Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amplu exerciţiu militar internaţional. Ce forţe au participat din judeţele Constanţa şi Tulcea (galerie foto)

ro

21 Mar, 2019 06:28 2861 Marime text
În perioada 12 - 20 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag, judeţul Tulcea, s-a desfăşurat modulul de pregătire „Platinum Eagle-19.1”, din cadrul exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force -19 (BSRF-19) la care au participat aproximativ 80 de militari din Forţele Terestre Române, din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti (Batalionul 341 Infanterie “Constanţa” denumit simbolic şi “Rechinii Albi”), precum şi din Regimentul 307 Infanterie Marină (subordonat Statului Major al Forţelor Navale).

Aproximativ 80 militari români s-au instruit alături de militari din Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Ucraina. Antrenamentele comune au fost complexe. S-a reuşit o cooperare foarte bună între cele şase naţiuni, astfel, în cadrul exerciţiilor tactice s-au exersat cu succes proceduri de comandă şi control la nivel de subunitate. Nivelul ridicat de pregătire al militarilor dobrogeni, dobândit pe timpul participării la exerciţii naţionale şi internaţionale, cât şi în teatrele de operaţii, s-a putut observa pe timpul antrenamentelor care au inclus trageri cu muniţie reală cu armamentul din dotare, cât şi acordarea primului ajutor în zonele de operaţii. De asemenea, trupele de la sol au beneficiat de suportul aerian al unor formaţiuni de avioane de vânătoare MIG-21 LANCER şi elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT.

Obiectivul principal al exerciţiului a fost antrenarea în comun a subunităţilor participante, într-o concepţie unitară, pentru menţinerea capacităţii operaţionale şi creşterea interoperabilităţii, prin exersarea procedurilor de comandă şi control şi executarea de trageri cu armamentul din dotare. 

O bună parte dintre militarii Batalionului 341 Infanterie “Constanţa” participanţi la exerciţiu au participat la numeroase misiuni în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Kosovo.

„Platinum Eagle - 19.1” are ca obiective creşterea interoperabilităţii între forţele participante la exerciţiu, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale.

BSRF este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocat în Europa şi Africa, care se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului. Activitatea are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor, în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

Sursa foto: Facebook.com/Brigada9Mecanizata
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii