Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Secrete şi securitate naţională Valentin Preda, ex-consilierul fostului primar al Constanţei, pus sub control judiciar

ro

08 Feb, 2016 00:00 2967 Marime text


Daniela Panioglu este judecătoarea care, la data de 18 iunie 2014, a decis ca Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, să rămână sub control judiciar

Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi fost consilier al lui Radu Ştefan Mazăre, în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului, a fost pus sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost luată, vineri, de judecătoarea Daniela Panioglu, din Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care Preda este acuzat de: divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă, complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 
Hotărârea judecătoarei Daniela Panioglu nu este definitivă, ea putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Următorul termen al dosarului a fost stabilit pentru data de 4 martie. 
 
Pe timpul controlului judiciar, Răducu Valentin Preda trebuie să se prezinte la instanţa de judecată atunci când este chemat, să informeze de îndată instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei din judeţul Constanţa, municipiul Constanţa, să se prezinte la secţia de poliţie în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea instanţei de judecată, să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpaţii din dosar, să comunice, lunar, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

 

Judecătoarea Daniela Panioglu i-a pus în vedere lui Preda că măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu cea a arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive, în cazul încălcării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse.
 
Preda a fost deferit Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în iunie 2014, alături de mai multe persoane, printre acestea aflându-se Dan Emil Manolachi, fost angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, dar şi Geanina Lavinia Cazan, fost şef al Cabinetului secretarului de stat Răducu Preda şi director comercial al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA.
 
Daniela Panioglu a făcut parte din completul de judecată care a închis definitiv Dosarul UCM Reşiţa, unde Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, a luat doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.
 
În cauză, afaceristul Said Baaklini a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa (la data trimiterii în judecată), au luat câte cinci ani de închisoare.
 
Daniela Panioglu este judecătoarea care, la data de 18 iunie 2014, a decis ca Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, să rămână sub control judiciar. Tot atunci, Panioglu a menţinut hotărârea Tribunalului Bucureşti prin intermediul căreia s-a respins cererea de revocare a măsurii controlului judiciar şi i s-a încuviinţat lui Nicuşor Constantinescu să părăsească teritoriul României în perioada 6 - 11 iunie 2014, pentru a se deplasa la unitatea medicală Johns Hopkins Chicago.  

UPDATE
Facem menţiunea că, în prezent, Lavinia Cazan nu mai deţine funcţia de director comercial al CN ACN, ea nemaifiind angajată a acestei companii.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii