Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:57 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Import din Dubai Vameşi şi comisionari vamali, cercetaţi pentru grup infracţional organizat

ro

26 Mar, 2015 00:00 1810 Marime text
Zece persoane au fost audiate, ieri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura centrală. Cei în cauză sunt acuzaţi că fac parte dintr-un grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, folosire de acte nereale la autoritatea vamală, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.
 
Conform DIICOT, „în cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada septembrie 2012 - februarie 2013, a acţionat o grupare de criminalitate organizată, formată din administratori ai unor societăţi comerciale, funcţionari vamali şi comisionari vamali, care a avut ca principală preocupare infracţională eludarea plăţii taxelor vamale şi accize datorate bugetului de stat pentru importul unor bunuri“. „Astfel“, continuă procurorii, „ca mod de operare, membrii grupării au derulat operaţiuni de import din Dubai, Emiratele Arabe Unite, în România, de înlocuitor tutun pentru narghilea, declarate vamal de către importator ca fiind «săruri parfumate şi alte preparate pentru baie» (nesupuse accizării şi pentru care taxa vamală este de 6,5%), în scopul sustragerii de la plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului“.

Mai mult decât atât, organele de anchetă susţin că, „în perioada mai-iunie 2013, membrii grupării au achiziţionat, 5.040 kg «arome de fructe» ( în fapt, tutun pentru narghilea), prezentând acte nereale cu scopul de a eluda plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului. S-a reţinut că, în scopul eludării obligaţiilor fiscale, membrii grupării au disimulat restituirea mărfii către furnizorul extern (Dubai, Emiratele Arabe Unite, via Turcia)“. „Din probele administrate în cauză, rezultă că mărfurile care au făcut obiectul acestei expediţii declarate pentru retur nu au fost scoase de pe teritoriul comunitar, fiind recrutate de la tranzitul iniţial şi comercializate către o societate comercială din Bulgaria. Ulterior, după efectuarea formalităţilor vamale, marfa a fost reintrodusă pe teritoriul României, prin livrare intracomunitară, către o societate controlată de către membrii grupării. Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este de peste 16 milioane lei“, au conchis procurorii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii