Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primele şase avioane F-16 Fighting Falcon, preluate la Baza Aeriană 86 „Borcea“ (galerie foto+video)

ro

08 Oct, 2016 00:00 3699 Marime text
Forţele Aeriene Române au organizat, vineri, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă“ din Borcea, ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor şase avioane F-16 Fighting Falcon.
 
La eveniment a luat parte premierul României, Dacian Cioloş, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, vicepremierul Costin Borc, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, general-maiorul Laurian Anastasof, ministrul Apărării Naţionale din Republica Portugheză, José Pedro Aguiar-Branco.
 
Premierul României a spus, în timpul evenimentului, că „această zi este una istorică pentru România şi pentru Forţele Aeriene Române“. „(…) România şi-a fixat un nivel de ambiţie clar conturat, în cadrul căreia achiziţia de la Portugalia a unui prim set de avioane multirol de înaltă performanţă reprezintă o investiţie majoră în creşterea capabilităţii noastre de apărare“, a mai spus Dacian Cioloş.
 
Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a completat afirmând că „prima escadrilă de avioane F-16 este un prim pas pentru creşterea interoperabilităţii Armatei Române în context aliat“ şi că „intrarea României în «clubul F-16» va permite participarea României la programul american de dotare cu avioane F-35, aeronave de generaţia a cincea“.
 
Programul major de înzestrare „Avion multirol al Forţelor Aeriene” a fost fundamentat printr-un amplu şi riguros proces de analiză, desfăşurat în perioada 2005-2012.
 
F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă interoperabilă cu cele din ţările membre ale NATO şi care a fost testată în luptă. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, este în dotarea a 27 de state (dintre care zece sunt membre ale Alianţei), operează în 80 de baze aeriene şi are peste 40 de ani de experienţă operaţională, ceea ce asigură accesul la o piaţă foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de
schimb şi serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreţinere avantajoase. Niciun alt tip de avion de luptă nu beneficiază de un număr atât de mare de furnizori de piese de schimb.
 
Până în prezent, 80 de militari au finalizat programul de instruire în Portugalia - şase piloţi, trei ofiţeri planificatori de misiune, 22 de ofiţeri ingineri, 45 de maiştri militari, doi specialişti în metrologie şi doi ofiţeri specialişti pe domeniul războiului electronic, iar în cadrul activităţilor de instruire a personalului navigant s-au executat un număr de 1.207 ore de zbor. Ceilalţi trei piloţi, împreună cu alţi cinci specialişti, vor continua pregătirea în Portugalia până în luna aprilie a anului 2017.
 
În cadrul programului „Mid-Life Update” au fost modernizate peste 380 de avioane, iar dezvoltarea acestuia continuă. România este cea de-a 27-a ţară care introduce în serviciu aeronavele F-16 Fighting Falcon, în cadrul programului „Peace Carpathian”, urmând a fi livrate un total de 12 aeronave F-16 MLU în varianta de modernizare M5.2R. Primele şase aeronave, cinci în simplă comandă şi una în dublă comandă, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R, au aterizat la Baza 86 Aeriană pe data de 29 septembrie a.c. Potrivit planificărilor, până la finalul anului urmează să vină următoarele trei aeronave F-16 Fighting Falcon, iar ultimele vor intra în înzestrarea Forţelor Aeriene Române în anul 2017.
 
Aeronavele folosesc schema de vopsire Carpathian Ghost, care asigură un camuflaj optim pentru îndeplinirea misiunilor de apărare aeriană în condiţiile de mediu specifice României.

Citeşte şi 

UPDATE 9. Premierul Cioloş şi ministrul Motoc, prezenţi
Ceremonie prilejuită de sosirea în ţară a primelor avioane F-16 la Baza 86 Aeriană Borcea (galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii