Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română În 2022 au fost recuperate 2.307 bunuri culturale mobile, 48 dintre acestea fiind bunuri clasate în patrimoniul cultural naţional (GALERIE FOTO)

ro

03 Mar, 2023 12:08 1075 Marime text
Foto: Poliția RomânăÎn anul 2022, la nivel naţional, pe linia protejării patrimoniului cultural național, polițiștii au constatat 434 de infracţiuni, fiind cercetate 133 de persoane, dintre care 22 sunt cetățeni străini.
 
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, au fost constatate 317 infracţiuni la Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, 17 fapte de furt și 20 de distrugere.
 
În ceea ce privește constatarea infracțiunilor de furt din siturile arheologice, au fost constatate 7 infracțiuni. De asemenea, au fost constate 33 de infracțiuni prevăzute de O.G. nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.
 

„Anul trecut, au fost recuperate 2.307 bunuri culturale mobile, 48 dintre acestea fiind bunuri clasate în patrimoniul cultural naţional. Dintre bunurile culturale recuperate, au fost confiscate contravenţional definitiv 28 de bunuri, majoritatea reprezentând artefacte arheologice, monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România.
 
Polițiștii au confiscat 46 de detectoare de metale, dintre care 5 de la persoane juridice.
 
Anul trecut, polițiștii au efectuat verificările necesare și au eliberat 3.047 de autorizații de deținere a detectoarelor de metale persoane persoane fizice, 80 de autorizații de deținere pentru persoane juridice și 14 autorizații de comercializare a detectoarelor de metale“ - au precizat reprezentanții Poliției Române.

 
În prezent, la nivel național, sunt autorizate să dețină detectoare de metale 12.581 de persoane (694 de persoane juridice).
 

„În contextul reprezentării Poliţiei Române în cadrul proiectului EMPACT - „Organised Property Crime” (combaterea grupurilor de criminalitate itinerantă care desfăşoară activităţi infracţionale îndreptate împotriva patrimoniului, în spaţiul comunitar), în perioada 1 iulie – 22 octombrie 2022, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale, a avut loc, la nivel național, operațiunea Pandora VII, care a vizat desfășurarea unor activități specifice pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor care aduc atingere patrimoniului cultural naţional, mobil şi imobil, cu acordarea unei atenții speciale activităților ilicite din mediul cibernetic.
 
În cadrul operațiunii, au fost efectuate verificări asupra unor societăți comerciale, locuri publice cunoscute ca piață de desfacere pentru bunuri culturale mobile, muzee, zone cu patrimoniu arheologic sau istoric, precum și în mediul online, pe principalele platforme de vânzare de bunuri culturale din România și din străinătate, fiind constatate 95 de infracțiuni și întocmite 92 de dosare penale.
 
În cadrul acestor activități, au fost recuperate 330 de bunuri culturale mobile de mare valoare și au fost indisponibilizate 22 de detectoare de metale deținute sau valorificate ilegal“ - au mai precizat reprezentanții Poliției române.

 
Exemple:
 
1. Polițiștii din Alba, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire, au recuperat 117 artefacte arheologice (monede dacice și romane, unelte, ceramică), provenite din contexte arheologice, indisponibilizate în baza ordonanței emise în dosarul penal, expertizate și predate Muzeului din Alba Iulia.
 
În urma clasării, s-a propus ca bunurile să rămână în evidențele Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
 
2. Polițiștii din Dolj, în cadrul unui dosar penal, au recuperat 46 de artefacte arheologice (monede romane imperiale și replici după monede antice și medievale).
 
În urma expertizei numismatice şi muzeografice, artefactele arheologice au fost lăsate în custodia Muzeului Olteniei – Craiova, fiind în procedură de clasare.
 
3. Polițiștii din Mehedinți, în cadrul unui dosar penal în care s-au desfășurat cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de introducere ilegală pe teritoriul României de bunuri culturale, au recuperat și indisponibilizat 1.635 de artefacte arheologice, în marea lor majoritate de epocă romană, evaluate în urma expertizei numismatice şi muzeografice la peste 250.000 de euro.
 
Artefactele au fost lăsate în custodia Academiei Române – Cabinetul de numismatică și respectiv Muzeului Național de Istorie a României.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii