Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primele concluzii ale accidentului aviatic din lacul Siutghiol Strigătele victimelor puteau fi auzite de pe mal

ro

15 Jan, 2015 00:00 2464 Marime text
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, ieri, că, în urma efectuării a doua experimente, s-a constatat că strigătele persoanelor care au căzut în lacul Siutghiol din staţiunea Mamaia puteau fi auzite de pe mal, imediat după prăbuşirea elicopterului SMURD. Astfel, Nițu îl contrazice pe medicul Raed Arafat, secretar de stat în MAI, în privinţa accidentului aviatic de pe lacul Siutghiol.
 
Anchetatorii au vrut să verifice dacă înregistrarea făcuta de pe mal, în care unul dintre membrii echipajului striga după ajutor este veridică. Concluzia procurorilor este că da, strigătele puteau fi auzite și înregistrate, chiar dacă nu pot fi recreate toate condițiile meteorologice de la acea vreme.
 
„S-au făcut două experimente pentru a se stabili dacă strigătul poate fi propagat şi auzit pe malul lacului. Nu ştiu dacă s-a avut în vedere caracterul real sau nereal. Din informaţiile mele, ceea ce s-a urmărit a fost dacă există posibilitatea ca strigătul să fie auzit de pe mal, în acele condiţii”, a spus Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
 
Unul dintre martorii care au asistat la tragedia aviatică a înregistrat momentele de după producerea accidentului. Din filmul respectiv reiese că a avut loc o discuţie între martorul aflat pe malul lacului Siutghiol şi una dintre persoanele care se afla în apă, aceasta din urmă strigând după ajutor.
 
Referitor la această înregistrarea video, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a spus că nu era posibil ca strigătele de ajutor să fie auzite de la mal.
 
„La experimentul cu persoana în apa şi cu strigătele de ajutor, din punctul în care a căzut elicopterul, nu s-a auzit sunetul”, spunea Arafat.
 
Totodată, Arafat susţine că e greu de crezut că cineva poate rezista atâta vreme în apa care avea numai două grade. „Medical, când cazi într-o apă de 2 grade, temperatura corpului în apă se pierde foarte rapid. Cam instantaneu devii hipotermic. Strigătele au început să fie înregistrate cam la şapte minute după căderea elicopterului, asta înseamnă că persoana care a căzut... să iasă din apă şi să înceapă să strige dupa patru minute", a explicat Raed Arafat.
 
Autorităţile au făcut două experimente prin care au vrut să vadă dacă strigătele de ajutor puteau fi auzite de la mal, cu alte cuvinte dacă înregistrarea cu pilotul este reală. Cele două experimente au fost făcute în 23 şi 26 decembrie, susţine secretarul de stat.

Investigația este departe de a fi încheiată

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic produs în 15 decembrie 2014, în judeţul Constanţa.
 
Ancheta în cazul accidentului aviatic din judeţul Constanţa este făcută de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a preluat ancheta de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
 
În acest dosar, imediat după producerea accidentului, a fost începută urmărirea penale pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, iar ulterior cercetările au fost extinse şi pentru ucidere din culpă, având în vedere faptul că au decedat toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD. Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore.
 
Procurorii au cerut date în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD şi au dispus efectuarea unei reconstituiri, pentru stabilirea modului de propagare pe lacul Siutghiol, de la peste 300 de metri de mal, a strigătelor de ajutor ale unuia dintre membrii echipajului, acestea fiind înregistrate cu un telefon mobil.
 
De asemenea, anchetatorii au cerut de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale datele cu privire la traficul de voce şi apelurile telefonice de anunţare sau de semnalizare a catastrofei aviatice din 15 decembrie 2014.
 
Procurorii au solicitat de la Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Judeţean Constanţa toate documentele încheiate între aceste două instituţii privind predarea-primirea elicopterului, inclusiv actele din care rezultă nivelul de echipare a acestei aeronave, la momentul preluării, precum şi documentele din care rezultă modificările de echipare operate asupra aeronavei până la 15 decembrie 2014.
 
Anchetatorii au transmis Biroului Federal German pentru Investigaţii Aeronautice toate dispozitivelor instalate pe elicopter, pe care au fost stocate datele referitoare la parametrii de zbor ai aeronavei, în vederea extragerii acestor date, cu scopul final de a stabili modul de evoluţie al acestei aeronave în timpul misiunii de zbor.
 
De la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa s-a solicitat raportul de analiză a intervenţiei privind accidentul aviatic, precum şi datele de identificare ale tuturor lucrătorilor din cadrul ISU care au participat la operaţiunile de salvare a victimelor.
 
Drona care a filmat la scurt timp după prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol a fost predată procurorilor militari care anchetează cazul, filmările fiind analizate de către anchetatori.
 
La momentul decolării, condiţiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste şase kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3.000 de metri altitudine, potrivit ROMATSA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii