Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piese furate la comandă? Nicio veste în cazul basoreliefului furat din Muzeul de Istorie

ro

25 Aug, 2010 01:27 2387 Marime text
cap_7.jpgArheologul Constantin Chera, director în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie: „Nicio operă din muzeu nu este asigurată la o societate de profil. Din păcate, cazul nu este singular".

În ciuda faptului că au trecut trei ani de la producerea faptei, poliţiştii nu ştiu cine a furat din Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) Constanţa basorelieful Cavalerului trac şi al zeiţei Cybele.

MINAC_-_Constantin_Chera.jpgCu toate acestea, oficialii Muzeului de Istorie încă mai speră că hoţii vor fi identificaţi şi traşi la răspundere. La scurt timp după constatarea jafului, angajaţii MINA le-au spus poliţiştilor că piesele se aflau în sala dedicată artei sculpturale în Dobrogea. Arheologul Constantin Chera, director în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, spune că din cauza reducerilor de personal şi a bugetului este destul de greu să preîntâmpine cazuri asemănătoare celui din 2007, însă precizează că s-au făcut eforturi şi s-au montat mai multe camere de filmat în instituţie. „Nicio operă din muzeu nu este asigurată la o societate de profil. Din păcate, cazul nu este singular, în toată ţara este la fel. Cel mai probabil, basorelieful Cavalerului trac şi al zeiţei Cybele au fost furate la comandă. (...) Lipsa fondurilor şi reducerile de personal sunt principalii factori care favorizează mediul infracţional", a mai arătat fostul şef al MINA Constanţa. De precizat că basorelieful furat datează din secolele II-III d. Hr., este din marmură şi îl reprezenta pe Cavalerul trac cu aripi, alături de zeiţa Cybele. Piesa a fost descoperită în 1965 la Fântânele, într-o stare bună de conservare. La ultima evaluare, făcută în 1989, valoarea sa fusese estimată la 8.930 lei. Piesa figurează pe site-ul Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR) secţiunea Obiecte Urmărite.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • joie 25 Aug, 2010 13:10 Inteligent ar fi sa vedem si o poza cu ce s-a furat.