Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revenire in secret

ro

20 Sep, 2003 00:00 1353 Marime text

Se intorc trupele SUA

Joi dimineata, avioane de tip Hercules erau asteptate sa aterizeze pe pistele aeroportului Mihail Kogalniceanu * Aeronavele trebuiau sa aduca mai multe sute de militari americani * Situatia de discretie totala a fost instaurata din nou in randul tuturor angajatilor aeroportului si fostei Baze 57 Aeriene * Incepand de ieri, telefoanele fixe si mobile ale tuturor angajatilor aeroportului Kogalniceanu sunt supravegheate * S-au luat masuri stricte de asigurare a secretului operatiunilor si miscarilor de trupe ce vor fi desfasurate in incinta aeroportului * In baza aeriana Mihail Kogalniceanu mai ramasesera doar 50 de militari romani * Paza aeroportului si a perimetrului ce va fi ocupat de trupele americane va fi asigurata de jandarmi

Trupele americane erau asteptate sa soseasca la Mihail Kogalniceanu inca de joi seara. Aflati intr-o actiune de documentare specific gazetareasca prin comuna Mihail Kogalniceanu, am sesizat in randul oficialitatilor localitatii o atitudine extrem de ciudata. Daca de regula, pana mai ieri, in comuna domnea o atmosfera obisnuita, dintr-o data atitudinea locuitorilor s-a schimbat vizibil fata de straini. Motivul acestei schimbari in comportamentul locuitorilor comunei l-am aflat ascultand franturi de discutii surprinse prin carciumile localitatii. Confirmarea a ceea ce am aflat a venit tocmai din partea oficialitatilor comunei. Astfel, am aflat ca in cursul serii de joi, 18 septembrie, mai multe avioane de transport de tip Hercules C 110 erau asteptate sa aterizeze, departe de ochii lumii, pe pistele aeroportului Mihail Kogalniceanu. Avioanele aveau menirea sa aduca in fosta Baza 57 Aeriana, actualmente dezafectata, mai multe sute de militari americani si echipament logistic. In prezent, dupa hotararea Ministerului Apararii Nationale de a desfiinta Baza Aeriana 57 Mihail Kogalniceanu, in vechea locatie au ramas un numar de 50 de militari romani, cu misiunea de a pazi bunurile imobile si tehnica militara lasata la conservare. Totodata, militarii romani au avut ca atributii si supravegherea investitiilor facute de soldatii americani in timpul stationarii trupelor Statelor Unite la Kogalniceanu in perioada razboiului din Irak. Atunci, americanii au facut investitii in valoare de peste 20 de milioane de dolari in echipamente de comunicatii la nivelul intregii baze aeriene de la Kogalniceanu, drumuri de legatura intre pistele aeroportului si depozitele de carburanti si armament, cladiri cu scop strategic, piste si parcuri de stationare a aeronavelor grele de transport. Intoarcerea trupelor SUA la Kogalniceanu era doar o chestiune de timp, si nicidecum o simpla supozitie, asa cum si-au dat silinta sa dezinformeze mai-marii MApN. Stationarea americanilor la Mihail Kogalniceanu va avea statutul unui bastion al carui scop va fi asigurarea unui cap de pod aerian intre estul Europei, zonele indepartate de peste Caucaz si sud-vestul Asiei, respectiv statele arabe. In general, se tinde spre dezafectarea vechilor baze militare americane din tarile Europei de Vest si mutarea acestora catre frontierele estice, si se pare ca Romania este inclusa in acest plan.

Discretie totala si telefoane supravegheate

Cu toate ca lumea din Kogalniceanu stia de sosirea americanilor in cursul serii de joi, ieri, nimeni nu a mai vrut sa mai comenteze aceste informatii. Totusi, pe cai specifice, am aflat ca ofiteri ai serviciilor secrete romanesti, la solicitarea omologilor lor americani, au impus discretia totala vizavi de revenirea trupelor americane la Kogalniceanu. Astfel, am aflat ca s-a revenit la vechile interdictii impuse personalului ce deserveste aeroportul civil si militar, serviciile telefonice de la locul de munca, posturile telefonice de la domiciliile acestora, cat si telefoanele mobile fiind supuse unei severe supravegheri electronice a convorbirilor. Aceste masuri au ca scop evitarea scurgerilor de informatii care ar putea ajunge in posesia unor eventuale celule teroriste. Totodata, intreg perimetrul aeroportului va fi pazit, de acum inainte, de trupe de jandarmi. Deocamdata, nici un oficial nu comenteaza aceste aspecte, singurul care a "scapat porumbelul pe gura" fiind primarul comunei Mihail Kogalniceanu, care, cu ocazia unei vizite intamplatoare pe care am efectuat-o ieri la primaria localitatii, ne-a spus ca "joi ii asteptam pe americani, dar, daca nu m-au sunat, inseamna ca nu au venit inca".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii