declarat, in ziua respectiva au baut toti trei in locuinta lui Grigoras, care locuia fara forme legale in Constanta, in apropiere de zona in care au fost prinsi. Din vorba in vorba, plangandu-se de lipsa banilor, in prima faza au hotarat sa comita un jaf. Au refuzat sa marturiseasca cine a fost cu ideea, dar s-au incurajat reciproc. Ulterior si-au dat seama ca ar fi foarte bine daca ar face rost de o masina pe care sa o demonteze si sa o vanda pe bucati. Din vorba in vorba s-a conturat intentia de a jefui un taximetrist. Si s-a nascut crima. Bausera bere, vin, coniac, deci aveau destul curaj pentru a comite fapta. au cumparat benzina, chipurile ca sa incendieze masina. Declaratie care nu pare, insa, verosimila, avand in vedere ca tot ei recunoscusera ca intentionau sa vanda Golful pe bucati. Apoi au pornit sa "vaneze" un taximetrsit. Avea sa fie Hari Bacanu, pe care soarta la trimis in calea lor, in momentul in care se pregatea sa plece. Rugat sa schiteze un profil psihologic al criminalilor, Zafer Sadac a marturisit: "nu sunt criminalist, dar pot sa precizez ca nu pareau criminali. In mod cert, aveau ca sa zicem asa inclinatii infractionale, Dumitru Cananau fiind condamnat pentru talharie, iar Cristian Grigoras cu suspendare pentru furt calificat. Eu voi cere expertiza psihiatrica, de altfel obligatorie intr-un caz de omor deosebit de grav. In functie de rezultatul acesteia se va decide cursul anchetei", a precizat Sadac.

A mai existat un Hari Bacanu

In incheiere, comisarul sef Florian Pamfile si Sadac Zafer isi amintesc cu tristete de alte omoruri comise cu o cruzime care i-a socat pana si pe ei, anchetatori unsi cu toate alifiile: triplul asasinat de la Mangalia, victimele fiind sotii Ion si fiica lor in varsta de numai 8 ani, ingropata de vie in padure la Valu lui Traian; Remus Chiper, criminalul in serie care a omorat trei barbati pentru a le vinde masinile de lux; crima comisa, in 2002, la Hotelul Pelican din Mamaia, unde victima, medic, a fost ucisa de patru tineri, unul dintre ei fiind propriul nepot; micuta Andreea de la Plopeni, violata si ucisa de un vecin, al carei cadavru a fost gasit dupa 9 luni; fetita de la 23 August, la fel violata si ucisa cu un pietroi care ii zdrobise capul, pentru ca asasinul ravnise la telefonul ei mobil, pe care tatal i-l daduse recent in dar. De la Florian Pamfile aflam chiar ca Hari Bacanu nu a fost primul taximetrist ucis in scop de jaf. In urma cu ani de zile, un taximetrist pe nume Romila, venit din Oltenia, a fost omorat. I s-au luat banii, iar masina a fost aruncata de pe pod in canal. Intrebati cum este sa fii o viata intreaga ofiter de judiciar, respectiv procuror criminalist, Pamfile si Sadac zambesc: "E greu, dar frumos. Suntem privati de multe, de timpul nostru liber, de prezenta familiei, rabdam ore intregi de foame sau frig pana in momentul in care se incheie cercetarea la fata locului, dar toate astea nu se compara cu satisfactia pe care o simtim in momentul in care il vedem pe autorul faptei cu catusele la maini".

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii