Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel București, așteptată să se pronunțe azi în dosarului lui Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor!

ro

07 Jun, 2023 00:00 1897 Marime text
 
 
  • Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul a încetat în primă instanță procesul penal început faţă de Valentin Răducu Preda pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. 
  • Instanța a încetat procesul penal început faţă de Cătălin Radu pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă dar și pentru spălare de bani, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. 
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Curtea de Apel Bucureşti se așteptată azi, 7 iunie 2023, să se pronunțe în apelul dosarului în care, în primă instanță, Tribunalul București a încetat procesul penal început atât față de Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, și fost consilier al fostului primar al municipiului Constanța (Radu Mazăre).
 
Și față de Cătălin Radu, reprezentant al unor societăți comerciale, Tribunalul București a încetat procesul penal.
 
Oricare va fi decizia curții de apel de azi, aceasta va fi definitivă!
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul a încetat procesul penal început faţă de Valentin Răducu Preda pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
Instanța a încetat procesul penal început faţă de Cătălin Radu pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă dar și pentru spălare de bani, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
Instanța a dispus confiscarea de la Radu Cătălin a „sumelor de 661.613 lei şi 1.175.879 lei, sume dobândite ca urmare a săvârşirii celor două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă“, potrivit minutei judecătorești.
 
În continuare, Tribunalul a menținut măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanța nr.913/P/2016 din data de 16.09.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, cu privire la bunurile imobile aflate în proprietatea inculpatului Radu Cătălin şi a persoanei interesate Radu Nicoleta Sofia până la concurenţa sumelor asupra cărora s-a dispus confiscarea, după se arată în decizia maistraților.
 
În rechizitoriu, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro.
 
Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012 , iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.
 
Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.
 
Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații Bohâlțeanu Tudor Gabriel și reprezentantul societății- celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive.
 
Din suma totală, 3.020.500 lei ar fi fost transferați pentru inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul.
 
Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei.
 
În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în considerarea exercitării influenței sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani.
 
Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăți suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel și față de inculpatul persoană fizică.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordurilor de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțaru
Notari publici trimiși în judecată de DNA

 
Începe procesul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța! (MINUTĂ)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii