Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:15 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oprea „România nu prezintă o presiune migraționistă crescândă”

ro

27 Aug, 2015 16:58 558 Marime text
 
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a declarat joi, după ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, că România nu prezintă o presiune migraționistă crescândă, informează Agerpres.

El a precizat că situația se menține la parametrii anului trecut în ceea ce privește încercările de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cât și al numărului solicitărilor de azil. 

„Am convocat astăzi (joi — n.r.) ședința Comitetului Național Special pentru Situații de Urgență pe tema evaluării riscurilor privind posibilul impact de securitate ca urmare a creșterii fenomenului imigraționist la frontierele României. (...) Europa se confruntă în acest moment cu o criză a imigrației fără precedent generate de persoane aflate în nevoie de protecție internațională, majoritatea provenind din nordul Africii și Orientul Mijlociu, care se îndreaptă în special spre state membre ale Spațiului Schengen. La nivel regional această situație a creat o presiune migraționistă deosebită în zona sudică și sud-estică a Uniunii, mai ales în Italia și Grecia, iar ulterior, a afectat state de tranzit precum Bulgaria, Ungaria, Austria și țări de destinație ca Germania, Franța și Suedia", a declarat vicepremierul pentru securitate națională la Palatul Victoria. 

Oprea a adăugat că odată cu apariția și diversificarea acestui fenomen în state din proximitatea României "instituțiile din domeniul securității naționale au monitorizat permanent evoluția din zonă, informând periodic factorii decidenți cu pachete analitice, diagnoze, prognoze și evaluări de risc asupra securității naționale". 

„Conform datelor consolidate la nivel național se poate concluziona că, în prezent, România nu resimte o presiune migraționistă crescută ca urmare a accentuării fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest. Atât din punct de vedere al încercărilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cât și al numărului solicitărilor de azil situația înregistrată în prezent se menține la parametrii anului trecut, nefiind semnalate creșteri semnificative ale acestor indicatori. Cu toate acestea am cerut tuturor membrilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență să avem o atitudine responsabilă și să acționăm în mod preventiv pentru limitarea oricăror riscuri la adresa securității naționale care pot fi generate de dinamica contextului regional actual", a mai declarat vicepremierul pentru securitate națională. Sursa: Agerpres

Ti-a placut articolul?

Comentarii