Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se reiau cursele de galop la Herghelia Mangalia

ro

15 Mar, 2008 00:00 1828 Marime text

Anul acesta, in toamna, se vor implini 80 de ani de la infiintarea Hergheliei Mangalia. Caii de aici provin din cele sapte "linii de sange": Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Radauti), El Iman ("linie" egipteana, adusa din Germania), Ibn Galal ("linie" egipteana, adusa din Ungaria, Germania), Cygaj ("linie" poloneza), Gazal ("linie" ungureasca), Mersuch ("linie" ungureasca), Nedjari ("linii" franceze si poloneze).

Pursangele arab de la Mangalia este un cal cu talie mica, foarte usor de ingrijit, consuma putina hrana si este destul de rezistent. E un cal agreabil, cu un temperament relativ placut, potrivit pentru echitatie si agrement. Herghelia are o suprafata de 588 de hectare, din care peste 400 sunt cultivate cu plante furajere, care asigura necesarul de hrana pentru cei aproape 400 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din tara, special conceput pentru cursele de galop, are nu mai putin de 19 hectare si o capacitate a tribunelor de 500 de locuri. In prezent, la herghelie sunt inregistrati 350 de cai, printre care si sase ponei. "Am iesit cu bine din iarna si ne-am apucat deja de curatenia de primavara - am zugravit padocurile si grajdurile, am varuit cladirile si am igienizat si dezinfectat jgheaburile. Mai mult, suntem aproape de finalizarea insamantarilor pentru furajele animalelor - borceag, porumb, ovaz, lucerna, secara si iarba de Sudan", ne-a declarat seful Hergheliei Mangalia, Constantin Ancuta.

Cel mai batran cal din herghelie a apartinut Regelui Mihai

Caii sunt scosi din grajduri la primele ore ale diminetii. Cei mai naravasi, armasarii, sunt "alergati" in curtea exterioara, unul cate unul, lasati sa zburde dupa pofta inimii. "Ii las sa alerge cat vor, se mai potolesc. Unii sunt mai vioi, altii mai putin... Acum ii pregatim de dresajul de primavara, iar daca se reiau cursele pe hipodrom, vom avea ceva de munca", ne spune Ion Andries, angajat al hergheliei. Un lucru este cert - nimeni de la Mangalia nu se indoieste ca pursangele arab este cel mai bun cal din tara: "Cu siguranta, pursangele englez este cal de viteza, ar intrece unul arab. Dar la drum lung, arabul duce mai bine, in timp ce englezul cade lat la jumatatea drumului", rade dresorul. Antrenamentul, in timpul primaverii si verii, este destul de dificil - 8 ore pe zi fiecare dintre jochei. Acesta cuprinde reprize de trap, galop, galop intins si plimbari usoare, alternativ. Cel mai frumos spectacol il ofera caii scosi pe malul marii, periodic, unde sunt antrenati mai multe ore, spre bucuria localnicilor, martori ai unui spectacol rar, intre statiunile Saturn si Venus. Un cal bine ingrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viata, la ora actuala, cel mai "batran" exemplar din herghelie fiind o iapa de 29 de ani. Dar "recordman"-ul de varsta de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armasarul Regelui Mihai, care a murit la "venerabila" varsta de 34 de ani, in 1946. Pursangele arab din Mangalia este vedeta incontestabila a mai multor filme romanesti, turnate si la malul marii - printre care "Mihai Viteazul" -, unul dintre fanii declarati ai cailor de aici si nelipsit in timpul verii de la cursele de galop fiind regizorul Sergiu Nicolaescu.

Ore de echitatie si demonstratii hipice

Vestea ca hipodromul ar putea reintra in circuitul curselor nationale nu poate decat sa ii bucure pe cei care au de castigat de pe urma popularizarii zonei - sefii hergheliei, dar si hotelierii din zona. "Herghelia Mangalia implineste, anul acesta, 80 de ani de la infiintare", ne spune Constantin Ancuta, seful unitatii. "Reluarea curselor, dupa cinci ani, ar fi un lucru cum nu se poate mai bun pentru o astfel de aniversare, mai ales ca aici este unicul hipodrom de galop din tara. Intentionam chiar sa reintroducem cursele in circuitul de pariuri". Pe langa cursele de galop, herghelia se mai pregateste si cu o serie de noutati absolute. "Incepand de anul acesta, vom oferi localnicilor si turistilor abonamente pentru ore de echitatie - sapte ore saptamanal, pentru 270 de lei. Mai mult, herghelia va putea fi vizitata in fiecare zi, de dimineata si pana seara, vom avea demonstratii hipice si vom organiza calarie in spatiu liber, in padure si pe malul marii, precum si plimbari cu trasura", ne spune Constantin Ancuta. Pretul unei vizite in cadrul Hergheliei Mangalia este de 2 lei pentru elevi si studenti, 6,5 lei pentru adulti si 5,5 lei/persoana pentru grupurile organizate. O ora de echitatie cu un ponei este 35 de lei, iar cu un pur sange arab - 50 de lei. O ora de calarie in spatiu inchis este 50 de lei, iar in aer liber, 95 de lei/ora. Demonstratiile hipice, filmarile, pozele sunt 240 de lei/ora, inchirierea pistelor va fi 430 de lei/ora, iar plimbarea cu trasura - 80 de lei ora.

Scris de: {autor}Clara VALIMAREANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii